Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Yaparak Para Kazanmak

Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yaparak para kazanmak için hangi yöntemler izlenir, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinden ne kadar kazanılır sorularını yanıtladık.
Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Yaparak Para Kazanmak
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Atalarımızdan bize yadigar kalan geleneksel iş kollarından bir tanesi de küçükbaş hayvan yetiştiriciliği. Evet, binlerce yıldır yapılan ve pek çok insanın geçimini sağlamasını sağlayan bu yöntemin günümüzde eskisi kadar yaygın yapılmadığını görüyoruz. Tabii bu durumda kentleşme oranlarının hızla artması ve kırsal yaşamın eskisi kadar önem arz etmemesi gibi nedenlerin etkili olduğunu hepimiz biliyoruz. Örneğin; ülkemizde gereken destek ve teşvikler sağlanmadığı için 1980 yılından 2011 yılına kadar küçükbaş hayvan sayısında büyük bir gerileme yaşandı. Son yıllarda ise küçükbaş hayvancılıkta yaşanan bu gerilemenin önüne geçilmeye çalışıldığını söyleyebiliriz. Yani devlet bu alanda iş kurmak isteyen kişilere teşvik vererek, sektörü yeniden canlandırmaya çalışıyor. Bu anlamada da küçükbaş havyan yetiştiriciliği yapmak isteyenlere gün doğuyor.

Aslına bakarsanız, bu alanda çok fazla ihtiyaç var. Şöyle ki şu an ülkemizde yaklaşık olarak 230.000 koyun ve keçi yetiştiricisi bulunuyor. 2014 verilerine göre Türkiye’deki kırmızı et üretiminin sadece % 12.45’i koyun ve keçi etinden oluşmuş. Ayrıca ülkemizdeki yıllık et üretiminin 1 milyon ton civarında olduğunu düşünürsek ve mevcut ihtiyacın da 1 milyon 200.000 ton kırmızı et olduğunu hesaba katarsak, 200.000 ton civarında kırmızı et ihtiyacı olduğunu anlayabiliriz. Elimizdeki imkanlar dahilinde, bu açığın koyun ve keçi etinden rahatlıkla karşılanabileceğini anlayabiliriz.

Yukarıdaki bilgileri vererek size küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin ihtiyaç duyulan iş kollarından biri olduğunu anlatmaya çalıştım. Ama tabii bu işin artık eski yöntemlerle yapılmadığının da altını çizmek isterim. Zira teknolojinin gelişmesi, hayvan yetiştiricilerinin büyük ölçekli işler kurması gibi nedenlerden dolayı bu iş ancak profesyonel olarak yapıldığı zaman iyi miktarda kazanç getiriyor. Yani artık koyununuzu ya da keçinizi “saldım çayıra, mevlam kayıra” diyerek küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapmanız mümkün değil. Bu işi yapmadan önce detaylı bir araştırma yapmalı, hangi alanda yetiştiricilik yapacaksınız o alan ile ilgili tüm detayları öğrenmeli ve işe bilinçli bir şekilde girmelisiniz. İsterseniz, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği hakkındaki diğer detaylara geçmeden önce, bu sektörde hangi yöntemlerin kullanabileceğini bir görelim.

Küçükbaş Hayvancılık Yaparak Para Kazanmak için Hangi Yöntemler İzlenir?

Küçükbaş Hayvancılık Yaparak Para Kazanmak için Hangi Yöntemler İzlenir?Bu alandan para kazanmak istiyorsanız önceliğiniz küçükbaş hayvancılığın hangi dalı üzerine yoğunlaşacağınızı belirlemek olmalıdır. Yani koyunculuk, keçicilik ve kürk hayvanı yetiştiriciliği olmak üzere gruplara ayrılan alanda, hangi gruba yöneleceğinizi belirleyerek adımlarınızı o alana doğru atmalısınız. Tabi, bu grupları seçtikten sonra da işiniz bitmiyor. Çünkü belirlediğiniz grupta hangi tür, hangi ırk üzerine yetiştiricilik yapacağınıza da karar vermeniz gerekiyor. Ayrıca küçükbaş hayvan yetiştiriciliğini ne amaçla yapacağınız da bu işteki en önemli faktörlerden biri. Mesela, bu işi hayvanın eti için mi, sütü için mi, yünü için mi yapacaksınız? Ya da hayvanlarınızı çoğaltarak para kazanmayı düşünüyor musunuz? Uzun lafın kısası, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği kazançlı bir iş kolu olabilir; ancak bu, yalnızca iş profesyonel bir biçimde yapıldığı takdirde oluşabilecek bir durumdur. İsterseniz, küçükbaş hayvancılığın dallarını da inceleyerek size bu konuda biraz daha fikir vereyim.

Koyun Yetiştiriciliği Yaparak Para Kazanmak

Koyun Yetiştiriciliği Yaparak Para KazanmakEvet, bu alanda kullanabileceğiniz yöntemlerden ilki koyun yetiştiriciliği. Uzaktan bakıldığında zor gibi görünen bu durum, yeterli bilgi sahibi olunduğunda ve iş bir kez kavrandıktan sonra yetiştiricisine tatmin edecek miktarlarda para kazandırmaktadır. Bu nedenle koyun yetiştiriciliğine yönelmeden ilk önce detaylı bir araştırma yapmalısınız. Çünkü bu iş, öyle 3-5 koyun alıp eski yöntemler eşliğinde yapıldığı zaman size sadece günü kurtaracak kadar para kazandıracaktır. Dolayısıyla, koyun yetiştiriciliği hakkında yazılıp çizilen her türlü bilgiyi incelemeli, deneyimli yetiştiricilerle konuşmalı ve bu dediklerimi yaptıktan sonra kendinize izleyeceğiniz bir plan hazırlamalısınız. Bu planın içerisinde hangi amaçla koyun yetiştireceğinizden tutun da yetiştireceğiniz koyun türüne, işi nerede yapacağınıza, hayvanlarınızın sağlık kontrollerine, koyunlarınızı satın alacağınız tedarikçinin güvenilir olmasına, kaç tane koyun almak istediğinize, maliyetlere, çıkabilecek ekstra masraflara ve daha birçok unsura kadar her ayrıntıya dikkat etmelisiniz.

Mesela Sakız, İvesi, Sardinya gibi koyun türleri genelde süt verimleri için yetiştirilirken; Kıvırcık, Karakaya, Hampshire gibi türler eti için yetiştirilmektedir. Öte yandan, bu işin uygun bir arazide yapılması gerekmektedir. Yani etrafta uygun bitki örtüsü, mera ve otlaklar bulunmalıdır. İlaveten, yetiştiricilik yapacağınız bölgenin iklim koşullarının sert olmaması da sizin için bir avantaj yaratacaktır. Bu şekilde koyunlarınızı soğuk ve sert hava koşullarından korumak için barınağınızda ekstra koruma kalkanlarına yer vermek zorunda kalmayacak, ayrıca hayvanlarınız yılın büyük bölümünü meralarda otlayarak geçireceği için yem masraflarınızı da azaltmış olacaksınız. Hayvanlarınızın yeminin, suyunun kaliteli olmasına dikkat eder, veteriner kontrollerini düzenli olarak yaptırır, taranma yıkanma ilaçlanma gibi bakımlarını ihmal etmezseniz; bu işten iyi miktarda para kazanma ihtimaliniz epey yüksek olur.

Sonuçta bu iş için hem zaman hem de sermaye yatırımı yapacaksınız. Her iki öge de küçük miktarda olmayacaktır. Bu nedenle işiniz hakkındaki tüm detayları öğrenmeli, karşılaşabileceğiniz tüm riskleri hesaplamalı ve koyun yetiştiriciliğinin sizin için hala kazançlı olduğunu düşünüyorsanız, işte o zaman işe başlamalısınız.

Keçi Yetiştiriciliği Yaparak Para Kazanmak

Keçi Yetiştiriciliği Yaparak Para KazanmakKeçi yetiştiriciliğine baktığımızda ise ülkemizde iki tür keçinin yaygın olarak yetiştirildiğini söyleyebilirim. Bunlardan birincisi, kıl keçisi ya da diğer adıyla kara keçi, ikincisi ise tiftik keçisidir. Kıl keçisi, ülkemizin hemen her türlü bölgesinde yetiştirilebilecek bir tür olup, kötü bakım ve beslenme koşullarına karşı toleranslı, sıcağa ve soğuğa karşı dayanıklı bir türdür. Ege, Akdeniz, Marmara, Güneydoğu, Doğu ve İç Anadolu bölgelerinde yetiştirilen kıl keçisi hem sütü hem eti hem de kılı için kullanılmaktadır.

Tiftik keçisi ise Anadolu’nun iklim şartlarına adapte olmuş ve zamanla Ankara keçisi adıyla anılmaya başlanmıştır. Ankara’nın hemen her ilçesinde yetiştirilmekte olan tiftik keçisi, tüyünün tiftik olmasından dolayı tekstil sektörünün yanı sıra oyuncak ve peruk yapımında da kullanılmaktadır. Eskiye nazaran sayısı bir hayli azalan tiftik keçisi için koruma çalışmaları başlatılmış, ayrıca bu alanda çeşitli teşvikler yapılmıştır. Zira ülkemizde keçi yetiştiriciliği yapan kişi sayısı gün geçtikçe azalmaktadır. Oysaki ülkemizin her bölgesi keçi yetiştiriciliği için uygun koşullara sahiptir. Durumun bu yöne doğru gitmesinde keçilerin ormana zarar verdiği düşüncesi yaygın olsa da keçiler diğer hayvanlar tarafından değerlendirmeyen otları ve mera alanlarını kullanmaları ile tanımlanabilecek kanaatkar canlılar arasındadır. Sonuçta ülkemizde yapılan keçi yetiştiriciliğinin önümüzdeki yıllarda artması bekleniyor. Gelelim bu işin sizi ilgilendiren tarafına.

İnceleyebilirsiniz:
Balık Üretim Çiftliği Kurarak Para Kazanmak

Keçi yetiştiriciliği bilinçli ve profesyonel bir biçimde yapıldığı zaman, getirisi yüksek olan işler arasındadır. Zira keçiler, diğer küçükbaş hayvanlarına göre hastalıklara ve olumsuz koşullara karşı daha dayanıklıdırlar. Özellikle son zamanlarda keçi sütü, keçi peyniri ve keçi etine gösterilen talebin arttığını düşünürseniz, bu işte hiç bitmeyecek bir pazar olduğunu da tahmin edebilirsiniz. Peki, keçi yetiştiriciliği yapmak için ne gibi faktörlere dikkat etmelisiniz?

Bunların en başında yetiştiricilik hakkında detaylı bilgi sahibi olmak ve işe bir yabancı olarak adım atmamak geliyor. Daha sonra hangi ırk üzerine yoğunlaşacağınızı belirlemeli; keçiyi eti mi, sütü mü, yoksa kılı için mi yetiştireceğinize karar vermelisiniz. Örneğin boer keçisi et verimi en yüksek keçiler arasındayken, saanen keçisi ise genellikle süt verimi amacıyla yetiştirilmektedir. İşinizi kuracağınız alanı seçerken hayvanlarınızın otlama ihtiyacını düşünmeli, kaç adet keçi yetiştirecekseniz o sayıya uygun büyüklükte bir araziye sahip olmalısınız. Barınağınızı detaylı bir araştırmadan sonra inşa etmeli, keçileriniz için almanız gereken tüm ekipmanları edinmeli, hayvanlarınızı düzenli olarak kontrol edecek bir veteriner ya da veterinerlerle anlaşmalı, yeminizi suyunuzu kaliteli tedarikçilerden almalısınız.

Sonuçta dikkat etmeniz gereken her şeyi hesaplı ve planlı bir biçimde uygulamaya dökerseniz, keçi yetiştiriciliğinden iyi miktarda para kazanabilirsiniz. Son olarak, bu işe girmeden önce keçi çiftliği kurmak isteyen kişiler için sağlanan destek ve teşvik programlarını araştırarak bunlardan yararlanabileceğinizi de hatırlatmak isterim.

