
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından, 22 Aralık 1992 tarihinde ilan edilen 17 Ekim Dünya Yoksullukla Mücadele Günü münasebetiyle, küresel yoksulluktaki son durum hakkında genel bir değerlendirme yapıldı.
Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası ve BM verilerinden sağlanan bilgiye göre dünya nüfusunun yaklaşık %23’ü yoksullukla mücadele ediyor. 1,3 milyar kişiye denk gelen bu sayının yarısını ise 18 yaşın altındaki insanlar oluşturuyor.
Dünya Bankası 25 yıldan daha az bir süre içerisinde 1,1 milyar kişinin yoksulluktan kurtulduğunu bildirdi.1992 tarihinde ilan edilen 17 Ekim Dünya Yoksullukla Mücadele Günü her yıl farklı bir tema belirlenerek, bireylerin ve toplumların yoksulluğa bakış açısı değiştirilmeye çalışılıyor. Bu sebeple birçok gelişmiş ülke yoksullukla mücadele için çeşitli programlar düzenliyor.
Birleşmiş Milletler de 2015 yılında açıkladığı Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri içerisinde yer alan 17 maddenin ilk sırasına 2030 yılında yoksulluğun bitirilmesi hedefini yerleştirdi. Dünya Bankası 25 yıldan daha az bir süre içerisinde 1,1 milyar insanın yoksulluktan kurtulduğunu belirtti.
Öte yandan uzmanlar artan gelir eşitsizliğinin yoksullukla mücadelenin önündeki en büyük engel olduğunu belirtiyor. Son rakamlara göre dünya nüfusunun %23’üne denk gelen 1,3 milyarı yoksul statüsünde yer alıyor. Bunun yarısı 18 yaş altını oluştururken, üçte biri 10 yaş altı çocuklardan meydana geliyor.
Afrika ülkeleri yoksullukta başı çekerken ilk sırada Liberya yer alıyor.Savaşların ve kıtlığın her zaman yaşandığı Afrika, dünyanın en yoksul ülkelerine sahip. Bunlar arasında ise Liberya kişi başı yıllık 710 dolar ile en yoksul ülke konumunda.
Onun hemen arkasında kişi başı yıllık geliri 730 dolar olan Orta Afrika Cumhuriyeti, 770 dolar ile Burundi, 870 dolar ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti, 990 dolar ile Nijer, 1180 dolar ile Malavi, 1200 dolar ile Mozambik, 1480 dolar ile Sierra Leone, 1510 dolar ile Madagaskar ve 1570 dolar ile Komorlar yer alıyor.
Dünya Bankası küresel yoksulluğun azaldığını bildirirken, yetersiz beslenen kişi sayısının 820 milyondan fazla olduğu, bunların da her dokuz tanesinden birinin açlıkla mücadele ettiği belirtildi.