Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

2019’un 3. Çeyreğinde Yerli Turistlerin Seyahat Başına Ortalama Harcaması 731 TL Oldu

TÜİK verilerine göre geçen yılın Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında seyahat başına yapılan ortalama harcama 731 lira olurken, toplamda 23 milyar liradan fazla harcama yapıldı.
2019’un 3. Çeyreğinde Yerli Turistlerin Seyahat Başına Ortalama Harcaması 731 TL Oldu
Son Güncelleme: 
Yorum

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2019 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin hanehalkı yurt içi turizmi gelişmelerini yayımladı. Buna göre geçen yılın Temmuz ve Eylül arası döneminde yurt içinde yaşayan 24 milyon 264 bin kişi seyahate çıktı. Bunların yurt içinde yaptıkları seyahat harcamaları için ayrılan tutar ise 23 milyar 344 milyon 390 bin TL’ye ulaştı.

TÜİK verilerine göre geçen yıl yerli turistlerin seyahatlerinde, ortalama gece sayısı 9,7 oldu.

Seyahat HarcamalarıTemmuz, Ağustos ve Eylül aylarında yurt içi yerleşiklerin toplam seyahat sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %1,8 azalarak 31 milyon 939 bine geriledi. Söz konusu dönemde toplamda geceleme sayısı 309 milyon 342 bin oldu. Seyahatler için yapılan harcama, yıllık bazda %10,4 oranında artış göstererek 23 milyar 344 milyon 390 bin TL’ye yükseldi.

Bunun %89,6’sına denk gelen 911 milyon 667 bin TL’sini kişisel harcamalar, %10,4’üne denk gelen 2 milyar 432 milyon 723 bin TL’sini paket tur harcamaları oluşturdu. Seyahat başına ayrılan ortalama harcama 731 lira olarak kaydedildi. Seyahat harcamaları kalemi altında en fazla artış %36,1 ile sağlık alanında olurken, onu %21,1 ile spor, eğlence, altın, gümüş ve kilim gibi diğer harcamalar izledi.

Konaklama harcamalarında ise 2018 yılının üçüncü çeyreğine kıyasla %14,3’lük artış oldu. Bu dönemde seyahat edenlerin %60,5’i akraba ve yakınlarını ziyaret etti. %33,8’lik kısmın seyahat etme amacı gezi, tatil ve eğlence olurken, %3’lük kısmınki sağlık oldu.

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Mustafa Uslu, uçak biletlerindeki artışın turistik ziyaretleri olumsuz etkilediğini söyledi.

ATSO Başkanı Mustafa UsluATSO Başkanı Mustafa Uslu, Türk Hava Yolları’nın 24 adet Boeing 737 Max uçuşlarını durdurmasının ardından, doğu illerine yapılan seferlerin %50-60 oranında azaldığını belirtti.

Diğer birçok ilde %10-30 arasında kısıtlama yapılırken, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki illerin sefer sayılarında daha fazla azalmaya gidildiğinden yakındı. Bu durumun uçak bileti fiyatlarını artırdığını ve her gün sefer düzenlenen Ankara’ya 400 TL’nin altında bilet bulunamadığını anlattı.

Uçak bileti bulmanın bile zorlaştığı dönemde turistik ziyaretlerin durma noktasına geldiğini söyleyen Uslu, “Bölgemizin tarihi ve kültürel zenginliği turizm sektörü lehine işletmek, ülkemiz ve bölgemiz ekonomik kalkınmasına katkı sunma çabalarımız devam etmektedir. Mevcut uçuş programlarının yeniden gözden geçirilerek bölge illerinin uçak seferlerinde artışın sağlanmasının ülkemiz ve bölgemiz kalkınması için elzemdir.” açıklamasında bulundu.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu