Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Tavuk ve Hindi Yetiştiriciliği Yaparak Para Kazanmak

Ülkemizde en yaygın kanatlı yetiştiriciliği olarak gösterilen tavuk ve hindi yetiştiriciliğini detaylıca anlattık.
Tavuk ve Hindi Yetiştiriciliği Yaparak Para Kazanmak
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Biliyorsunuz ki para kazanma yöntemlerimiz eskiye nazaran bir hayli değişti. Mesela hayvancılık yapmak eskiden insanların temel kazanç kaynaklarından biriydi. Zira ağırlıklı olarak köylerde yaşayan insanlar için bu yöntem en uygun geçim kaynağıydı. Ancak zaman ilerledikçe, insanlar köylerden kentlere göç etmeye başladılar. Sanayileşme ve her alandaki ilerleme insanların yaşayışlarını etkiledi. Ve bunun bir sonucu olarak da hayvancılık eski popülaritesini yitirdi.

Tabii, hala hayvancılık yapan insanlar var. Ancak bu işin ağırlıklı olarak büyük firmalar tarafından yapıldığını söyleyebiliriz. Öte yandan, eskiden hem küçükbaş hem de büyükbaş hayvancılıkla uğraşmak yaygınken, son zamanlarda benimsenen yöntem ise kümes hayvancılığı oldu. Bu durumu belirleyen ise yine biz insanların ihtiyaçları ve hayvancılık sektöründe yaşanan fiyat değişiklikleridir. Nitekim kırmızı etin maliyeti beyaz ete göre çok daha yüksek olduğundan insanlar et ihtiyacını beyaz etten karşılamaktadır. Ayrıca kanatlı hayvanların bakımı ve yetiştiriciliği, büyükbaş ya da küçükbaş hayvancılığa göre çok daha kolaydır.

Devletin kümes çiftliği kurmak isteyen insanlara sunduğu krediler de bu alana gösterilen rağbeti arttırmıştır. Arıcılıkta olduğu gibi kümes hayvanlarında da devlet gerekli koşulların sağlanması ve en kaliteli üretimin yapılması konusunda destek olmaktadır. (Arıcılık Yaparak Para Kazanmak başlıklı yazı için tıklayın.) Öte yandan, bu işin kazancının epey yüksek olduğunu ve beyaz ete duyulan talebin giderek arttığını da ekleyeyim. Neticede kanatlı yetiştiriciliği yöntemi sayesinde refaha kavuşan sayısız insan olduğunu biliyoruz.
Kanatlı yetiştiriciliği derken, bu terimin birçok kategoriyi kapsadığını tahmin edebilirsiniz. Ancak bugün sizlere, ülkemizdeki en yaygın kanatlı yetiştiriciliği olarak gösterilen tavuk ve hindi yetiştiriciliğinden bahsedeceğim.

Tavuk ve Hindi Yetiştiriciliği Yapmak Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tavuk ve Hindi Yetiştiriciliği Yapmak Hakkında Bilinmesi GerekenlerÖncelikle tavuk ve hindi yetiştiriciliğinin birbirinden epey farklı olduğunu söyleyeyim. Bu nedenle iki yöntemi ayrı ayrı sizlerle paylaşmak ve para kazanma konusunda bilgilerden bahsetmek istiyorum. Bakalım, bu para kazanma yöntemi hakkındaki detaylar nelermiş? Mesela, tavuk ve hindi yetiştiriciliği kimler tarafından yapılabilir? Bu işten ne kadar para kazanılır? Tavuk ya da hindi çiftliği kümesi kurmak için nelere sahip olmanız gerekiyor? İşte bu gibi soruların cevaplarını aşağıda birlikte inceleyeceğiz. Haydi, hemen başlayalım!

Tavuk Yetiştiriciliği Yaparak Para Kazanmak

Tavuk Yetiştiriciliği Yaparak Para KazanmakÖncelikle tavuk yetiştiriciliğinin neleri kapsadığını anlatayım. Birincisi ve ülkemizde en yaygın olanı, etlik piliç (broiler) yetiştiriciliğidir. Diğeri ise yumurta tavukçuluğu ya da salma tavukçuluktur. Yeri gelmişken salma tavukçuluk hakkında kısaca bilgi vereyim. Çünkü biz bugün daha çok etlik piliç yetiştiriciliği hakkında konuşacağız.

Salma tavukçuluk (doğal yumurta üretimi), tavukların diğer yöntem gibi kapalı alanda değil de dışarıda serbestçe dolaşması sağlanarak yapılmaktadır. Ve bu yöntem hayvan doğal yolla beslendiği için oldukça sağlıklı görülmektedir. Ayrıca salma tavukçulukta, elektrik, yem gibi masraflarınızın en aza ineceğini de eklemek isterim. Yani salma tavukçuluk, tavuk yetiştiriciliği alanındaki kazançlı yöntemlerden biridir. Ama biz konumuza dönelim.

