Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH), 2019 yılının ikinci çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla %1,5 oranında azaldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan rakamlara göre Nisan ve Haziran ayları arasını kapsayan ikinci çeyrek döneminde, üretim yöntemiyle gayri safi yurt içi hasıla tahmini, cari fiyatlarla %15 oranında artış gösterdi ve 1 trilyon 24 milyar 226 milyon TL’ye yükseldi.
Yıllık bazda daralma gösteren GSYH, bir önceki çeyreğe göre %1,2 oranında artış gösterdi.2019’un ikinci çeyreğinde, 2018’in aynı dönemine kıyasla zincirlenmiş hacim endeksi bakımından incelendiğinde; tarım sektörü toplam katma değerinde %3,4’lük artış, sanayi sektöründe %2,7 ve inşaatta %12,7 oranında düşüş gözlendi. Hizmet sektörünün katma değerinde ise %0,3 azalma kaydedildi.
Bu veri ile hizmet sektörünün alt kategorileri olan ticaret, yiyecek, konaklama ve ulaştırma sektörlerinin genelinde azalma olmuş oldu. Bir önceki yıla göre azalan GSYH, yılın ilk çeyreğine kıyasla %1,2 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış GSYH de, geçen yılın ikinci çeyreğinde göre %1,4 oranında geriledi.
Söz konusu dönemde gayri safi sabit sermaye oluşumunda %22,8’lik azalma kaydedildi.Nisan-Haziran ayları arasında yerleşik hanehalklarının ve hanehalkına hizmet eden kar amacı olmayan kuruluşların (HHKOK) toplam nihai tüketim harcamaları, geçen yılın aynı dönemine göre %1,1 geriledi. Aynı dönem için kıyaslama yapıldığında, devletin nihai tüketim harcamaları %3,3 artış gösterdi. Mal ve hizmet ihracatında %8,1’lik artış, ithalatında ise %16,9’luk düşüş oldu.
İkinci çeyrekte işgücü ödemeleri bir önceki yılın ikinci çeyreği ile karşılaştırıldığında %21,1 artarken, bunun karma gelir seviyesi %9,9 artış gösterdi. İşgücü ödemelerinin cari fiyatlarla gayri safi katma değer içindeki payı, bir önceki yıla göre artış göstererek %35,6’dan %37,1’e çıktı. Öte yandan net işletme artığı/karma gelirin payı %47,2’den %44,6’ya geriledi.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.