Kürk Hayvanı Yetiştiriciliği Yaparak Para Kazanmak

Kürk Hayvanı Yetiştiriciliği Yaparak Para KazanmakKüçükbaş hayvancılık alanında değinmek istediğim bir diğer başlık ise kürk hayvanı yetiştiriciliği yapmak. Sizin de tahmin ettiğiniz gibi bu yöntemin amacı kürk elde etmek. Ülkemiz bu sektörde oldukça yeni olmasına rağmen bu alana yönelen kişi sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu alanda dikkat çeken hayvan ise şinşilla yetiştiriciliği. Ülkemizin her bölgesinde yapılabilen şinşilla yetiştiriciliği aile işletmeleri ve bunların bağlı olduğu şirketler tarafından yapılmaktadır. Ayrıca, tavşan yetiştiriciliği de kürk hayvanı yetiştiriciliğinde karşımıza çıkan yöntemlerden bir tanesi. Mink-tilki yetiştiriciliği yaparak sektörden para kazananlar da var. Sonuçta bu alanda iş yapmak istiyorsanız, kürk hayvanı üretimi hakkında detaylı bilgi sahibi olmanız gerektiğini de biliyor olmalısınız. Bu nedenle de yapmanız gereken şey araştırma, araştırma ve daha fazla araştırma.

Kimler Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Yaparak Para Kazanabilir?

Kimler Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Yaparak Para Kazanabilir?Küçükbaş hayvancılık yapmak istiyorsanız bu iş için emek, zaman ve sermaye harcamanız gerektiğini bilmelisiniz. Yani “evet, x kişisi küçükbaş hayvancılıktan çok para kazanmış” diyerek bu işe girerseniz, büyük bir hata yapmış olursunuz. Çünkü küçükbaş hayvancılık, 100 tane koyun alıp bunların başına bir çoban tutmaktan ibaret değildir. Zamanın değişmesi ile bu işin yapılış yöntemleri de değişti ve ilerledi. Dolayısıyla, işin profesyonel olarak yapılması olmazsa olmaz bir koşul niteliğini aldı. Uzun lafın kısası, küçükbaş hayvancılığın kimler tarafından yapılabileceği bu işin erbabı olmaya niyet edenler olarak cevaplandırılabilir. Eğer yukarıda bahsettiğim faktörlere dikkat eder, tüm araştırmalarınızı yapar ve işin sizin için uygun olduğuna karar verirseniz; siz de bu sektörden kazananlar arasına girmek için adım atabilirsiniz.

Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Yaparak Ne Kadar Para Kazanılır?

Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Yaparak Ne Kadar Para Kazanılır?Gelelim küçükbaş hayvancılıktan ne kadar para kazanılır sorunsalına. Evet, kazançlı, karlı, gelir vaat eden gibi sıfatlar kullanılıyor bu iş için. Peki, gerçekten öyle mi? Bu soruya verdiğim evet cevabının tam olarak evet, hatta kesinlikle evet demek olduğunu bilmelisiniz. Çünkü bu sektördeki ihtiyaç gün geçtikçe daha çok artıyor. Sonuçta insanlar her zaman et, süt ya da yüne ihtiyaç duyacaklar. Her yıl kurban bayramı arifesinde binlerce belki de milyonlarca hayvan satışı yapılacak. Yani bu sektör her daim ihtiyaç duyduğumuz sektörler arasında yer alacak. Dünya nüfusunun da hızla arttığını düşünürseniz, dediğimin ne kadar doğru olduğunu siz de anlarsınız.

Eğer küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki püf noktalara dikkat eder, sektörde yaşanan gelişmelerin takipçisi olur ve işinizi bilinçli bir biçimde yaparsanız, bu alandan gerçek anlamda kazançlı çıkabilirsiniz. Harcamanız gereken şey emek, zaman ve sermaye. Bu üç koşulu yanında bir de bilgi sahibi olarak işe girdiyseniz, o zaman yüzünüzü güldürecek kadar çok para kazanabilirsiniz. Daha ne diyeyim, şayet küçükbaş hayvan yetiştiriciliği aklınıza yattıysa daha fazla araştırma yapmaya bir an önce başlayın derim. Bir de unutmadan bol şans dileyeyim…

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın