İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı’ndan bugün Türkiye’nin sınır içi ve sınır dışı güvenliğine yönelik yürüttüğü çalışmaların bildirisi geldi.
Başkanlık, çalışmalar neticesinde 2011 yılından beri 1.168’i Avrupa Birliği (AB) üyesi ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ülkeleri uyruklu olmak üzere 102 farklı uyruktan toplamda 9.000 yabancı terörist savaşçının sınır dışı edildiğini açıkladı.
PKK/PYD ve DEAŞ gibi terör örgütlerine katılmak üzere çeşitli ülkelerinden gelen terörist savaşçılarının sınır dışı edilmesine yönelik çalışmaların devam ettiği söylendi.
AB Üyesi Uyruklu 1,109 Yabancı Terörist Savaşçı Geri Gönderildi!
Sınır dışı edilen yabancı terörist savaşçılarının uyruk dağılımına bakıldığında AB ülkelerine çok sayıda yabancı uyruklu teröristin geri gönderildiği ifade edildi.
Göç İdaresi Başkanlığı’nda yürütülen çalışmalar kapsamında 2011 yılından bu yana ABD uyruklu 59, AB üyesi ülke uyruklu toplam 1.109 yabancı terörist savaşçının sınır dışı edildiği iletildi.
Yayımlanan bildiride 2019 yılında 12 Avrupa Birliği ülkesinden 126, 2020 yılında 8 Avrupa Birliği ülkesinden 95, 2021 yılında 8 Avrupa Birliği ülkesinden 69 yabancı terörist savaşçının ülkesine geri gönderildiği duyuruldu.
Bu yılın ilk yedi aylık döneminde ise 6 Avrupa Birliği ülkesinden 20 yabancı terörist savaşçının sınır dışı edildiğinin altı çizildi.
2019 yılı başından bu güne kadar ülkesine geri gönderilen yabancı terörist savaşçılardan ilk sekizinin AB üyesi ülke uyruğundan olduğu belirtildi.
Bu ülkeler ise Fransa, Almanya, Hollanda, Belçika, Finlandiya, Romanya, İsveç, Avusturya’dan oluştu.
Soylu: “Kaçak Göçe Müsamahamız Yok!”
Göç İdaresi Başkanlığı’nda yayımlanan bildiriden sonra İçişleri Bakanı Süleyman Soylu resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Kaçak göçe müsamahamız yok!” dedi.
Ülkenin sınır duvarlarının yapıldığını söyleyen Soylu, kaçak geçişlerin güvenlik güçleri ile engellendiğine vurgu yaptı.
Yılın ilk 7 ayında 132 bin 430 Kaçak göçmenin yakalandığını söyleyen Bakan, 61 bin 14 kişinin ülkesine geri gönderildiğini söyledi.
Soylu dünyada geri gönderme operasyonunun uluslararası kriterde bu oranda yapılmasının örneğinin olmadığına dikkat çekti.