
Avrupa Parlamentosu (AP) ile Avrupa Birliği (AB) hükümet temsilcileri arasında yapılan 2020 yılı bütçe görüşmeleri Cuma günü sonuç vermemişti. AP 159,1 milyar Euro’luk bir bütçe talep etmiş fakat üyelerden sadece 153,1 milyar Euro’ya izin verileceği açıklaması gelmişti.
Pazartesi günü devam eden görüşmelerde neticeye varıldı. Brüksel’de yapılan görüşmelerden Türkiye için 153,6 milyar Euro’luk bütçe planlandığı kararı çıktı. Söz konusu kararın resmiyete dökülebilmesi için AB Konseyi ve AP tarafından onaylanması gerekiyor.
AB, 2019 yılında olduğu gibi 2020 Türkiye bütçesinde de kesinti uyguladı.2019 yılı bütçesinde Türkiye’ye yapılan mali yardımlarda 147 milyon Euro tutarında kesinti uygulanmıştı. AB hükümet temsilcileri ile AP arasında yapılan müzakereler sonucunda 2020 bütçesinin 153,6 milyar Euro olması konusunda mutabakata varıldı.
Almanya merkezli medya kuruluşu Deutsche Welle’nin aktardığı bilgiye göre söz konusu bütçede yaklaşık 85 milyon Euro’luk kesinti uygulandı.
Hristiyan Sosyal Birlik partili Avrupalı parlamenter Monika Hohlmeier’in açıkladığı bilgiye göre hukukun üstünlüğü ve basın özgürlüğündeki son gelişmeler nedeniyle, sadece Suriyeli mültecileri sivil toplum kuruluşları ve Erasmus programı için bütçe ayrıldığı öğrenildi. Söz konusu gelişme ile AB’nin Türkiye’ye sağladığı mali destek azalmış oldu.
Bütçe’nin %21’i iklim değişikliği ile mücadele programlarına ayrıldı.Bütçenin büyük kısmı bu alana ayrıldığı için “en yeşil bütçe” tanımlaması yapıldı. 2020 yılında iklim değişikliği, dijitalleşme ve genç işsizlikle mücadele için ek bütçe ayrılmasına karar verildi. Bilim dünyası iklim değişikliğinin yıkıcı etkisini en aza indirmek için sürekli önemli detaylara dikkat çekiyor.
Birçok sivil toplum kuruluşu da farkındalık yaratan çalışmalara ağırlık veriyor. Yapılan araştırmalar 2060 yılında dünyanın ortalama sıcaklığının 4 derece artacağını gösteriyor. Nitekim bu yıl yaşadığımız sıcak havalar da bunun ispatı. Bugün açıklanan veri İstanbul’da son 40 yılın en sıcak Kasım ayının yaşandığını ortaya koydu.