Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Kredi Kayıt Bürosu ve Findeks Nedir?

Kredi Kayıt Bürosu nedir, Findeks Kredi Notu nasıl öğrenilir, Risk Raporu ne işe yarar sorularının ve daha fazlasının yanıtları bu yazıda! İşte merak edilenler:
Kredi Kayıt Bürosu ve Findeks Nedir?
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Günümüzde küçük ya da büyük, her türlü finansman ihtiyacı için bankalara başvuruluyor. Çünkü borçlanmadan, neredeyse hiçbir şey yapılamıyor. Hatta günlük gereksinimleri karşılamak bile pek mümkün değil. Hemen herkesin cüzdanında en az bir kredi kartının bulunması, yaygın borçlanmanın en basit kanıtı.

Daha çok bireysel bankacılık ürün ve hizmetleri denildiğinde akla gelen kredi kartlarının yanında bir diğer popüler borçlanma aracı kredilerdir.

Nakit ihtiyaçlarını gidermek ya da büyük meblağlarda fona ulaşmak isteyenler, kredi almak için bankalara başvurur. İşte asıl mesele, tam da bu noktayla ilgilidir. Çünkü herkes kredi başvurusu yapabilir ancak her talep olumlu sonuçlanmaz.

Başvurular; kişinin gelir durumu, ödeme gücü ve kredi skoru göz önüne alınarak değerlendirilir. Peki, kredi puanını kim, nasıl belirler? Yanıt, aşağıdaki başlıklarda detaylarıyla ele alacağımız Kredi Kayıt Bürosu’dur.

Findeks ise kısaca Kredi Kayıt Bürosu tarafından kurulmuş olan finansal hizmet platformudur.

Kredi notunuzu ve finansal durumunuzu internet üzerinden, Findeks’ten öğrenebilir, platformun sunduğu not danışmanlığı, uyarı hizmeti, takipçi gibi ürünlerinden yararlanabilirsiniz.

Kullanıcılara sunulan bu iki hizmetin birbiriyle karışmaması ve daha iyi anlaşılması için Kredi Kayıt Bürosu ve Findeks nedir, Risk Raporu ne demek, Kredi Notu kaç olmalı sorularını tek tek ele alalım.

Kredi Kayıt Bürosu Nedir? Ne İş Yapar?

Kredi Kayıt Bürosu Nedir? Ne İş Yapar?Kredi Kayıt Bürosu (KKB), dokuz banka tarafından 11 Nisan 1995’te kurulmuş olup, bankalar arasında her türlü bilgi ve belge alışverişi sağlama amacı taşımaktadır.

Söz konusu dokuz banka; Akbank, DenizBank, Garanti BBVA, Halkbank, Türkiye İş Bankası, Şekerbank, VakıfBank, Yapı Kredi ve Ziraat Bankası’dır.

KKB’nin, bankalar, tüketici finansman şirketleri, leasing, faktoring ve sigorta şirketleri olmak üzere hem Risk Merkezi hem de kendi üyelerini içeren 200’e yakın üyesi vardır.

Peki, Risk Merkezi nedir?

Banka ve diğer finansal kuruluşlardan risk yönetimine ilişkin toplanan bilgiler, hem finansal hizmet ürün ve taleplerinde hem de ekonominin seyrine ilişkin istatistiki raporların hazırlanmasında kullanılır.

Risk Merkezi, Türkiye’de risk yönetiminde kullanılan bu bilgilerin toplanması ve paylaşılması amacıyla 2013 yılında faaliyete geçmiştir.

KKB Risk Merkezi Nedir

KKB Yönetim Kurulu, 10 üyeden oluşmaktadır. Bunlar; Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü ve kurucu bankalardan 9 temsilcidir.

Yüksek statüdeki banka üyelerinin bu kurumu yönetmesi, bankaların KKB’ye ne kadar önem verdiğinin bir göstergesidir. KKB, bankada işlem yapmış olan müşterilerin geçmiş dönemlerde yaptıkları ödemeler, güncel borçluluk durumları, krediye başvurma ve alma sayısı gibi bilgileri toparlayarak tüm bu bilgiler ışığında müşteriler için puan oluşturmaktadır.

