Adalet ve Kalkınma Partisi’nin hazırlayıp Meclis’e sunduğu kanun teklifi, hem şirketler hem de vatandaş tarafından tepkiyle karşılanıyor. Para politikasında uygulanan sıkılaşmaya ek olarak maliye politikasının da sıkılaştırılması kapsamında vergi paketleri ve kanun teklifleri çoktan hazırlandı.
kolayca yatırım yapın
En fazla ses getiren uygulamalardan birisi yurt içi asgari kurumlar vergisi oldu. Çok uluslu şirketler için uygulanması konuşulan asgari kurumlar vergisinden hariç olarak, yurt içi asgari kurumlar vergisi hesaplanırken, ticari bilanço kârına kanunen kabul edilmeyen giderlerin eklenmesiyle bulunacak tutardan, varsa belirlenen istisna ve indirimler düşülecek.
Türkiye Gazetesi’nden Cevdet Fırat Aydoğmuş’un haberine göre; yurt içi asgari kurumlar vergisinin yürürlüğe girmesiyle birlikte 1 milyon lira bilanço kârı olan bir şirket, 50 bin lira ilave vergi ödeyecek.
Bilanço kârı 1 milyon lira, iştirak hissesi satış kazancı istisnası 800 bin lira olan bir şirket ise mevcut mevzuata göre istisna düştükten sonra 200 bin lira matrah üzerinden hesaplanan yüzde 25 oranı ile 50 bin lira kurumlar vergisi ödüyor.
Yeni kanunla birlikte bu şirket, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının yüzde 10’u üzerinden hesapladığı vergiyi verecek. Kurumlar vergisi 100 bin liraya çıkacak olan şirketin 50 bin lira ekstra vergi ödeyeceği belirtildi.
Yurt içi asgari kurumlar vergisinin ilk defa işe başlayan mükellefler için 3 hesap dönemi boyunca uygulanmayacağı da açıklandı. Bu şekilde kuruluş aşamasını takiben yatırımlarına yeni başlayan mükelleflerin bu düzenlemeden etkilenmemesi hedefleniyor.
Aynı zamanda asgari kurumlar vergisi için belirlenen yüzde 10 oranının; sektöre, faaliyet konusuna, iş koluna ve üretim alanına göre Cumhurbaşkanı Kararı ile bir katına kadar artırılabileceği veya sıfıra indirilebileceği biliniyor.
Yerel ve küresel asgari tamamlayıcı kurumlar vergisinden muaf tutulacak diğer şirketler de şöyle tanımlandı:
“Kamu kurum ve kuruluşları ile uluslararası kuruluşları, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, emeklilik yatırım fonları, nihai ana işletme niteliğinde olup yatırım fonu kapsamında değerlendirilen fonlar, nihai ana işletme niteliğinde olup gayrimenkul yatırım fonları başta olmak üzere gayrimenkul yatırım araçları kapsamında değerlendirilenler.”