Pandemi sonrası zirve yapan enflasyonla mücadele, tüm dünyada merkez bankalarının sıkı para politikası uygulamasına yol açtı. Alınan kararlar doğrudan finansal piyasaları da etkilerken, yatırımcılar ellerindeki birikimleri en karlı şekilde nerede kullanmaları gerektiğine odaklanıyor.
Şu ara ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımlarını artık tamamladığına dair beklenti altın fiyatlarının rekor seviyelere çıkmasını sağladı. Kriptolarda da boğalar yavaş yavaş sahneye çıkmaya başlıyor.
Hisse senedi piyasasında tablo biraz daha yavaş olurken, yurt içinde de artan mevduat faizleri başta olmak üzere borsanın rakibinin artması işleri iyice zorlaştırıyor.
Peki emtia tarafında işler ne durumda? En çok hangi emtia türü gelecek vaat ediyor?
2024 Yılının Favorisi Gümüş Olacak
Gümüşün ons fiyatı bu sabah itibarıyla 23,80 dolardan işlem görüyor. FED’in faiz artırımlarını tamamladığı ve gelecek yılın başlarından itibaren faiz indirimine başlayacağı beklentisi, altın gibi gümüşü de destekledi.
Fiyatlar geçen ay yüzde 11 yükselerek 25,91 dolara kadar tırmandı. Bu seviyede kalıcılık sağlayamayan gri yatırım aracı, geri çekilse de beklentiler olumlu yönde.
Uzmanlar bu düşüşleri alım fırsatı olarak görürken, gümüşün 2024 yılında sıçramasını bekliyor. Bank of America stratejistleri, gelecek yıl elektrikli araçlara ve güneş panellerine yönelik talebin artacağını, buna bağlı olarak da sanayi türü metallerin destek bulacağını söylüyor.
Arz tarafında da gerileme olduğunu ve tüm zamanların en yüksek seviyesinin çok altında olduğunu belirten analistler, bu durumun da fiyatların atağa geçmesine zemin hazırlayacağını düşünüyor.
Gümüşte Hedef 26 Dolar
TD Securities analistleri de gümüşün gelecek yıl yükseleceğini ve 26 dolara çıkacağını tahmine diyor. Yakın vadede baskının süreceğini öngören analistler, uzun vadede FED’in güvercin yaklaşımı, ekonomik toparlanma ve elektrifikasyon kaynaklı talep artışının destek vereceğini belirtiyor.
Gümüş lehine çalışacak birçok faktör olduğu belirtilerek, bunlar üretim yetersizliği, düşmeye başlayacak olan faizler ve mevsimsel talep artışı olarak sıralandı.