
Dünya genelinde toplam koronavirüs vakaları 6,3 milyonu geride bırakmak üzere. Son verilere göre; hayatını kaybedenlerin sayısı 377 bini aşarken, 2 milyon 920 bin insan ise yeniden sağlığına kavuştu. ABD’de yaklaşık 107 bine dayanan ölümler, ırkçılık protestolarının ortasında daha da korkutucu bir hale büründü.
Bilindiği üzere ABD’de George Floyd’un polis tarafından boğularak öldürülmesi sonucu ayaklanan halk, salgın tehlikesini hiçe sayarak şiddete dönüşen protesto gösterilerine yönelmişti. Ülkenin borsaları Minneapolis eyaletindeki karışıklığa rağmen dün yükseldi.
Pandemi, ABD-Çin ticaret gerginliği ve ABD’deki protestocuların ortamı kızıştırması derken son birkaç günde piyasalarda da dalgalanmalar meydana geldi. Yatırımcıların dikkati aynı zamanda yeni normal hayata geçişle birlikte ekonomilerdeki iyileşme iyimserliğine çevrildi.
ABD ve Çin arasında uzun süredir devam eden ticaret gerilimi, son günlerde Hong Kong meselesi ile tırmanırken, bu durum hisse senedi fiyatlarına da yansıdı. Dolar kuru ise 1 Haziran’a sakin başlamıştı. Kur haftanın ikinci işlem gününde de onca gelişme ve bir dizi önemli veriye rağmen 6,80’lerdeki sakinliğini korudu.
Dolar/TL Salı günü TSİ 11:43’te 6,8123 liradan işleme alınıyor.
Jeopolitik riskteki artış piyasada fiyatları baskılıyor. Bu ortamda sakin kalmayı başaran dolar kuru Pazartesi günü 6,80 seviyelerinde seyretmişti. Bugün öğleye kadarki zaman dilimine bakıldığında ise kayda değer bir değişim göstermediği görüldü.
Dünya ekonomilerindeki yeniden açılma, bir dönem güvenli liman konumunda bulunan dolardaki bu algıyı zayıflatıyor. Talep düştükçe de fiyatlar yüksek seviyelerden uzak kalıyor.
GCM Yatırım analistleri, kurun seyrine ilişkin yaptıkları günlük analizde 6,8235 – 6,8460 seviyelerinin önemli olduğunu belirtti. Söz konusu seviyelerin altında negatif görünümüne devam etmek isteyebileceği de eklendi. Bununla birlikte kurun geçen hafta kaydettiği düşüşü 6,6950 lira ile sınırladığı söylendi. Analizde geçen diğer ifadeler şunlardı;
“Özellikle 6,7000 seviyesi altındaki kalıcı hareketler, negatif görünümün daha da güçlenmesine imkan tanıyabilir. Aksi takdirde ortalamalara doğru tekrar toparlanmalar izlenebilir. Alternatif olarak olası toparlanmalarla birlikte kurun tekrar pozitif bölgeye taşınabilmesi içinse, ilgili ortalamaların üzerindeki kalıcı hareketlere ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır.”
Öte yandan ABD doları, gelişen ülke paralarının birçoğu karşısında değer kaybetti. Bu durumu tetikleyen unsur, Covid-19 salgınından kaynaklı endişelerin nispeten azalması oldu. Doların diğer para birimleri karşısındaki performansı son 3 ay içindeki en kötü seviyesini gördü.

Haftanın ilk günündeki kayıplarını bugün de devam ettirdiği görülen ABD doları, en fazla kaybı %2,12 ile Endonezya rupisi karşısında verdi. Tablodan da görüldüğü üzere ikinci sırada Malezya ringiti ve üçüncü sırada ise Tayland bahtı yer aldı.
Türk lirasının ise dolar karşısındaki kırılganlıktan kurtulamadığı görülüyor. Öyle ki liramız %0,01 değer kaybetti.
Bugün yurt içi piyasalar, Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan Mayıs ayı dış ticaret verilerini takip etti. Gelen veriler, dış ticaret açığının %104,2 artarak 3,44 milyar dolara çıktığını gösterdi. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, verilerin ardından yaptığı açıklamada toparlanmanın başladığını duyurdu.
(1/8) Mayıs ayı dış ticaret verileri ile birlikte ihracatımızda da en kötü geride kaldı, toparlanmaya başlıyoruz.
— Ruhsar Pekcan (@pekcan) June 2, 2020
Dolar/TL dış ticaret verilerine belirgin bir tepki vermedi. Fakat haberin yazıldığı şu dakikalarda 6,77’lere çekilmeye başladığı görülüyor.
Diğer önemli gelişmeler arasında koronavirüs pandemisine ilişkin son gelişmeler, ABD ve Çin cephesinin durumu ve ABD’de hayatı felç eden protesto gösterileri bulunuyor. Hafta içinde ABD tarım dışı istihdam verileri ve Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) faiz kararı bulunuyor.