
Küresel ekonomik görünümde yaşanan zayıflama, güvenli liman olarak görülen varlıklara olan talebi artırıyor. 2016 yılında devlet tahvillerine yönelik eğilim bu nedenle gözlenmiyor. Yatırım yapılabilir tahviller endeksi, 1997 yılından bu yana en iyi yıl başlangıcını gerçekleştirdi ve Brown Brothers‘e göre Brexit endişesi, tahvillerde güvenli liman talebini artırıyor.
Ekonomilerde bunlar yaşanırken, Tahvil Kralı olarak görülen Bill Gross, negatif getirili hükümet tahvilleri için dikkat çekici bir yorumda bulundu. Negatif getirili hükümet tahvillerinin 10 trilyon dolar büyüklüğünde bir pazar olduğunu belirtti ve “bir gün patlayacak süpernova” olduğundan bahsetti. Financial Times gazetesinin haberine göre Bill Gross, Japonya ve Avrupa merkez bankalarının negatif faizler vererek yatırımcıları kendine geçtiğini söyledi. Bunun da eninde sonunda patlayacak bir pazar oluşturduğunu düşünüyor.
Bill Gross attığı tweette ise “küresel getiri oranı son 500 yılın dibinde, bu bir gün patlayacak süpernova,” ifadelerini kullandı.
ABD tarım dışı istihdam verisi, FED’in önümüzdeki aylarda faiz artıracağına yönelik beklentilere zarar verdi ve 6 yılın en kötü seviyesine işaret etti. Tahviller ise bu durumdan primlendi ve ralli yaptı. Ayrıca İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkıp çıkmamasıyla ilgili karar vereceği referandumda oyların birbirine yakın seyretmesi de bir etken olarak görülüyor. Ünlü milyarder George Soros, büyük piyasa dalgalanmalarıyla karşı karşıya gelecekleri konusunda endişeli olduğunu dile getirdi.
10 yıl vadeli Almanya devlet tahvilleri, kazançlarını 3. haftaya taşımaya yöneldi. Bu tahvilleri getirisi ise sıfıra yaklaştı. Bunun yanında benzer vadeli Japonya ve İsviçre tahvillerinin halihazırda negatif bölgede bulunan getirileri, yeni rekor düşük seviyelere ilerliyor. Hazine tahvillerine yönelik talep ise gelişmekte olan ülkeler genelinde satış dalgasının yaşandığı Şubat ayından bu yana rekor düşük seviyelerde tutundu.