Trump yönetiminin Çinli telekomünikasyon devi Huawei ve 70 bağlı ortaklığını kara listeye almasının ardından ABD Ticaret Bakanlığı’na 130’dan fazla lisans başvurusu yapıldığı belirtildi.
Bu kadar kısa süre içinde 130’un üzerinde firmanın Huawei’e satış yapabilmek için ABD’ye başvuru yapması dikkat çekerken konuyla alakalı kaynaklar, Trump yönetiminin kara listeye eklenmiş şirkete satış için henüz hiçbir başvuruyu onaylamadığını söyledi.
Sonuçta Huawei’e getirilen sert yaptırımlar yonga üreticileri, yazılım şirketleri ve Çinli devin ABD’deki tedarik zincirinde bulunan firmalar için milyarlarca dolarlık satış kaybı endişeleri yaratmıştı.Eski bir Ticaret Departmanı yetkilisi olan William Reinsch de yönetim alanındaki hiç kimsenin Trump’ın ne istediğini bilmediğini ve herkesin bunu bilmeden bir karar vermekten korktuğunu söyledi. Ticaret Bakanlığı’ndan bir sözcü ise “Huawei ve ABD dışı iştiraklerine ilişkin lisans taleplerini tartıştığımız kuruluşlararası süreç halen devam ediyor” dedi.
Haberde Donald Trump’ın bu tür taleplerle hızlı bir şekilde ilgileneceğine dair söz vermesine rağmen 130’un üzerindeki hiçbir firmanın lisans onayı almamasına da vurgu yapıldı. Başvuruların onaylanması, iki ülke arasındaki ticaret savaşında kilit konulardan biri olarak gösterilen Huawei etrafındaki belirsizliğin üzerini çizdi.
Küresel araştırma ve danışmanlık firması Gartner da devam eden zorluklara rağmen Çinli devin geçen üç ayda mobil pazardaki payını artırdığını dile getirdi. Çünkü Huawei, yasağın ardından küresel satışlarda keskin bir düşüş gösterse de Çin’deki satışlarında yüzde 31’lik artış kaydetmişti. Pazar payını yüzde 13.3’ten yüzde 14.8’e çıkaran Huawei, toplamda 58 milyon telefon satarken firmanın son finansal bilançosu şaşırtıcı derecede olumluydu.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.