Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Uluslararası Uzay İstasyonu Hakkında Bilmeniz Gereken 16 Gerçek

Uluslararası Uzay İstasyonu hakkında bilinmeyenleri sizler için araştırdık. Gelmiş geçmiş en pahalı uzay projelerinden Uluslararası Uzay İstasyonu hakkında bilgiler:
Uluslararası Uzay İstasyonu Hakkında Bilmeniz Gereken 16 Gerçek
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Uluslararası Uzay İstasyonu’nu daha önce duyduğunuzdan eminim, ama dünya yörüngesinde bulunan bu en büyük yapay uydu hakkında ne kadar bilgi sahibi olduğunuzu hiç düşündünüz mü? Şayet, bu uzay istasyonunu hakkında yeterince bilgi sahibi değilseniz, yazımızı kesinlikle incelemenizi öneririz. Zira birazdan sizlere, Uluslararası Uzay İstasyonu hakkında öğrenmeniz gereken 17 ilginç bilgiyi, eğlenceli başlıklar eşliğinde sunuyor olacağız. Ama isterseniz, öncelikle bu konu hakkında hiç bilgisi olmayanlar için kısa bir konu girişi yapalım.

İngilizce International Space Station olarak bilinen Uluslararası Uzay İstasyonu, alçak Dünya yörüngesine yerleştirilmiş bir uzay üssü olarak tanımlanabilir. Gelmiş geçmiş en pahalı uzay projeleri arasında gösterilen bu yapı; birçok modül, dış iskelet ve güneş panellerinden meydana gelen uzay üssünün ilk kısmı 1998 yılında fırlatılmıştır. Daha sonra zamanla, birbirine kenetlenen parçalarla, istasyon tamamen birleştirilmiştir. Deneyler için uzay ortamı ve düşük yer çekimi sağlayan istasyon, uzayda en uzun kesintisiz insan bulundurma rekorunu da elinde tutmaktadır. İlaveten, Ay ve Mars görevlerinde kullanılması planlanan ekipman ve sistemlerin, kullanım öncesinde uzay ortamında test edilmeleri ve ileride yaşanabilecek sorunların önüne geçilebilmesi için de Uluslararası Uzay İstasyonu kullanılmaktadır.

Neticede, tıpkı bilim kurgu filmlerindeki gibi uzun yıllar uzayda yaşayan mürettebatı olan bu inanılmaz uzay istasyonu hakkındaki 17 başlığımızı kesinlikle inceleyin derim. Zira başlıklarımızı incelediğinizde siz de şimdiye kadar nelerden bihaber olarak yaşadığınızı çok daha iyi anlamış olacaksınız. İsterseniz, sizleri daha fazla merakta bırakmadan yazımıza bir an evvel başlayalım, ne dersiniz?

İşte karşınızda tüm gizemiyle Uluslararası Uzay İstasyonu ve çok fazla bilinmeyen özellikleri:

Uluslararası Uzay İstasyonu kaç yıldır kesintisiz olarak insan barındırıyor?

Uluslararası Uzay İstasyonu kaç yıldır kesintisiz olarak insan barındırıyorUluslararası Uzay İstasyonu tam 14 yılı aşkın süredir, kesintisiz olarak insanlara ev sahipliği yapıyor ve bu süre bir rekor olarak varlığını sürdürüyor.

Uluslararası Uzay Kuruluşu Projesi kim tarafından oluşturulmuştur?

Uluslararası Uzay Kuruluşu Projesi kim tarafından oluşturulmuşturUluslararası Uzay İstasyonu Programı, 5 katılımcı uzay kuruluşu tarafından oluşturulmuştur. Bu kuruluşlar; ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, Rusya Federal Uzay Ajansı, Japonya Uzay Araştırma Ajansı, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı olarak bilinmektedir.

Uluslararası Uzay İstasyonu 2 bölüme ayrılmıştır.

Uluslararası Uzay İstasyonu 2 bölüme ayrılmıştırİstasyon, Rus Yörünge Bölümü ve Amerika Birleşik Devletleri Yörünge Bölümü olmak üzere 2 kısımdan oluşmaktadır.

Uluslararası Uzay İstasyonu ne kadar büyük?

