Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye’de tarımsal ihracatın en önemli kalemlerinden biri olan fındık için 3 ayaklı yeşil ve entegre bir projenin hayata geçirileceğini duyurdu. Fındık kurutma aracı ve lisanslı depo uygulaması projesinin detaylarını aktardı.
Bakan Varank, en kaliteli fındıkların yetiştiği şehirlerden Giresun’da Avrupa Birliği (AB) Innofood Projesi kapsamında Gıda Araştırma, Test ve Analiz Merkezi’ni (GATAM) ziyaret etti.
Entegre projeyi yerinde inceleyen Varank, fındık kurutma aracının Türkiye’de bir ilk olacağını söyledi. Türkiye’nin ilk ve tek lisanslı fındık deposunun da GATAM bünyesinde Giresun’da olduğunu bildirdi.
Bu projelerin yerel kalkınma açısından çok değerli olduğu, aynı zamanda da sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm anlamında AB’ye örnek olacağı vurgulandı.
Katma Değerli Yiyecek ve İçecek Ürünleri Geliştirilecek
Innofood Projesi ile AB ve Türkiye’de katma değerli yiyecek ve içecek ürünleri geliştirileceğini belirten Varank, Giresun’daki GATAM’ın da bu projenin bir parçası olduğunu kaydetti. Bölgenin en büyük test ve analiz laboratuvarı olacak.
Fındık Kurutma Aracının da bu proje kapsamında Giresun Ticaret Borsası ile birlikte geliştirildiği belirtildi. Aracın özelliğinin ise güneş panelleriyle yeşil çevreye saygılı bir şekilde fındığı kurutması olduğu eklendi.
Bunun da Türkiye’de bir ilk olduğunu aktaran Varank, aracın bu sene kullanmaya başlayacağının bilgisini verdi.
Fındığın Giresun’daki önemine işaret eden Varank, fındıkla ilgili çalışmaların Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından destekleneceğini paylaştı. GATAM ve kurutma aracına AB ile birlikte yaklaşık 9 buçuk milyon euro destek verildiği açıklandı.
Türkiye’nin İlk ve Tek Lisanslı Fındık Deposu
Fındık kurutma aracının en önemli özelliği çatısındaki panellerle yenilenebilir güneş enerjisini elektriğe dönüştürerek çok daha kısa sürelerde fındığı kurutması.
Türkiye’nin ilk ve tek lisanslı fındık deposunun da Giresun’da olduğunu hatırlatan Varank, ürünlerin lisanslı depoya konulduğunda bankadan uygun kredi kullanılabileceğini duyurdu.
Ürünün karşılığında alınan belge ile ticaret yapabileceği aktarılarak, tesisin çatısının da güneş panelleriyle dolu olduğu paylaşıldı.
Yapılan projelerin yerel kalkınma ve sürdürülebilirlik açısından önemine değinen Varank, projelerin yeşil dönüşüm anlamında Avrupa Birliği’nde de örnek olabileceğini ekledi.
Varank, “İnşallah GATAM bu sene çalışmaya başlayacak.” diyerek fındık kurutma aracının Giresun’un ilçelerinde, köylerinde faaliyete gireceğini kaydetti.
GATAM yaklaşık bin metrekare kapalı alan üzerinde kurulu bir tesis, fındığın yanı sıra çay, süt ürünleri, sebze, meyve ve deniz ürünlerinin de test ile analizler yapılacak.
Fındık kurutma aracının bölgenin en büyük ihracat ürünü olan fındığın en az kayıp ve en yüksek kaliteyle kurutulmasını sağladığı ve 6 saatte yaklaşık 2 ton fındık kuruttuğuna değinildi. Aracın, ürün kayıplarını en aza indirmeyi hedeflediği söylendi.