
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Covid-19 olarak ismini değiştirdiği koronavirüs can almaya devam ediyor. Uzmanlar sorununun 2-3 ay içerisinde çözüleceğini söylese de, resmi kaynaklar aşının 18 ay içerisinde yapılacağını açıkladı.
Virüs salgınıyla her sektör kendi alanında ortaya çıkacak etkileri ve önümüzdeki günlerdeki süreci değerlendiriyor. Bu kapsamda İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak’tan da bir yorum geldi.
Şenocak Çin’de üretimin ve ihracatın durması sebebiyle ayakkabı siparişlerinin arttığını söyledi. Sorun çözülene kadar Türkiye’de üretilen ayakkabı talebinin de artacağını belirten Şenocak, bu doğrultuda ihracat hedeflerini yükselttiklerini açıkladı.
2020 yıl sonu ayakkabı sektörü ihracat hedefi, %25’lik artışla 1,2 milyar dolara yükseltildi.Ayakkabı sektörünün tüm sıkıntılara rağmen 2019 yılını 932 milyon dolarlık ihracatla tamamladığını söyleyen Şenocak, son yıllarda yaşanan sorunlara değindi. Bildiğiniz üzere 2018 yılının yaz aylarında yaşanan kur ataklarının ardından, birçok ayakkabı markası konkordato ilan etmişti. Mustafa Şenocak, bu sorunların yanlış planlamadan kaynaklandığını belirtti.
Geçen yıl Rusya ve Irak gibi önemli pazarlarda kayıp yaşandığını, ancak buna rağmen yılı ihracatta %4,6’lık artışla tamamladıklarını söyledi. Koronavirüs salgınının etkilerine de değinen Şenocak, bu durumun Çin üretimini olumsuz etkilediğini belirtti. Söz konusu gelişmeyle Türkiye’den ayakkabı talebinde artış olduğunu ve sektörün önümüzdeki 2-3 ay boyunca tam kapasite çalışacağını dile getirdi.
Bu gelişmelerle 2020’nin ihracat açısından çok iyi geçmesini beklediklerini ve sene sonunda 1,2 milyar dolar seviyesinin yakalanabileceğini sözlerine ekledi. Türkiye’nin 170 ülkeye ayakkabı sattığını ancak büyük montanlı üretimin zor olduğunu ifade etti. KOBİ’lerin büyük miktardaki taleplere yanıt vermede güçlük çektiğine dikkat çekti. TASD Yönetim Kurulu Başkanı Abdulsabur Endican ise bu yıl Afrika ve ABD’yi hedef pazar belirlediklerini söyledi.