Otomobillerimizin güvenlik standartları bir hayli artı ve bu da insanların kendisini her hangi bir kazada daha güvenli hissetmesini sağlıyor. Teknolojik gelişmeler her daim güzel olsa da henüz bir alanda işin başında olmak, sorunları da arkasında getiriyor olabilir. The American Automobile Association (AAA) da araçlarımıza gelen son sistem güvenlik paketlerinin ne kadar iyi olduğunu test etmiş ve iç açıcı sonuçlar alamamış.
ABS, ESP, Hava Yastığı gibi hayat kurtarıcı özelliklerle birlikte çarpışma önleme metodları da geliştirilerek standartlaştırılmaya başlanmıştı. Öyle ki Euro NCap gibi bağımsız kuruluşlar da artık bunları dikkate almaya başlamıştı. Bakalım AAA, hangi markaların otomatik acil frenleme sistemlerini dikkate alarak belirli sonuçlara varmış!
Yaya algılama sistemleri oldukça yaygın ancak gerçekten denildiği gibi uygulaması kusursuz mu?The American Automobile Association, testlerini Chevrolet Malibu, Honda Accord, Tesla Model 3 ve Toyota Camry ile denemiş. Yani 4 adet orta boy sedanla gerçekleştirilmiş. İlk test Camry ile yapılmış. Mavi temsilciye, yolun sağ tarafından bir çocuğun aniden çıkışını hayal eden zorlu bir test uygulanmış ve Camry malesef çarpmış.
Otonom sürüş teknolojileri üzerine milyarlık yatırımlar yapan Toyota temsilcisi makete çarpıyor. Yani tepki süresi biraz gecikiyor. Aslında AAA’nın sistemi çok zorlu koşullarda yaptığını söyleyebiliriz. Zira test modelleri bir virajdan döndürülüyor ve aniden karşılarına çıkacaklar için nasıl bir tepki süresi vereceği ölçüyor.
Acil frenleme sistemleri şehir içi güvenliklerine düşünülse de adaptif cruise sistemleriyle bu yüksek hızlarda da sunuluyor. Testler 20 km/h’de yapılmış ve bu süratte bile duramamaları yetersiz olduklarını gösteriyor.
Rapora göre acil frenleme sistemi kazanın sadece %40’nı önlediği çıkmış. Hele ki hız 48 km/h’ye yükseltildiğinde AAA, “çoğu sistem benzetilmiş yaya hedefiyle çarpışmayı engelleyemedi” notunu eklemiş.
Testin bir kısmı da karanlık ortamda gerçekleştirilmiş ve durum burada daha vahim. Şirketler güvenlikler için sürekli geliştirme programlarını açıklıyor ve bu zamana kadar gördüğümüz de iyi sonuçlar alınmış olmasıydı. Euro NCap’ın Mercedes EQC’ye uyguladığı zorlu testleri izlemiştik. Yaya ve bisiklet korumasında 50 km/h’de muhteşem sonuçlar alınmıştı.
Test sürecinin bir kısmı da gece ortamında gerçekleştirilmişti. O yüzden AAA’dan gelen kötü sonuçlar açıkçası bizi biraz şaşırttı. Hatta hangi kurumun daha kapsamlı yaptığını sorgulattı. Yine de AAA, olanların normal olabileceğini, acil frenleme destek ünitesi gelişimini desteklediğini aktardı.
Toplamda %89 oranlı kötü gelen çarpışma sisteminin üzerine bu kadar düşülmesi, 2010 yılından bu zaman kadar olan süreçte 6.000 yayanın hayatını kaybetmesi. Şirket ve kurumların tek gayesi bu sayıların artmasını önlemek.
Not: Araçları ayrı ayrı değerlendirmemizin sebebi, hepsinin aynı oranlarda başarı göstermesinden!
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.