Uzun süredir merakla beklenen G-20 Liderler Zirvesi nihayet gerçekleştirildi ve etkinlikten ABD-Çin arasında ateşkes kararı çıktı. Donald Trump ile Xi Jinping, 90 gün boyunca yeni gümrük vergisi getirilmemesi konusunda mutabakata varırken iki ülkenin ayrıca Kuzey Kore konusunda yakın iş birliği yapma kararı verdi.
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada da iki ülkenin 90 gün boyunca anlaşmazlıkları gidermek için müzakerelere devam edeceği kaydedildi. Küresel piyasalar Trump ile Jinping’in hafta sonu duyurdukları 90 günlük ateşkesin tadını çıkarsa da pek çok uzman bunun ticaret savaşını bitirecek somut adım olmadığı konusundaki şüphelerini dile getirdi.
McLarty Associates’de kıdemli bir danışman olan Steven Okun, bugün verdiği demeçte; “bu bir ateşkes değil” diyerek görüş bildirdi.ABD ile Çin’in birbirlerinin ürünlerine uyguladıkları ek vergilerin hala geçerli olduğunu, dolayısıyla 90 günlük vergi koymama ateşkesinin ticaret savaşının sona erdiği anlamına gelmediğini söyledi. Yine de başkanların bir araya gelmesinin ve 90 günlük “durma” kararı almalarının iyiye işaret ettiğini belirtti. Öte yandan; ABD Başkanı’nın 90 günlük ateşkes kapsamında 200 milyar dolarlık Çin ithalatına ek vergiyi Ocak ayında yüzde 10’dan yüzde 25’e çıkarmayacağının açıklandığı hatırlatıldı.
Burada 90 günlük kısmın Çin tarafı tarafından vurgulanmadığı bilgisi paylaşıldı. Pazartesi günü Asya ile ABD hisselerinin ayrıca petrol fiyatlarının yükselişe geçtiği de aktarıldı. Ancak McLarty Associates danışmanı gibi bazı uzmanlar piyasalardaki bu iyimserliğin devam etmesi için çok fazla neden olmadığını öne sürdü.
Bu politikanın başkanın işleri önce bozmayı ve sonra düzeltmesini içerdiğini dile getiren profesör, konuşmasına şöyle devam etti: “Yani bu gelişmeyle piyasaların olumlu olması gayet mantıklı çünkü işler bir hafta öncesinden daha iyi görünüyor. Fakat istikametle ilgili bir yön yok, hangi savaşta mücadele verdiğimiz belli değil, stratejinin ne olduğunu bilmediğinizde oyunun sonunu görmek çok zor.”
Trump sürekli olarak Pekin’e, fikri mülkiyet hırsızlığı, Çin’de faaliyet göstermek isteyen Amerikan şirketlerine yönelik engeller ve iki ülke arasındaki büyük ticaret dengesizliği gibi gerekçelerle saldırmıştı. ING de bu durumu vurgulayarak; geniş bir anlaşma yapmak için 90 günün çok kısa olduğunu belirtti ve geniş kapsamlı ikili ticaret anlaşmalarının çoğunun yıllarca müzakere edildiğini aktardı.
Politik risk danışmanlığı firması Eurasia Group da kısa zaman dilimine ek olarak ticaret gerilimlerinin yeniden yükselmesi için başka nedenler olduğunu dile getirdi. Eurasia Group Cumartesi günü yayınladığı notunda; Trump’ın zayıf bir anlaşma için ülkesinden eleştiri alması ve ABD piyasasının düşeceğine dair korkularının azalması durumunda anlaşma hevesini kaybedebileceğini söyledi.
Singapurlu banka DBS’nin baş ekonomisti Taimur Baig de dünyanın en büyük iki ekonomisinin 90 gün içinde bir orta yol bulabilecek olmasına rağmen gerilimin azalacağının garantisi olmadığını yazdı. Buna örnek olarak da ABD-Kanada-Meksika ticaret anlaşmasını gösterdi. Zira G-20’de ABD-Kanada-Meksika anlaşması imzalansa da çelik alüminyum tarifeleri kaldırılmamıştı ve bu üç ülke için de hala büyük bir sorundu.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.