Geçtiğimiz yılın Mart ayında lansmanı gerçekleştirilen son nesil Nissan Altima‘nın motoru hakkında çok önemli bir ayrıntıya yer verildi. 1992 yılından beri üst segmentlerde markasını temsil eden Altima, V-Motion tasarım dilini karşılayan ve çok iyi taşıyan bir sedan haline getirilmişti. Paralel üretiminde Maxima ile yakın ilişkide olan orta boy sedanın motoru hakkında dikkat çekici durumlara yer verildi.
Evrenin bazen çözülemeyen, çözüldü derken farklı bir tarafını gösteren Godzilla lakablı GT-R35, kendi teknolojisine ait motor mantığını aslında Altima ile paylaşmış. 3.8L V6 ile hareket eden seri üretim süper spor otomobili, Renault-Nissan-Mercedes tarafından kullanılan yeni 1.3T motoruna da ilham kaynağı olmuştu.
Nissan’ın modellerini aynı değerde gördüğünün bir ispatı daha gelmiş oldu.2.5L’de kullanılan teknoloji GT-R ve sonrasında Sentra Nismo gibi hatırlı modellerde kullanılmış. Mühendisler, ayna boşluğu denen bir işlemle, silindirlere yönelik çalışmalar yapmışlar. Teknik, pistonların içinde hareket ettiği silindir boşluğu püskürtmeyi ve cilalama işlemini içeriyor.
Denilen kaplama, 200 mikron kalınlığında. Bu da insan saçının 2 katına denk geliyor. Ardından üniteye yapılan silindirler prosese adı verilen özel bir aletle parlatma işlemi yapılıyor. Amacı nedir diye yazacak olursak; verimliliği artırmanın yanında, sürtünme de azaltılmış oluyor.
Decherd fabrikası Jay Boyte’deki Kuzey Amerika mühendislik direktörü, “Ayna delik açma işlemi gibi ileri teknolojisini, Nissan için mümkün olduğunca çok müşteriye sunabiliyorsak, anlamlıdır. Sonuç, genellikle bu hacim veya fiyat noktasında bulunmayan üretim teknolojisiyle yapılan yenilikçi ve verimli bir motordur.” dedi.
Tesisten çıkan farklı mantıktaki motor, birçok modeli de destekliyor.Yeni nesil Altima’nın güç ünitesi olan 2.5L dört silindirli halinden 188 ps güç ve 244 nm tork alınıyor. Özel yağlama ve piston koruma tekniği ile üretilen motor, 1.700 kişiye istihdam sağlayan Decherd tesislerinde ortaya çıkartılıyor. Bahsettiğimiz imalat yerinde yılda 1.4 milyon motor üretiliyor ve bu da her 19 saniyede bir askılardan indiği anlamına geliyor.
Biraz daha fabrika hakkında bir şeyler demek gerekirse; 1997 yılında faaliyete geçirilen Nissan Decherd tesisinden 2019 yılına kadar olan kesimde tam 13 milyon adet ünite otomobillerle buluşturulmuş. Altima haricinde Frontier, Maxima, Pathfinder, Rogue (X-Trail) ve Titan motorları haricinde QX60 ve Leaf’e verilen elektrik ünitelerde burada üretilmekte.