
Covid-19 salgınının yavaşladığı ve yeni vaka sayısında düşüş olan ülkelerde hayat normale dönmeye başladı. Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, İtalya ve İngiltere gibi ülkelerin ekonomilerini yeniden açmaya başlaması ile birlikte petrol talebinde yükseliş oldu. Talepteki ılımlı artış haftalardır tarihi düşük seviyelerde seyreden petrol fiyatlarının yükselmesi için beklediği en önemli gelişmeydi.
Küresel petrol talebinin geçtiğimiz haftalarda rekor düzeyde düşüş göstermesinin ardından gelen iyimserlikle fiyatlar Şubat ayından bu yana ilk kez, iki hafta üst üste yükseldi. Pazartesi gününe hafif düşüşle başlayan petrol fiyatları öğleden sonraki işlemlerde kendine sert bir çıkış yakaladı.
Ham petrolün varili Pazartesi günü 23,69 – 25,59 arasında hareket etti.
Vadeli petrol kontratları geçen hafta %25 yükseldikten sonra arz bolluğunun yine de piyasayı tedirgin etmesi nedeniyle hafta başında hafif geriledi. Artık birçok ülkede salgının kontrol altına alınmaya başladığını görmekteyiz. İşyerleri açılıp havayolu firmaları uçuş tarihlerini açıklarken akaryakıta olan ihtiyaçta da hafiften bir kımıldanma meydana geldi.
Ancak yine de arzın talepten çok fazla olacağı düşüncesi ile petrol fiyatları kendine özgürce çıkış ortamı yakalayamıyor. Petrol sahası hizmeti şirketi Baker Hughes verilerine göre ABD’de petrol sondaj kule sayısı 2-8 Mayıs haftasında 292’ye geriledi. Böylelikle son 8 haftadır üst üste düşüş göstermiş oldu.

Çin’de petrol stokları rekor seviyeye ulaştıktan sonra son birkaç haftadır düşüşe geçti. Bu haberler piyasa için olumlu olsa da analistler küresel ekonomik toparlanmanın hemen olmayacağı düşüncesiyle fiyatların baskı altında olduğunu düşünüyor.
Ham petrolün varili geçen hafta 24,74 dolardan kapanmıştı. Bu sabah Türkiye piyasalarının açıldığı saat 08:00 sularında 24 dolarda seyreden fiyatlar öğle saatlerinde 23’e kadar geriledi. Ancak saat 14:30’u gösterdiğinde keskin bir çıkış yakalayarak 25,59’a kadar sıçradı.
Saat 15:38’de ise %2’ye yakın artışla 25,23 dolardan işlem görüyor. Fiyatlar her ne kadar toparlanma gösterse de yine de yıllık bazda %61 düşük seviyede.
Gün içerisinde Avrupa ve ABD borsalarındaki hareketliliği takip eden petrol fiyatları, hisse senetlerine gelen alımların etkisiyle şu dakikalarda yönünü yukarı çevirmiş durumda. Analistler 23,90 dolar üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda 27,20 ve 28,40 seviyelerini bekliyor.
Brent petrolün gün içi hareket aralığı 29,79 – 31,47 dolar şeklinde gerçekleşti.
Amerikan tipi ham petrole kıyasla daha dar bir bantta seyreden Brent petrolün varili, haberimizin yazıldığı şu dakikalarda %0,58 ekside 30,79 dolardan işlem görüyor. Cuma günü 30,97’den kapanan fiyatlar, bu sabah hafif düşüşle 30,68 dolardan açıldı. Gün içinde dalgalı seyreden Brent petrolün varil fiyatı son bir yıl içinde %57 oranında geriledi.
Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, aşırı arz olduğuna dair düşüncenin zaman zaman azaldığını ve fiyatların da buna bağlı olarak kısa süreli çıkışlar yakaladığını söyledi.
Coronavirüs nedeniyle konulan kısıtlama kurallarının kaldırılıyor olması ve insanların yeniden seyahat edebilecek olması, şu anda fiyatları destekleyen en önemli unsur konumunda. Brent petrolde teknik olarak 30,76 – 31,03 dolar aralığı direnç, 29,65 – 29,52 dolar aralığı ise destek bölgesi olarak izleniyor.

Son dakika gelişmesine göre Suudi Arabistan günlük üretimi 1 milyon varil daha azaltacağını açıkladı. Enerji piyasalarını desteklemek amacıyla alınan kararın tamamen gönüllü olarak yapılacağı bildirilirken, üretim 18 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşecek.
Dünyanın en büyük üreticilerinden olan Suudi Arabistan’da günlük üretim 8 milyon varilin altına inecek. Suudi Enerji Bakanlığı’ndan bir yetkilinin;
“Krallık, bu ek kesintiyi, OPEC + katılımcılarını ve diğer üretici ülkeleri, taahhüt ettikleri üretim kesintilerine uymayı ve küresel petrol piyasalarının istikrarını desteklemek amacıyla gönüllü olarak yapıyor.” sözlerini sarf ettiği öğrenildi.