Etlik piliç (broiler) yetiştiriciliği, ülkemizdeki en popüler kanatlı yetiştiriciliği yöntemidir, diyelim ve başlayalım. Öncelikle bu işi yamak için nelere ihtiyaç duyacağınızdan kısaca bahsedelim. İlk olarak şunu bilmelisiniz. Etlik piliç yetiştiriciliği çok kazançlı bir iş fikirleri arasında gösterilse de, bu işin başlangıç maliyetinin epey yüksek olacağını hesaba katmalısınız. Mesela, ilk önce kümes çiftliğinizi açmak için uygun bir arazi bulmalısınız. Bu arazinin yerleşim yerlerine uzak olması, tavuklar için uygun hava koşullarını sağlaması, yeterli su kaynağı bulunması gibi birçok koşula uyması gerekmektedir. Tabii bu araziler yerleşim yerlerine uzak olduğu için, düşük fiyatlarla satın alabilmeniz mümkündür. Ya da hazır bir kümesi kiralamayı da düşünebilirsiniz.

İlaveten; yem kapları, su kapları, ışıklandırma ve ısıtma sistemleri, bakıcılar için lojman, tünekler gibi daha birçok malzeme satın almanız gerekecektir. İlgili kuruluşlardan tavuk yetiştiriciliği yapmak için belge onayları, evraklar gibi masraflarınızı da hesaba katmalısınız. Ancak tüm bu ihtiyaçlarınızı devlet kredisi sayesinde halledebilirsiniz. İlk birkaç sene içinde yapacağınız geri ödemeler yüzünden çok fazla kazancınız olmasa da daha sonra elde edeceklerinizden emin olabilirsiniz.

Etlik piliç yetiştiriciliği hakkında öğrenmeniz gereken bir diğer şey ise ülkemizdeki çoğu yetiştiricinin belirli firmalarla anlaştığıdır. Mesela bir şirketle anlaşıyorsunuz, onlar size günlük civcivlerinizi aşılanmış bir biçimde getiriyor, bakımını, yemlerini gibi ihtiyaçlarını tedarik ediyor. Ve civcivler ortalama 7-8 hafta içerisinde kesim çağına geliyor. Firma kümesinize gelip piliçleriniz topluyor ve kesilip hazırlanmak üzere fabrikalara götürüyor.

Sonuçta firma, size sağladığı imkanların ücretlerini düştükten sonra geriye kalan parayı hesabınıza yatırıyor. Yani siz ne pazarlamayla, ne taşımayla ne yem bulmayla vakit kaybetmemiş oluyorsunuz. Ayrıca firmalarla anlaşmanın bir diğer avantajı da bu işi sürekli olarak yapabilmenizdir. Yani piliçlerinizi kendi çabanızla pazarlamaya çalışsanız, belki bir ay az bir ay çok müşteri bulacaksınız. Ancak büyük firmalar sizden hep aynı derecede piliç üretmenizi isteyecektir. Bu yöntem diğerlerine göre çok daha garantilidir.

Peki, neden etlik piliç diye soracak olursanız, buna bir sürü cevap verebiliriz. Örneğin; piliç etinin yağı azdır ve lezzetlidir. Ayrıca ülkemizdeki her yaştan insan tavuk etini severek yemektedir. Kısa zamanda yetişmesi ve bu alanda yoğunlaşılması da tavuk eti maliyetini epey düşürmüştür. Bu işin ister ek gelir yöntemi ister temel kazanç kaynağı olarak kullanılabileceğini de ekleyebiliriz. Mesela birçok kişi, bu işi yatırım olarak görmekte ve sermayesini bu alanda kullanmaktadır.

Hindi Yetiştiriciliği Yaparak Para Kazanmak

Hindi Yetiştiriciliği Yaparak Para KazanmakKanatlı yetiştiriciliği alanında düşünebileceğiniz bir diğer yöntem de hindi yetiştiriciliği yapmaktır. Ülkemizde tavuk yetiştiriciliği çok daha popüler olsa da, hindi yetiştiriciliği de küçümsenmeyecek oranlarda yapılmaktadır. Temel olarak tavuk yetiştiriciliğine benzeyen yöntemin biraz daha hassasiyet gerektirdiğini söyleyerek ayrıntıları anlatmaya başlayayım. Öncelikle bu iş için de tıpkı tavuk çiftliği gibi bir çiftliğe sahip olmanız gerekmektedir. Burada ısıtıcılar, yemlikler, suluklar gibi ekipmanlar olmalıdır. Ayrıca isterseniz kuluçka makinesi alabilir hindilerinizi kendiniz üretebilirsiniz. Ancak ülkemizde izlenen yöntem genelde sözleşmeli hindilik olmaktadır. Yani bir firmayla anlaşıyor ve yetiştirdiğiniz hindileri firmaya satıyorsunuz.

Bu yöntemde de iki tip üretim süreci olduğundan bahsedebiliriz. Birincisi 6 haftalık palaz yetiştirme süreci, ikincisi ise 6 haftadan sonra kesim zamanına kadar olan (10-18 hafta) yetiştirme sürecidir. Tabii yetiştirme sürecinde zaman daha uzun olduğundan bu üreticiler yılda 3 dönem üretim yapabilmektedirler. 6 haftalık palaz yetiştirenler ise yılda 5 dönem üretim yapabiliyorlar. Sürecin sonunda ise tıpkı etlik piliçte olduğu gibi, firma geliyor ve hindilerinizi canlı olarak sizden alıyor.

