
Gençler günümüzde hiç de boş durmuyor, amaçlarına uygun olarak dünyayı değiştirmek için çabalıyor. Deneyimsiz olabilirler fakat, interneti geliştirip bilginin kolay paylaşılabilir olması, yeni uygulamalar yaratma gibi iş modelleri konusunda tamamen korkusuzlar.
Bazen bu cesaret baş döndürücü başarıları da beraberinde getirebiliyor. 30 yaşından önce milyoner olmak, kulağa inanılacak bir durum gibi gelmese de bunu başaranlar var. Sizler için hazırladığımız listede bu hayali gerçeğe dönüştüren genç milyonerlerle tanışacaksınız.
Genellikle genç girişimciler sanayi ve işlevlerinde yeni bir çığır açmakla başarıyı yakalıyor. Araç kiralama, dolap zımbası, klavyelerde değişiklik gibi. Girişimciler genç olabilir ama hırslı yapıları onların en göze çarpan taraflarıdır. Yakaladıkları bu başarılarının her zaman sürmesini umut ederek, milyoner gençlerin kim olduğuna hep birlikte göz atıyoruz.
İşte karşınızda, 30 yaşından önce milyoner olma başarısı gösteren 4 girişimci:
4 Michael Preysman – Düşük Maliyetli Lüks ve Kaliteli Giyim Sağlama
29 Yaşında
Online perakendeci sitesi Everlane’ın oldukça basit bir misyonu vardır. Erkek ve bayanlar için düşük maliyetli, lüks, kaliteli giyim ve aksesuarlar sağlamak. Site 3 yıl önce hizmete girdiğinde her şey bu kadar basit değildi. New York’ta özel sermaye işi yapan sitenin kurucusu ve CEO’su Michael Preysman “ne yaptığım hakkında hiç bir fikrim yoktu” diyerek durumu özetledi. Preysman, tüketicilerin her ürünün arkasındaki hikayeyi bilmek hakkına sahip olduğu düşüncesi ile Everlane’ı başlattı.
Everlane, ünlü müşteriler tarafından tercih edilen pamuklu tişört, yün eşarp ve deri çanta modellerini listeledi. Web sitesi ABD, Avrupa ve Çin’de bulunan fabrikalardan fotoğraflar ve ürünlerin üretim süreçleri hakkında hikayeleri takipçileriyle paylaştı. Bunların yanı sıra kapsamlı dokümantasyon özelliklerini de gösterdi. Everlane, tanınabilir lüks markalar ile listesinde gösterdiği tesislerin aynı kaliteye sahip olduğunu kanıtladı. Preysman’a göre, 2013 yılı kazancı 12 milyon dolar. 40 şirketin önemli takımları New York, San Francisco ve Los Angeles arasında yayılır.
3 Jon Reynold – SwiftKey
28 Yaşında
28 yaşındaki Londralı girişimci Jon Reynold’ın oluşturduğu SwiftKey isimli program, akıllı telefonlar için getirdiği pratik klavye ile tanınır. John’un klavyesi, telefonlar veya işletim sistemi ile gelen standart klavyelerden daha iyi hata düzeltme, kelime tahmini, kelime dizilimi tahmini yapan yapay zeka odaklı bir programıdır. Ayrıca SwiftKey, android market veya Google Play’de en çok satın alınan 2. yazılımdır.
2010 yılında Google’ın Android mobil işletim sistemi için tanıtılan SwiftKey Klavye, aynı anda bir trilyondan fazla kelime arasındaki ilişkileri araştırıyor. Aynı anda SMS, e-posta, facebook ve twitter gibi platformlarda kullanıcı davranışlarını kayıt edip özel tahmin motorunu güçlendiriyor. SwiftKey yazma tarzınızı anlar ve daha hızlı yazmak için parmaklarınızı klavyeden hiç ayırmadan kaydırarak metninizi olduğunca çabuk yazmanızı sağlar. Yazılım, aynı zamanda gramer ve imla hatalarını da düzeltmeye yardımcı olur.
İlginizi Çekebilir :
SwiftKey’in CEO’su Reynolds “akıllı telefonlar alan büyüklüğü bakımından çok sınırlı cihazlardır ve biz bir sonraki kelimeyi tahmin eden sözlük uygulaması, ne yazacağını tahmin eden bağlamlar içeren uygulamayı oluşturduk” diyerek tasarladığı programı anlattı.
