Azerbaycan’da gerçekleştirilen 29. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP29) gelişmekte olan ülkelere iklim değişikliğinin etkileriyle mücadele edebilmelerine yardımcı olmak üzere kabul edilen fon miktarı eleştirildi.
COP29 sona ererken görüşmelerde gelişmekte olan ülkelere 2035 yılına kadar yılda 300 milyar dolar finansman sağlaması hedefi konusunda anlaşmaya varıldı.
Anlaşma, 2035 yılına kadar yıllık 300 milyar dolar sağlayacak ve zengin ülkelerin 2020 yılına kadar yıllık 100 milyar dolar iklim finansmanı sağlama taahhütlerini artıracak olsa da rakam yetersiz bulundu.
Azerbaycan’ın başkentinde iki haftalık konferansta uzatmalarda imzalanan anlaşma, kayıtlara geçen en sıcak yıl olması beklenen bir yılda küresel ısınmayı azaltmak için uluslararası çabalara ivme kazandırmayı amaçlıyordu.
Bazı delegeler Cop29 genel kurul salonunda anlaşmayı ayakta alkışladı. Diğerleri ise zengin ülkeleri daha fazlasını yapmadıkları için eleştirdi ve Azerbaycan ev sahibini tartışmalı planı aceleyle onayladığı için eleştirdi.
Hindistan heyet temsilcisi Chandni Raina, anlaşmanın onaylanmasından dakikalar sonra zirvenin kapanış oturumunda şu ifadelerle eleştiride bulundu:
“Bu belgenin optik bir yanılsamadan başka bir şey olmadığını söylemekten üzüntü duyuyorum. Bizim görüşümüze göre bu, hepimizin karşı karşıya olduğu zorluğun büyüklüğünü ele almayacak. Bu nedenle, belgenin kabul edilmesine karşı çıkıyoruz.”
Birleşmiş Milletler iklim şefi olan Simon Stiell ise anlaşmaya yol açan zorlu müzakereleri kabul etti ancak sonucu küresel ısınmaya karşı insanlık için bir sigorta poliçesi olarak selamladı.
Anlaşmanın temiz enerji patlamasının büyümesini sağlayacağını ve milyarlarca hayatı koruyacağını belirten Stiell, “ancak herhangi bir sigorta poliçesi gibi primler yalnızca tam olarak ve zamanında ödenirse işe yarar” ifadelerini ekledi.
COP29 sona ererken, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, hem finans hem de azaltma konusunda daha iddialı bir sonuç umduğun fakat bu anlaşmanın, üzerine inşa edilecek bir temel sağladığını aktardı.