Hindi yetiştiriciliği alanında bir diğer üretim çeşidi ise otlatmaya dayalı hindi üretimi yapmaktır. Otlatmaya dayalı hindi yetiştiriciliği yapılan yerlerin başında ise Kahramanmaraş, Kocaeli, Bursa, Amasya ve Tekirdağ gibi iller gelmektedir. Ve bu illerin ortak özelliği, arazinin çok engebeli olmaması ile tahıl üretiminin yüksek olmasıdır. Ayrıca hindi etinin düşük kolesterol oranları ile besleyiciliği, kırmızı ete en büyük alternatiflerden biri olarak gösterilmesini sağlamaktadır. Ve hindi, yemi ete dönüştürebilme hususundaki en başarılı kanatlıdır, diyebiliriz. Sonuçta hindi yetiştiriciliği büyümekte olan bir sektör olduğu için bu alana yatırım yapmak mantıklı olacaktır. Çünkü ülkemizde hindi yetiştiriciliğine gereken önemin gösterilmediğini söyleyebiliriz. Ancak ilerleyen zamanlarda durum neyi gösterir, onu bekleyip göreceğiz.

Kimler Tavuk ve Hindi Yetiştiriciliği Yaparak Para Kazanabilir?

Kimler Tavuk ve Hindi Yetiştiriciliği Yaparak Para Kazanabilir?İşin tüm inceliklerini öğrendikten sonra tavuk, hindi yetiştirebileceğini düşünen herkes bu işi yapabilir. Çünkü temel işi dışında bu alana yönelen ve kanatlı yetiştiriciliğinden gayet iyi kazanan birçok insan olduğunu biliyoruz. Ya da yeni bir iş kurmak isteyen kişiler için de bu yöntem, en az riske sahip para kazanma yöntemlerinden biri olarak gösterilebilir. Emekliler, çalışanlar, ek gelir elde etmek isteyenler, bütçesine uygun olarak tavuk, hindi yetiştiriciliği yapabilirler.

Diğer taraftan, çiftliğinizi kurup düzeninizi oturttuktan sonra işinizin başında durmanıza gerek yoktur. Yani bu sizin seçiminize bağlıdır. İsterseniz güvendiğiniz kişileri işe alarak, çiftliğinizin sorumluluğunu onlara verebilirsiniz. Tabii ilk etapta işinizin başında durmanız yararınıza olacaktır. Ancak çoğu kümes sahibi, bu hususta bakıcılardan faydalanmaktadır. Kısacası bu işi yapabileceğinizi düşünüyorsanız ve elinizde yeterli imkan varsa, tavuk, hindi yetiştiriciliğinden iyi kazanç elde edeceğinizden emin olabilirsiniz.

Tavuk ve Hindi Yetiştiriciliği Yaparak Ne Kadar Para Kazanılır?

Tavuk ve Hindi Yetiştiriciliği Yaparak Ne Kadar Para Kazanılır?Evet, gelelim kazanç işine! Bu işten para kazanacağınız kesin ama ne kadar kazanacaksınız, değil mi? Öncelikle elinizde yeterli sermeye yoksa bu işin yüksek maliyetli olduğunu hatırlatmak isterim. Yani ilk etapta, belki bir belki de 3 sene boyunca, çok yüksek kazançlar elde edemeyebilirsiniz. Ancak ülkemizin standartlarına göre, geçiminizi rahatlıkla sağlayabileceğinizi söyleyebilirim. Diğer taraftan, kümesinizin büyüklüğü, 3.000 civciv mi 30.000 civciv mi yetiştireceğiniz, kazancınıza yüksek oranda etki edecektir. Tabii yaşanabilecek olumsuzlukları da hesaba katmalısınız. Mesela, bir hastalık sonucunda tüm kanatlılarınız ölebilir ya da bir yırtıcıya çok sayıda kurban verebilirsiniz. Fakat bunlar pek sık meydana gelmeyen riskler.

Bir tane kümes çiftliği ile başlayıp onlarcasını açan birçok insan olduğunu biliyorsunuz değil mi? Nihai olarak, bu işin aylık gelirinin, ülkemizdeki standart mesleklere göre birkaç kat fazla olduğunu söyleyebilirim. Bu da çoğu kişinin tatmin olacağı bir kazançtır!

Evet, bilmeniz gereken temel konulardan bahsettim. Ve eğer gerçekten bu işi yapmak istiyorsanız, kanatlı yetiştiriciliği yapan kişilerle görüşmenizi, işleyişi incelemenizi, teknik detaylar hakkında bilgi sahibi olmanızı, kısacası işi yerinde öğrenmenizi öneririm. Şayet tavuk, hindi yetiştiriciliği size hala parlak bir fikir gibi görünüyorsa ve bunun altından başarıyla kalkacağınıza inanıyorsanız hiç durmayın, ilk adımınızı hemen atın. Burada bana düşen, kazancınız bol kanatlılarınız çok olsun demek!

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.