Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

AB Japonya’ya Uyguladığı İthalat Kısıtlamalarını Kaldırdı

Avrupa Birliği, Norveç ve İzlanda 2011'deki depremle birlikte Japon gıda ürünlerine getirilen ithalat sınırlamalarını kaldırdı. Detaylar haberin içerisinde;
AB Japonya’ya Uyguladığı İthalat Kısıtlamalarını Kaldırdı
HABER GİRİŞ

Avrupa Birliği’nin (AB), Temmuz’da Brüksel’de düzenlenen AB Japonya Zirvesi’nde aldığı bir karar paylaşıldı. Karara göre AB, Mart 2011’deki nükleer sızıntı sebebiyle Japon tarım ürünlerine yönelik aldığı ithalat sınırlamasını bugün itibarıyla uygulamadan kaldırdı.

AB, Norveç ile İzlanda tarafından 2011 yılında meydana gelen depremlerin ardından Fukuşima nükleer santralinde sızıntı meydana gelmiş ve Japon gıda ürünlerine ithalat sınırlaması getirilmişti.

Alınan kararı takiben Fukuşima ve çevresindeki Miyagi, Yamagata, İbaraki, Gunma, Niigata, Yamanashi, Nagano, İwate ve Shizuoka’dan alınan tarım ve gıda ürünlerinin AB’ye serbest biçimde ihracatının önü açılacak.

Nükleer sızıntının ardından Avrupa Birliği ve çok sayıda ülke Japonya’nın sızıntı yaşanan bölgelerinden gıda ve tarım ürünü ithalatını kesmişti.

Japon Gıda Ürünleri İthalat Yasağına Devam Eden 9 Ülke Kaldı

Anadolu Ajansı (AA) haberinde AB, Norveç ve İzlanda’nın kararının ardından Japon tarım ve gıda ürünlerine ithalat yasağı uygulayan ülke sayısının 9’a düştüğüne işaret etti.

GCM Yatırım Banner

Söz konusu karar kapsamında Japonya’nın bölgedeki ürünleri radyoaktif teste tabi tutması veya güvenlik sertifikası sağlaması gibi şartlar kalkmış oldu.

Depremin ardından Japon gıda ve tarım ürünlerine yönelik alınan ithalat sınırlamasına yönelik İsviçre’nin de yakın zamanda AB tarafından alınan karara benzer bir adım atması bekleniyor.

Çin ise Japon gıda ürünlerine yönelik sınırlamalarına devam ediyor.

KAYNAK: AA

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.