
Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (EKGYO) ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ortaklığında dün açıklanan gayrimenkul sertifikası büyük merak uyandırdı. Kimi vatandaş ev sahibi olma hayaliyle sevincini paylaşırken kimisi konut fiyatlarını çok yüksek buldu.
İstanbul Başakşehir’de TOKİ iş birliğiyle hayata geçirilecek Damla Kent Projesi kapsamında gayrimenkul sertifikası ihracına hazırlık yapılırken, borsada bir hisse senedi gibi kolayca alınıp satılabileceği açıklandı.
Bugün ise Bakan Murat Kurum tarafından gayrimenkul sertifikasına yönelik merak edilen 15 soruya cevap verildi. İşte bu sorular ve cevapları:
1. Gayrimenkul sertifikası nedir?
Gayrimenkul projelerine küçük paylarla sahip olmayı sağlayan, Sermaye Piyasası Kurulu denetimindeki bir yatırım aracıdır. Borsa İstanbul’da işlem görür ve hisse senedi gibi alınıp satılabilir.
2. Gayrimenkul sertifikasına ne kadar parayla yatırım yapılır?
Tek bir sertifikanın fiyatı 7,59 TL olarak belirlenirken, bütçenize göre dilediğiniz adette alabileceğiniz söylendi.
3. Bir ev için kaç sertifikaya sahip olunmalı?
Damla Kent Projesi’nde 62 metrekarelik 1+1 daireler için 631 bin 516 adet sertifikaya ihtiyacınız var. 7,59 TL’lik 1 lot gayrimenkul sertifikası üzerinden hesaplandığında 1+1 dairenin fiyatı 4,8 milyon TL olarak bulunuyor.
88 metrekarelik 2+1 daire için 863 bin 276 adet sertifika biriktirilmesi gerekirken, dairenin fiyatı 6,55 milyon TL olarak hesaplanıyor.
4. Daire için belirlenen toplam sertifika adedi proje boyunca değişir mi?
Yapılan açıklamaya göre değişmeyecek. Proje tamamlanana kadar ihraç tarihinde belirlenmiş sertifika adedine ulaştığınız zaman evi alabileceksiniz.
5. Her daire aynı fiyatta mı?
En çok merak edilen konulardan birisi bu oldu. Yapılan açıklamada ise “Dairelerin bulunduğu kat ve cephe gibi özelliklerine göre fiyatları ve dolayısıyla sertifika adetleri daireye göre farklılık göstermektedir. Bu farka ‘şerefiye farkı’ denir” ifadeleri kullanıldı.
6. Yatırım takvimi ne kadar sürecek?
Damla Kent Projesinin yatırım takvimi 48 ay olarak açıklandı.
7. Sertifika ile nasıl ev sahibi olunacak?
Daireler için belirlenen sertifika adedine ulaşıldığı zaman projeden ev sahibi olunabileceği söylendi. Bu süreç “Asli Edim” olarak tanımlandı.
8. Sertifikaların güvencesi ne?
Gayrimenkul sertifikalarının, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı TOKİ ve Emlak Konut güvencesinde olduğu açıklandı.
9. Neden gayrimenkul sertifikası seçilmeli?
Yapılan açıklamada, yüksek peşinatlar ve banka kredileri olmadan, küçük birikimlerle ev sahibi olma veya Borsa İstanbul’da işlem gören bir menkul kıymet yatırımı yapma fırsatı verdiği söylendi.
Aynı zamanda “konut satın almadan konut değeri kadar kazanç (Tali Edim) elde etme imkanı sunduğu ifade edildi.
10. Proje bitmeden ev seçilebilir mi?
Gayrimenkulün sertifika adedine ulaşıldığında, asli edim talep süresi içerisinde talepte bulunularak Damla Kent Projesi’nden ev seçilebileceği söylendi. Beğenilen dairenin sizin için ayrılacağı ve başkasına satılmayacağı belirtildi.
Proje tamamlandıktan sonra da tapunun alınabileceği ifade edildi.
11. Ortak konut alınabilir mi?
Bir daireyi birden fazla kişinin birlikte alabileceği de açıklandı. Paylı mülkiyet denen bu uygulamada, iki ya da daha fazla kişinin sertifikalarını birleştirerek aynı konuta ortak olabileceği belirtildi. Ayrıca tapuya isimlerinin hisseleri oranında yazılacağı da söylendi.
12. Kaç konut satılacak, talepler ne zaman toplanacak?
Damla Kent Projesi’nde 5 bin 325 konutun satılacağı, ilk olarak projenin birinci etabında yer alan 1540 adet konutun halka arz edileceği açıklandı.
4-8 Ağustos 2025 tarihlerinde de talep toplanacağı ifade edildi.
13. Sertifikalarla ev alınmak istenmezse ne olacak?
Biriktirilen sertifikalarla ev almak istemeyen bir kişinin iki seçeneği bulunuyor. Bunlardan birincisi, yatırım hesabından satış emri vererek, güncel borsa fiyatı üzerinden satılıp, nakde çevrilebilecek.
İkinci seçenek ise “proje sonuna kadar bekleyip ‘Tali Edim’ kapsamında gayrimenkul satışından elde edilen gelirden, sertifikalarınız oranında kazanç sağlayabilirsiniz” şeklinde açıklandı.
14. Sertifikalar istenen bir zamanda satılabilecek mi?
Gayrimenkul sertifikalarının Borsa İstanbul’da işlem görmesi nedeniyle, tıpkı bir hisse senedi gibi istenen herhangi bir zamanda satılabileceği söylendi. Sertifikaların o günkü borsa fiyatı üzerinden satılarak, paranın hesaba geçeceği ifade edildi.
15. Proje bittiğinde tüm gayrimenkuller satılmazsa ne olur?
Yapılan açıklamaya göre; “Proje kapsamında eğer satılmamış gayrimenkul bulunuyorsa tüm satılmamış gayrimenkuller TOKİ tarafından izahnamede belirtildiği şartlarda satın alınır.”
Projeyle ilgili cevap aranan sorular
Bakan Murat Kurum’un paylaştığı bu merak edilen soruların cevaplarına rağmen hâlâ cevabı aranan bazı sorular olduğu görülüyor. Bunların başında da “7,59 TL olan bir lot gayrimenkul sertifikası fiyatının 100 TL’ye yükseldiği durumda ne olacağı” sorusu geliyor.
Sertifika fiyatının yükseldiği durumda, daireler için belirlenen toplam sertifika miktarının azalıp azalmayacağı da merak ediliyor.