Reynolds, SwiftKey’i 2008 yılında devlet memuru iken hazırlamaya başladı. John, Black Berry tuş takımını kullanarak metin girmek için mücadele eden bir meslektaşına tanıklık etti. Daha sonra, doğal dil ve bilgi işleme çalışmaları yapan Cambridge Üniversitesi doktora mezunu Ben Medlock ile işbirliği içinde çözümler aramaya başladı.
Söylendiğine göre 30 milyondan fazla android cihaz kullanıcısı SwiftKey klavye kullanıyor. Program, 2 yıldır Google Play’in en çok satan ücretli uygulaması olarak 60’a yakın ülkede hüküm sürüyor. SwiftKey, Samsung gibi üretici firmaların yazılımına geçti. Artık dünya çapında 200 milyondan fazla cihazda yüklü. Şirket, Accel Partners ve Index Ventures gibi yatırımcılara göre fonunu 20 milyon dolar daha fazla yükseltti.
2 Jessica Scorpio – Zipcar
27 Yaşında
2009 yılında Singularity Üniversitesi açılış sınıfının üyeleri olarak, Jessica Scorpio ve Sam Zeyd ortak bir çalışma başlattı. Scorpio ve Zeyd beyin fırtınası yaparken, ulaşım üzerine odaklanmaya karar verdi. 10 yıl içinde 1 milyar kişiye yararlı olabilecek bir iş kavramını böylece bulmuş oldular.
Scorpio ve Zeyd araba paylaşım hizmeti Zipcar’dan esinlenerek bir site geliştirmeyi başardı. Ancak çift, arabayı kendi filosundan kiralamak yerine, şirket ve bireysel araç sahiplerinin birbiriyle iletişime geçerek daha pratik olan kiralama fikrini oluşturdu. Yani, yakınıyla araç paylaşım ağı… Çift, iPhone app prototif donanım ve kiracıların arabalara erişimini sağlayan sistemi yaratmak için, eski Google çalışanı Elliot Kroo ile takım halinde çalıştı. Çift öncelikle insanların araçlarının paylaşımı ile kendini rahat hisseden ve onları ileriye dönük üyeleri yapmayı hedefliyor.
1 Brian Wong – Kiip
18 Yaşında
Brian Wong, 18 yaşında üniversiteden mezun oldu. Ardından iş geliştirme pozisyonu ve haber toplayıcı Digg’i geliştirmeye yardım etti. Bu çalışmayla başarıya hızlı adımlarla yürüdü.
Wong, bir uçak yolculuğu sırasında giderken yolcuların kendi iPad’leri ile etkileşim halinde olduğunu gözledi. Pek çok yolcunun oyun oynadığını fark eden Wong’un aklına, oyunların içine gerçek yaşamdan sahneler katma fikri geldi. Oyunda yüksek puan yapanlar için ulaşmak istediği markaları öne sürerek ödül sistemini geliştirdi ve Kiip’i oluşturdu.
Kiip başlangıçta sadece mobil oyunlar olarak çalıştı ama daha sonra spor, müzik ve yemek dahil olmak üzere diğer kategorilerde de kendini genişletti. Gatorade gibi markaları ücretsiz içecek sunmak için oyuna dahil etti. Kiip genellikle hedefleme kriterlerine bağlı olarak, CPE başına 30 kuruştan 3 dolara kadar kazanır. Geliştiriciler ile ücret yarı yarıya bölünür. Şirket geçen yıl, günlük 4 ile 10 milyon arasında aktif kullanıcıya erişme başarısı yakaladı. Şirketin yıllık geliri 10 ile 20 milyon dolar arasındadır.
Gerçekten şaşırtıcı değil mi? Genç yaşlarına rağmen elde ettikleri başarı takdire şayan. Aslında dikkat ettiyseniz genç girişimcilerin hepsi hayata farklı gözlerle bakabilen insanlar. İlgimizi çekmeyen günlük olaylar onların zihinlerinde farklı şekillerde yer alabiliyor. Bu farklılık da akla gelmeyen projelerin oluşmasına zemin hazırlıyor. Aslına bakılırsa ülkemiz de bu özellikteki gençlerle dolu. Sizin de çevrenizde böyle genç mucitler var mı?