Infiniti‘nin yapısal olarak acayip kareler verebilen aracı Project Black S, 2017 Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıtılmıştı. Q60’ın ışığında geliştirilen Black S, hibrit motorla düşünüldüğü söylenmişti. Renault Sport F1 takımıyla Nissan’ın ortak yürüttüğü proje de spor aracın Formula 1 tarzını benimseyerek KERS sisteminden yararlanacağı aktarıldı.
KERS’in ne manaya geldiğini söyleyecek olursak; rejeneratif enerji mantığında, frenleme ve hızlanmada açığa çıkan boşa enerjiyi geri depolamak. 2009 yılında F1 arabalarında bu teknolojinin kullanılmasına izin verilmişti. İşte üzerinde çalışılan dönüşüm çalışması bir yol otomobiline entegre edilmeye çalışılıyor.
Çalışmaların Tümü Yeni Q60 S’e Dayanıyor
Sistemin hız ve sağlamlık üzerine kurulduğunu dış kısımdan anlamak zor değil. Japon ve Fransız takımlarının ortak bir beyin üzerinde geliştirdiği Q60 Project Black S, en yüksek teknolojiyle araçlarının aktarım organlarını ortaya çıkarmışlar. Infiniti elektrifikasyon çalışmalarında Renault’un çift hibrit güç aktarma tekniğinden yararlandırılmış.
Daha fazla gücün alınacağı durumdan “Enerji toplama sistemi” ile verimlilik sağlanacak. F1 teknolojisinden gelen hızlanma ve frenleme sonrası elektrik üretmek de başlı başına bir konu.
3.0L V6 benzinli motora destekleyen hibrit üniteler, 4.4 kWh lityum iyon pillerle çalışıyor. Q60 S ünitesi standart olarak 400 ps güç ve 475 nm tork üretebiliyor. Arka dingile de entegre edilmiş elektrik ünite haricinde 2 tane daha bulunuyor. Toplam rakamlara baktığımızda Project Black S, 563 beygir güç üretiyor. Hibrit güç üniteleri böylelikle araca 163 ps ekstra güç sağlıyor.
Q60 S Üzerine Hibrit Haricinde Farklı Çalışmalar da Olmuş
Renault Nissan’ın proje araçlarında fren sistemi karbon seramik olup, 15 inç ön ve 14.1 inç disklere sahip. Süspansiyonu biraz daha sertleştirilmiş, sportif hale getirilmiş. Ekstra geliştirilen çekiş kontrol sistemleri, elektrik motorun nasıl kullanıldığını kontrol eden üç farklı moda sahip.
Yine Renault Sport Formula 1 Team tarafından daha fazla downforce sağlamak amaçlı “Computational fluid dynamics software“, hesaplamalı akışkanlar dinamiği yazılımını geliştirmişler.
Mühendisler, pillerin koyulması sonucu +200 kg daha ağır olan spor arabayı diyete sokmuşlar. Bu durum da davlumbaz, çamurluk ve tavan kısımlarını karbon fiber bileşenlerinden yapmaya mecbur bırakmış.
Japon şirketin Audi ve BMW‘nin önüne atabileceği ve onların yanında geçinebilecek bir model üretmişler. Lexus’un olduğu yerde kendisinin de olması gerektiğini düşünen Nissan, zekice parçalarını birleştirdiği Black S için çok başlarılı olmuş demekten başka bir söz bulamıyoruz…
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.