Kredi ya da kredi kartı başvurusunda bulunduğunuzda, bankalar hakkınızda çeşitli araştırmalar başlatacaktır. Bu araştırmaların başında KKB’den alınan kredi notu gelmektedir.

KKB’nin Bireysel Kredi Notu istatistiksel model kullanılarak üretilmiş olan bir karar destek ürünü olarak tanımlanmaktadır.

Bir tüketicinin, KKB üyesi olan kuruluştan aldığı ya da alacağı kredinin geri ödemesini diğer bir tüketiciye kıyasla ne ölçüde yerine getireceğini öngörmek amacıyla hesaplanan sayısal bir göstergedir.

Kredi Bürolarının ürettiği kredi notlarının, her kurumun kendi portföyü için özel geliştirdiği modellerden farkı, tüm ülkedeki kredi kullanıcılarının profilini yansıtmasıdır.

Kredi notunun en önemli katkılarından birisi, bireylerin ülke geneliyle karşılaştırıldığında risk seviyesinin ne olduğunu göstermesidir.

Bireylerin geçmiş kredi kullanım ve ödeme davranışlarından yola çıkarak, yeni alacakları kredileri ödeme ihtimalini öngörür. Bu sayede kredi veren kuruluşlar, daha isabetli kararlar vererek kayıpları en aza indirebilir, karar sürecindeki otomasyon oranını artırarak operasyonel maliyetleri de azaltabilir. Böylece kârlılıklarını artırmaları da mümkün hale gelir.

Kısacası kredi ya da kredi kartı başvurusunda Kredi Kayıt Bürosu (KKB) ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından kayıt altında tutulan kredi notunuza ya da puanınıza bakılır.

Kredi Kayıt Bürosu ne iş yapar sorusunun yanıtları arasında TBB Risk Merkezi’ne vekaleten tüm operasyonel ve teknik faaliyetleri kendi bünyesinde yürütmenin yanı sıra 185 Risk Merkezi üyesi finansal kuruluşa veri toplama ve paylaşım hizmeti vermesi de vardır.

Aynı zamanda Ocak 2013 tarihinde hizmete sunduğu Çek Raporu, Risk Raporu ve Elektronik Rapor Sistemi ile KKB, yalnız finansal kuruluşlara değil, aynı zamanda bireylere ve reel sektöre yönelik hizmetler de sunmaya başlamıştır. Zaten bu tarih, KKB’nin kilometre taşları arasında yer almaktadır.

Eylül 2014 itibarıyla KKB, tüketici yüzünü temsil eden Findeks platformu ile bireyler ve reel sektöre yönelik hizmetleri tek bir çatı altında toplamıştır.
2015 yılında KKB tarafından hayata geçirilen, 2016 yılında yasa ile kullanımı zorunlu hale gelen ve 1 Ocak 2017 itibarıyla yürürlüğe giren Karekodlu Çek Sistemi ile daha şeffaf ve güvenli bir ticari hayat için önemli bir adım atılmıştır.

Kurulduğu günden bu yana bir dizi farklı yenilik yapıp farklı ürün ve hizmetler geliştiren KKB, finans sektörü, reel sektör ve bireylerin risk yönetim süreçlerine katkı sağlamaya devam etmektedir.

Son olarak KKB’nin ürünlerini başlıklar halinde sıralayalım:

  • Reel Sektöre ve Bireylere Yönelik Hizmetler
  • Bankalara ve Finansal Kurumlara Yönelik Hizmetler
  • TBB Risk Merkezi Hizmetleri
  • Anadolu Veri Merkezi
  • Ticari Finansal Hizmetler

Elbette en çok bilinen ya da merak edilen, reel sektöre ve bireylere yönelik hizmetler arasında yer alan Findeks Kredi Notu’dur. İşte Findeks nedir, neden önemlidir, kredi notu nasıl yükseltilir benzeri soruların yanıtları:

Findeks Nedir? Sunduğu Hizmetker Nelerdir?

KKB tarafından hayata geçirilen Findeks, bireylere ve reel sektöre yönelik olarak tasarlanmış yeni finansal hizmet platformudur.

