Dünya Bankası’nın yayımladığı rapora göre düşük ve orta gelirli ülkelere gönderilen işçi dövizlerindeki artışın Ukrayna savaşı nedeniyle yavaşlaması bekleniyor.
Düşük ve orta gelirli ülkelere yapılan havalelerin 2022 yılında yüzde 4,2 artarak 630 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Göç ve Kalkınma Özeti raporlarına göre Ukrayna’ya yapılan havalelerin 2022’de yüzde 20’nin üzerinde artması, Rusya’dan gelenlerde ise büyük düşüş olacağı belirtildi.
Genel olarak, Avrupa ve Orta Asya bölgesine havale akışının 2022’de mütevazı bir düşüş göstereceği tahmin edildi.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin sadece büyük ölçekli insani, göç ve mülteci krizlerini tetiklemekle kalmadığı, aynı zamanda Covid-19 pandemisi ile uğraşan küresel ekonomiye aşağı yönlü riskler eklediği belirtildi.
Havale akışlarındaki düşüşün doğrudan etkilerinin ve artan gıda, yakıt ve gübre fiyatlarının dolaylı etkilerinin birçok düşük gelirli ülkede gıda güvensizliği ve artan yoksulluk risklerini artırdığı söylendi.
Ukrayna’dan gelen mülteciler de dahil olmak üzere uluslararası göçmen ve mülteci stokunun 2022’de 286 milyona ulaşmasının beklendiği açıklandı.
Ukrayna krizinin küresel göç yönetimini etkileyeceği, 5,5 milyon kişinin savaştan kaçarak diğer ülkelere gittiği ve daha fazlasının ise ülke içinde yerinden edildiği hatırlatıldı.
Politika yapıcıların odağını ekonomik göçü ele almaktan mültecilerin ihtiyaçlarını ele almaya doğru kaydırdığı, krizin hem büyük bir göçmen akını yaşayan hedef toplulukları hem de Covid-19 krizi sırasında geri dönüş göçü yaşayan menşe toplulukları desteklemek için Göç için İmtiyazlı Finansman Kolaylığı oluşturma durumunu daha da güçlendirdiği bildirildi.