
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu Enflasyon Raporu 2021-II sunumunu gerçekleştirdi. Kavcıoğlu coronavirüs salgını nedeniyle sunumu sanal ortamda yaptı. Küresel ekonomide toparlanmanın devam ettiğini söyleyerek, pandemiden en çok etkilenen sektörlere değindi.
Kavcıoğlu: “Türkiye’nin dış talebini resmeden küresel büyümeye dair Ocak enflasyon raporu döneminde çizilen olumlu görünüm korunmaktadır.”Başkan Şahap Kavcıoğlu Enflasyon Raporu 2021-II'yi tanıtıyor: https://t.co/fTr0281KQE
— Merkez Bankası (@Merkez_Bankasi) April 29, 2021
İlk çeyrekte enflasyonun yükselmesinde temel mal ve enerji gruplarının etkili olduğunu belirten Kavcıoglu, Nisan ayında da yüksek seyri seyrini koruyacağını belirtti. Enflasyon görünümündeki olumsuz etkilerin ve talep yönlü enflasyonist etkilerin devam ettiğini dile getirdi.
Buna göre 2021 yıl sonu tüketici fiyat endeksi (TÜFE) tahmini %9,4’ten %12,2’ye, 2022 yıl sonu tahmini ise %7’den %7,5’e yükseltildi. Bu yıl sonunda gıda enflasyonunun %13 seviyesinde geleceği öngörüldü. Bir önceki tahmin %11,5 seviyesindeydi.
Başkan Kavcıoglu yükselen küresel enflasyon beklentilerinin dalgalanmalara yol açtığını ancak dünya ekonomisindeki toparlanmanın sürdüğünü dile getirdi. Salgına rağmen ilk çeyrekte sanayi üretiminin güçlü bir performans sergilediğini söyledi.
Dünyanın genelinde imalat sektöründe iyileşme olmasının ihracat artışını desteklediğini fakat tedarik sorunlarının olumsuz etki yarattığını aktardı. “Enflasyon görünümü üzerinde etkili olan talep ve maliyet yönlü unsurlar para politikasında ilave sıkılaştırma gerektirmektedir.” diyen Merkez Bankası Başkanı, sıkı para duruşunun enflasyonda düşüş olana kadar kararlılıkla süreceğini ekledi.
Salgının en çok hizmet sektöründe istihdam kaybı yarattığını buna karşın sanayi firmalarının yatırımlara devam sinyali verdiğini açıkladı. Yüksek emtia fiyatlarının ve enflasyonun gelişen ülke para birimleri üzerinde baskı oluşturduğunu ifade etti.