Amerikan doları için 2017, şahlanma yılı oldu diyebiliriz. Yalnızca Türk lirası karşısında değil, Euro başta olmak üzere birçok majör döviz karşısında rekor seviyelere ulaştı. Ama 2018 yılında hız keseceği hatta Euro karşısında hayal kırıklığı yaşatacağı söyleniyor. İsviçreli yatırım bankası UBS’nin yaptığı 2018 yorumları, dolar için zorlu bir yıla işaret ediyor.
UBS’ye göre; 2018 yılında Euro, dolar karşısında güçlenecek ve yıla damgasını vuran döviz olacak.Zürih merkezli banka, Amerikan Merkez Bankası’nın faiz artırımına gidecek olmasına rağmen doları zorlu bir yıl bekliyor. Bu nedenle de Euro karşısında zayıflayacağını öngörüyor. Normal şartlarda, ABD’de yükselen faizler, yatırımcıların daha yüksek getirili ABD varlıklarına akın etmesine neden oluyor. Ama 2018 yılında böyle olmayacağı öngörülüyor.
UBS, Euro’nun, ne olursa olsun Amerikan dolarını oyun dışına iteceğine inanıyor.2017 yılında Euro, dolar karşısında yaklaşık olarak % 11,5 değer kazandı. UBS’nin “2018 küresel döviz kuru görünümü” başlıklı rapora göre; dolar için bir sonraki yükselişin zamanlaması önemli değil. FED’in faiz artırımı döngüsü boyunca ne kadar sıkılaşmaya gideceğinin, dolar için daha önemli olduğu belirtiliyor.
Raporda, Euro’nun hala ucuz olduğundan ve güçlü büyümenin değerlenmeyi hızlandıracağından da bahsediliyor.Raporda, UBS Küresel Strateji Departmanı Başkanı Yianos Kontopoulos‘un sorumluluğunda hazırlandı. Yianos’a göre; 2018 yılında dolar, Kanada doları ve Japon yeni karşısında iyi bir performans gösterebilecek. Siyasi belirsizliğin gölgesinde kalan İngiliz sterlininin ise ayı piyasası eğiliminde devam edeceği öngörülüyor.
UBS, güvenli liman olarak görülen riske duyarlı para birimlerinin ise bazılarının diğerlerine göre daha cazip olacağını tahmin ediyor.Sağlam büyüme ve ılımlı artan çekirdek enflasyonun hakim olduğu küresel ekonomide, riske duyarlı olan Avustralya doları, İsveç kronu ve Norveç korunu, dolara karşı daha iyi performans sergileyecekler. Raporda, “2018 yılı boyunca Norveç ve İsveç kronunun kademeli olarak değer kazanmasını destekleyen Avrupa’daki canlanmanın dayandığı makro zeminin devam edeceği görüşümüzü sürdürüyoruz,” ifadeleri kullanıldı.
BMO Global Asset Management ise “Küresel Ekonomi Görünümü 2018 – 2023” başlıklı bir raporda hazırladı.Şirket, oldukça köklü bir tarihe sahip ve uluslararası yatırım – danışmanlık alanlarında hizmet gösteriyor. Oluşturduğu raporda, dünya ekonomisi ise ilgili 5 yıllık 3 farklı senaryo ortaya koydu. Bu rapora göre; önümüzdeki 5 yılda dünya ekonomisinin ılımlı enflasyon ile istikrarlı büyümeye devam etme ihtimali % 60.
BMO Global Asset Management raporunda bahsedilen ilk senaryoya göre; Avrupa büyümede, ABD’yi sollayacak ve küresel büyüme yarışında lider olacak.Olasılık ihtimali % 30 olan resesyona dayalı bu senaryo, piyasalarda büyük bir hisse senedi düzeltmesini ve tahvillerde ralliyi de içeriyor.
Üçüncü senaryoda ise “mükemmel politika başlar” başlığı atılıyor.Olasılık ihtimali % 10 olan bu senaryoda, merkez bankalarının enflasyonu yükseltmeden, ekonomileri tam istihdama sorunsuzca getirme konusunda başarılı olabileceklerini öngörüyor. Senaryoda oluşturulan mükemmel dünyada, risk varlıkları güçlü bir şekilde performans gösteriyor. Tahviller ise sınırlı bir baskı altına girerken, oynaklık düşüyor.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.