Uluslararası Uzay İstasyonu ne kadar büyükUluslararası Uzay İstasyonu’nun bir futbol sahasından daha büyük ve 400.000 kilogramdan daha ağır olduğu bilinmektedir. Ancak bu içeride çok fazla boş alan olduğu anlamına gelmemektedir.

İstasyonun dünyaya olan uzaklığı ne kadardır?

İstasyonun dünyaya olan uzaklığı ne kadardırUluslararası Uzay İstasyonunun, Alçak Dünya Yörüngesi’ne olan uzaklığının 400 km civarında olduğu bilinmektedir.

İstasyon, dünyaya olan uzaklığını nasıl koruyor?

İstasyon, dünyaya olan uzaklığını nasıl koruyorAslına bakarsanız, Uluslararası Uzay İstasyonu her ay 1.5 kilometrelik irtifa kaybediyor ve zamanla azalan irtifasını artırabilmek için; Zvezda modülünün motorlarını ve ziyaretçi uzay araçlarını kullanıyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu günde 16 kere güneşin doğuşunu görüyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu günde 16 kere güneşin doğuşunu görüyorÇünkü istasyon, bir günde 16 kere dünyanın etrafında dönüyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu’na şimdiye kadar kaç kişi gitmiştir?

Uluslararası Uzay İstasyonu’na şimdiye kadar kaç kişi gitmiştir15 farklı ülkeden, 200’den fazla kişi Uluslararası Uzay İstasyonu’nda zaman geçirmiştir.

Uluslararası uzay istasyonunda bulunan kosu bandinin garip ismi

Uluslararası uzay istasyonunda bulunan kosu bandinin garip ismiİstasyon’da yer alan koşu bandı, Amerika’nın ünlü komedyenlerinden biri olan Stephen Colbert olarak adlandırılmış.

İstasyonun mürettebatının kaç kişi olduğunu biliyor musunuz?

İstasyonun mürettebatının kaç kişi olduğunu biliyor musunuzUluslararası Uzay İstasyonu’nun 6 kişilik bir mürettebatı bulunuyor. Mürettebat yer çekimi olmadan duş almaya, yemek yemeye ve uyumaya uzun zamandır orada oldukları için epey alışmış durumda!

Uluslararası Uzay İstasyonu, gücünü nereden alıyor?

Uluslararası Uzay İstasyonu, gücünü nereden alıyorUluslararası Uzay İstasyonu, gücünü sahip olduğu güneş panellerinden alıyor.

Geceleri gökyüzündeki 2. en parlak obje!

Geceleri gökyüzündeki 2. en parlak objeUluslararası Uzay İstasyonu, aydan sonra en parlak obje olarak karşımıza çıkıyor. Büyüklüğü, dünyaya olan yakınlığı ve yansıtıcılığıyla Venüs kadar parlak olan UUİ, gün ışığında çıplak gözle bile görülebiliyor. Tabii, doğru zamanda doğru mekandaysanız!

Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaşım!

Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaşımUluslararası Uzay İstasyonu ulaşımı Rusya Soyuz uzay araçları aracılığıyla yapılıyor.

İstasyon’da bulunan astronot ve kozmonotların ihtiyaçları nasıl karşılanıyor?

İstasyon’da bulunan astronot ve kozmonotların ihtiyaçları nasıl karşılanıyorAstronot ve kozmonotların yiyecek, içecek ve benzeri ihtiyaçları dünyadan uzaya düzenli aralıklarla gönderilen insansız hava araçları ile karşılanıyor.

Şimdiye kadar yapılan uzay yürüyüşleri!

Şimdiye kadar yapılan uzay yürüyüşleriUluslararası Uzay İstasyonu’nda şimdiye kadar 187 kere uzay yürüyüşü yapılmıştır. Tabi ki bu yürüyüşler, yalnızca istasyonun bakım işleri için yapılmıştır.

Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan çekilmiş olağanüstü fotoğraflar!

Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan çekilmiş olağanüstü fotoğraflarİstasyon’da bulunan astronot ve kozmonotların çekmiş olduğu fotoğraflar, yerkürenin uzaydan çekilmiş muhteşem manzaralarını gözler önüne seriyor.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.