30 yılı aşkın sürenin en yüksek seviyelerine çıkan Japon hisse senedi endeksleri için beklentiler iyimser. Nikkei 225 Endeksi, bugün 31 bin 300 puan üzerine çıkarken Topix Endeksi de artarak 2 bin 186 puanı gördü. Yatırımcılar güçlü PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) verilerini alkışlarken her iki gösterge de 1990 sonrası yüksek seviyelere ulaştı.
Bugünkü PMI verileri, Japonya’nın imalat sektörünün Ekim ayından bu yana ilk kez Mayıs ayında büyümeye döndüğünü, hizmet faaliyetinin ise rekor seviyeye ulaştığını gösterdi.
Japonya borsası, en son ülkenin balon döneminde görülen 33 yılın en yüksek seviyelerindeyken yatırımcılar, dünyanın en büyük üçüncü pazarındaki yükselişin yeni başladığı konusunda iyimser.
Ucuz değerlemeler, kurumsal reformlar, Çin’den çıkışlar, düşük oranlar ve en önemlisi, milyarder ABD’li yatırımcı Warren Buffet’in iyimserliği, yabancı fonlardan alımları körüklüyor.
Fon yöneticileri, Japon hisse senetlerine olan ilginin yaklaşık on yılın en yüksek seviyesinde olduğunu belirtiyor. Güçlü bir kazanç sezonu, daha zayıf bir yen ve sürekli toparlanma belirtileri gösteren bir ekonomi, Nikkei’nin onlarca yılın en yüksek seviyelerine çıkmasına yardımcı oldu.
Varlık yöneticisi Comgest’in Japonya merkezli portföy yöneticisi Richard Kaye, Japonya’ya ilgini aniden çok yükseldiğini söyledi. Aracı kurum SMBC Nikko Securities, Nikkei’nin yılı 35 bin puanda bitirmesini beklerken, Sumitomo Mitsui DS Asset Management endeksin 33 bin 500’de olacağını öngörüyor.
UBS’ye göre, küresel yatırımcılar arka arkaya üç yıl çekildikten sonra 2023’te Japonya’ya dönüyor. Ayrıca Japon hisse senetlerine ve vadeli işlemlerine bu yıl şimdiye kadar 30 milyar dolarlık yabancı akışı oldu.
UBS küresel stratejistleri, yılın geri kalanında ABD hisse senetleri yerine Japonya hisseleri için long pozisyon öneriyor. JPMorgan’a göre de yabancı yatırımcılar Nisan ayında Japon hisse senetlerine 5 trilyon yen (37 milyar dolar) pompaladı.