Ekonomist Mahfi Eğilmez, asgari ücretin 2026’da en az 33 bin TL seviyesinde belirlenmesi gerektiğini söyledi. CNBC-e Dijital’de yayınlanan Sesli Ekonomi podcastinde konuşan Eğilmez, bu rakamın 2025’te yaşanan alım gücü kaybını telafi edebileceğini ve 2026 enflasyonuna karşı denge sağlayacağını ifade etti.
Eğilmez, asgari ücretin değerlendirilmesinde açlık ve yoksulluk sınırlarının temel gösterge olduğunu vurguladı. Türk-İş verilerine göre açlık sınırının 2025 sonunda 30 bin 500 TL’ye, yoksulluk sınırının ise 97 bin TL’nin üzerine çıktığını hatırlatan Eğilmez, asgari ücretin yalnızca açlık sınırına eşitlenmesinin yeterli olmadığını belirtti.
2025 başında 22 bin TL olarak belirlenen asgari ücretin bugünkü satın alma gücünün yaklaşık 28 bin 700 TL olduğunu söyleyen Eğilmez, bu kaybın giderilmesi ve Orta Vadeli Program’daki yüzde 16’lık enflasyon hedefinin eklenmesiyle 33 bin TL seviyesinin “asgari taban” olması gerektiğini dile getirdi.
Programda bölgesel asgari ücret tartışmalarına da değinilirken, Eğilmez kent bazlı ücret farklılıklarının göçü hızlandırabileceği ve sosyal sorunlar doğurabileceği uyarısında bulundu. Kalıcı çözümün ise enflasyonun tek haneye düşürülmesi olduğunu vurguladı.