Rusya, Şubat ayında Ukrayna’ya saldırmasından bu yana, Batılı ülkeler tarafından ağır ekonomik yaptırımlar ile karşı karşıya kaldı. Bu yaptırımlara bir yenisi daha ekleniyor.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Strazburg’da gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu’nda “Rusya- Ukrayna savaşının AB için ekonomik ve sosyal sonuçları” konulu oturumda açıklamalarda bulundu.
Sundukları altıncı yaptırım paketi hakkında açıklamalarda bulunan Leyen, Buça’da savaş suçları işleyen ve Mariupol şehrinin kuşatılmasından sorumlu yüksek rütbeli subayları ve diğer kişileri yaptırım listesine ekleyeceklerini ifade etti.
Petrole İthalat Yasağı Geliyor
Ursula von der Leyen, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline yanıt olarak yaptırımlar kapsamında, Avrupa Birliği’nin petrol ithalatını durduracağını söyledi. Rus petrolü ithalatını durduracaklarını belirten Avrupa Komisyonu Başkanı, ham petrol için ithalat yasağının altı ay içinde aşamalı olarak hayata geçirileceğini kaydetti.
Von der Leyen, Rus petrolüne olan bağımlılığı sonlandırmanın kolay olmayacağını belirterek, bazı üye ülkelerin Rus petrolüne bağımlı olduğunu hatırlattı. Bunun bütün deniz ve boru hattıyla taşınan ham ve rafine Rus petrol ürünleri için tam bir ithalat yasağı olacağını söyledi.
Bankalara SWIFT Yaptırımı
Rus petrolüne ambargo önerdiklerini söyleyen Ursula von der Leyen, yaptırım paketinde Sberbank’ın ve diğer büyük bankaların da Swift’ten çıkarılması planı olduğunu belirtti.
Komisyon başkanı söz konusu bankalara SWIFT yaptırımı ile Rus finans sektörünün küresel sistemden tam anlamıyla silineceğini söyledi. Ursula von der Leyen ayrıca Kremlin’in Avrupa’daki muhasebecilere ve danışmanlara erişimini de durduracaklarını belirterek, bu hizmetlerin Rus şirketlerine verilmesini yasaklayacaklarını kaydetti.
Ursula von der Leyen, Rusya devletine ait yayın yapan 3 kuruluşa da yasak getirileceğini belirterek, “Bu kuruluşlara, Avrupa Birliği’nde, kablo, uydu, internet veya akıllı telefon uygulamaları aracılığıyla, hangi şekil ve biçimde olursa olsun yayın yapmalarına izin verilmeyecek.” diye konuştu.
Avrupa Birliği savaş başladığından bu yana 5 yaptırım paketi yürürlüğe koymuştu. Yeni yaptırım paketinin yürürlüğe girmesi için 27 üye ülkenin onayı gerekiyor. Avrupa ülkeleri büyük oranda Rus petrolüne bağımlı durumda.