Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

2019’un İlk Yarısında En Çok Kar Eden Aracı Kurum İş Yatırım Oldu

Yılın ilk yarısında aracı kurumların net karı 888 milyon lira, portföy yönetim şirketlerinin ise 108,6 milyon liraya ulaştı.
2019’un İlk Yarısında En Çok Kar Eden Aracı Kurum İş Yatırım Oldu
HABER GİRİŞ

Aracı kurumlar borsada yatırım yapmak isteyen fakat yeterince deneyim ve bilgi sahibi olmayan kişiler için çok önemli oluşumlardır. Alım-satım işlemlerinde sorumluluk üstlenen bu kurumların, yatırımcılarla arasındaki güven bağını fazlasıyla sağlam zeminler üzerine inşa etmesi gerekiyor.

Borsada aracılık hizmeti veren bu kurumlar, başkası adına alım-satım işlemleri yapabiliyor. Aynı zamanda halka arz işlemlerinde, şirketlerin satışında ve birleşmelerde de yetki alabiliyorlar.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği‘nden (TSPB) elde edilen bilgilere göre aracı kurumların karı, 2019 yılın ilk yarısında artış gösterdi. Kurumların net dönem karı geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında %18,7 oranında artış göstererek, 888 milyon liraya ulaştı. En çok karı ise İş Yatırım elde etti.

2019’un ilk altı ayında aracı kurumların faaliyet gelirleri, geçen yılın aynı dönemine kıyasla 396 milyon lira artış gösterdi.

Aracı Kurum KarlarıSöz konusu artışta müşteri faiz gelirlerinin ve kurum portföyü işlemlerinin yükselmesinin etkisi oldu. Öte yandan net finansal gelirlerinde 72 milyon lira düşüş kaydedildi. Bu dönemde en çok kar eden kurum 215 milyon lira ile İş Yatırım olurken, onu; Yapı Kredi Yatırım, Merrill Lynch Yatırım Bankası, Garanti Yatırım, Ak Yatırım ve Deniz Yatırım izledi.

62 aracı kurum incelenirken, saydığımız bu 6 kurumun elde ettiği karın, sektör toplamının %63’üne geldiği açıklandı. Raporda yer alan toplam 62 kurum ve 1 yatırım bankasından 53 tanesinin yılın ilk yarısında kara geçtiği gözlendi.

GCM Yatırım Banner
Yılın ilk yarısında portföy yönetim şirketlerinin toplam karı %2,5’lik artışla 108,6 milyon liraya ulaştı.

Portföy Yönetim ŞirketleriAçıklanan bilgiye göre sektörün net faaliyet geliri son bir yılda %11 azaldı. Bu düşüşle birlikte 81 milyon lira seviyesine geriledi. Özsermaye ve net karlılıkta da azalma oldu. Yılın ilk altı ayında 33 kurum 122 milyon lira kar açıklarken, 19 tanesinin toplam zararı 13 milyon lira oldu.

En çok kar eden Ak, Yapı Kredi, İş, Ziraat ve Garanti Portföy sektör karının %84’lük payını tek başına üstlendi. Bu arada Koç Holding, Yapı Kredi Bankası’nın hisselerinin satılacağı yönünde çıkan haberlerin doğru olmadığını açıkladı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın