Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, yayımladığı blog yazısında, Ukrayna savaşının ekonomiye etkilerini değerlendirdi.
Geçen hafta Almanya’da dışişleri bakanlarının G7 toplantısına katıldığını söyleyen Borrell, ana başlıkların Ukrayna’daki savaşın dünya ekonomisi üzerinde yarattığı olumsuz etkileri olduğunu söyledi.
Avrupalıların bu risklerin tam olarak farkında olmaları ve bunları küresel olarak sınırlamak için hareket etmeleri gerektiğine dikkat çekti. Uluslararası Para Fonu’nun (IMF), raporuna atıfta bulunarak savaşın ekonomideki toparlanmayı engellediği yönündeki değerlendirmesini hatırlattı.
Hem Ukrayna hem de Rusya ile yakın ekonomik bağlar olduğu için savaşın olumsuz sonuçlarının açıkça AB için de önemli olduğunu belirtti.
“Aynı zamanda AB’ye İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana eşi görülmemiş bir mülteci akışını da beraberinde getiriyor.” diyen Borrell, Avrupa Komisyonu’nun bu meselelerle ilgilendiğini söyledi.
“Enflasyon, en yoksulları ve en zayıfları etkiler ve dünya çapında artan eşitsizliklere katkıda bulunur.”Savaşın; gıda, enerji ve başlıca emtia fiyatlarının baskısı altında enflasyonda yükseliş yarattığını belirten isim, enflasyonun ekonomik toparlanmanın neden olduğu artan talep ve birçok değer zincirinin devam eden kesintisinin bir sonucu olarak zaten yükseldiğini ancak savaşın bunu hızlandırdığını dile getirdi.
Enflasyondaki artışın merkez bankalarının faiz oranlarında önemli artışa ve parasal koşulların sıkılaşmasına yol açtığına dikkat çekti.
Enflasyon ve yüksek faiz ortamının gelişmekte olan ülkeler için daha fazla zorluk yarattığını söyleyen Borrell, “Gelişmekte olan ülkeler, krizlerle mücadele etmek ve vatandaşları üzerindeki etkiyi hafifletmek için gelişmiş ülkelere göre daha az mali alana sahip. Bu daha önce de böyleydi, ama bugün daha da fazla.” ifadesini kullandı.
Son dönemde hem hisse senetlerinde hem de kripto paralarda ciddi bir değer kaybı olduğunu, bunun da yeni bir mali krizi tetikleyebileceğini sözlerine ekledi.