İstif Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği (İSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Akbaytogan, yaptığı açıklamalar sırasında sektörde geride bıraktığımız yıl 356 milyon dolarlık ihracat yapıldığını belirtti. ABD, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Hollanda, Romanya, Rusya, Cezayir ve Irak’ın en çok ihracat gerçekleştirilen ülkeler olduğunu ekledi.
Bu yıl ihracat yapılan ülke sayısını ve ihraç edilen ürün miktarını artırmayı amaçladıklarını vurgulayan Akbaytogan, Cumhuriyet’in 100. yılı olan 2023’te 750 milyon dolarlık ihracat hedeflediklerini belirtti. Ayrıca Başkan, İstif Makineleri Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği’nin faaliyetlerine ilişkin değerlendirmeler yaptı.
Akbaytogan, İstif Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği’nin 2006’da 15 firma tarafından kurulduğunu hatırlattı, bugün itibarıyla 44 üyeyle sektörün %80’ini temsil ettiklerini kaydetti.Bunlarla birlikte derneğin ürün grubunu forkliftler, platformlar, vinçler, konveyörler, kaldırma ve iç lojistik ekipmanları, depo ve raf sistemleriyle yedek parçalar oluşturuyor. Akbaytogan, üretici firmalar için çevre, güvenlik, enerji gibi alanlarda ekipmanın tasarımından kullanım ömrünün sonuna kadar standartları içine alan “FEM logosu” kullanım yetkisinin kendilerinde olduğunu da ifade etti.
Dernek olarak sektörde güç birliği, dünya pazarlarıyla entegrasyon, küresel pazar verilerine erişim imkanı, mesleki eğitim, bilgi üretimi ve verilerin paylaşımını mümkün kılmaya çabaladıkları da Akbaytogan tarafından bildirildi. Geçtiğimiz günlerde ise Makine İhracatçıları Birliği, 2019 yılında Türk makine sektörü ihracatının %6,5 oranında artarak 5,8 milyar dolara çıktığını açıklamıştı.
Dernek, Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle imalatçı firmaların yurt dışı pazar paylarını artırmaya yönelik olan Uluslararası Rekabetçiliği Geliştirme (UR-GE) Projesi’ni yürütüyor.Akbaytogan, konuyla ilgili olarak “İstihdam, eğitim, yurt dışı pazarlama ve tanıtıma kadar birçok konuda üyelere avantaj sunan UR-GE Projesi ile üretim yapan firmaların altyapısını geliştirerek, onları dünya piyasalarında rekabete hazır hale getirmeyi amaçlıyoruz.” ifadelerine yer verdi. Bununla birlikte ilki tamamlanan projenin ikincisine geçen yıl başlandığını ve 12 üyeyle çalışmaların sürdürüldüğünü açıkladı.
MEB ile “7 Bölge 7 Okul Protokolü” imzalayarak iş ve istif makineleri sektörüne nitelikli eleman kazandırılması, öğrencilerin teknolojiyle buluşması amacıyla da çalışmalar yürütüldüğü açıklandı.Açıklamalarını sürdüren Ender Akbaytogan, sağlanan tüm bu avantajlarla birlikte okullara makine hibesinde bulunulduğunu gururla dile getirdi. Sektörün 2017 yılında 278 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini, önceki yıl ise bu rakamın %28,1 artışla 356 milyon dolara yükseldiğini aktardı.
İhracat beklentilerinin yüksek olduğunu belirtirken, “Bu yıl ihracat yapılan ülke sayısını ve miktarını artırmayı amaçlıyoruz. Özellikle platform ve vinç grubunda önemli artış bekliyoruz. İstif Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği olarak, Cumhuriyet’in 100’üncü yılı olan 2023’te 750 milyon dolarlık ihracat yapmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.