Kredi notu bilgilerinizi, finansal durumunuzu ve süreç boyunca yaptığınız puan düzenlemelerini Findeks’ten öğrenebilir, danışmanlık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.

Kendisini, finans sektörünün müşterileri nasıl gördüğünü anlatan bir ayna olarak tanımlayan Findeks, bankacılık sektöründeki yerinizi düşük bir ücret karşılığında online olarak göstermektedir.

Şeffaf ve güvenilir olan Findeks sayesinde isteyen herkes bankalar ve diğer finansal kurumlardaki kredi borç ve limitlerini, kredi notunu takip edebilir.

Basitçe tanımlamak gerekirse bankalardaki kredibilitenizi gösterir. Bankalarla ilişkilerinizi güçlendirmenizi ve geleceğinizi garanti altına almanızı sağlar. Hem bireysel hem ticari ürünlerle birçok alanda hizmet vermektedir.

Findeks Nedir? Sunduğu Hizmetler Nelerdir?

Söz konusu ürünler arasında en çok merak edilen ya da yaygın olarak kullanılan Findeks Kredi Notu’dur. Çünkü hem kurumlar hem de bireyler için farklı açılardan önem arz eder.

Findeks Kredi Notu, kişilerin gelecek 12 aydaki borçlarını ödeme olasılıklarını tahmin etmek için hesaplanan nottur. Yalnızca kredi kullanırken değil ev ya da araç kiralarken, cep telefonu veya beyaz eşya alırken de önemli bir gösterge olarak kullanılmaktadır.

Findeks Kredi Notu; kişilerin kredi, kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarındaki ödeme alışkanlıklarına, limit ve borç durumlarına, yeni kredili ürün açılışlarının yoğunluğu gibi detaylara göre hesaplanan nottur.

1 ile 1900 aralığında değişkenlik gösteren not, rakamlara paralel olarak yorumlanır. Yani 1 en kötü değerlendirmeyken 1900 en yüksek değerlendirmedir ve not yükseldikçe risk seviyesi azalıyor demektir.

Yalnızca kendiniz değil farklı biri için de not sorgulama yapabilirsiniz. Tabi bunun için karşı tarafın onayını almanız gerekir. Öte yandan Findeks Kredi Notu’nu kredi başvurularının yanısıra farklı alanlarda da kullanabilirsiniz. Mesela pek çok araç kiralama şirketi, bu nota bakmaktadır.

Aynı zamanda elden taksitle alışverişleriniz, taahhütlü cep telefonu alımı, ev kiralama gibi işlemlerinizde Findeks Kredi Notu’nuzu kullanabilirsiniz. Diyelim ki ev kiralamak istiyorsunuz ancak ev sahibiniz, memur olma gibi şartlar arıyor.

Ev sahibine güvence vermek adına Findeks Kredi Notu’nuzu gösterebilir, kendisini ödemelerinizde sıkıntı yaşamayacağınıza dair ikna edebilirsiniz.

Findeks Kredi Notu oldukça önemlidir çünkü bankalar açısından en önemli değerlendirme ölçütüdür. Peki, düşük olan not nasıl yükseltilir?

En önemlisi borçlarınızı düzenli olarak ödemek ve borçluluk seviyenizi düşürmektir. Ancak bu da belirli bir zaman içinde gerçekleşir. Borçlarınızın hepsini kapatsanız
bile düzensiz ödemede yakın geçmişinizin olması, kredi notunuzun düşük kalmasına yol açabilir.

İşte bu noktada Findeks’in bir diğer ürünü olan Not Danışmanım’dan yararlanabilirsiniz.

Kredi notunuzu yükseltebilmeniz için alanında uzman not danışmanları tarafından size özel tavsiyeler veren hizmet ile puanınızı çok daha hızlı yükseltebilirsiniz.
Sorgulanan bir diğer ürün, Findeks Risk Raporu’dur. Bu raporla bankalardaki kredi, kredi kartı, kredili mevduat hesaplarının her birinin borç, limit, açılış kapanış bilgilerini tek bir alanda görebilir, ödeme alışkanlıklarınızı izleyebilirsiniz.

Kredi taleplerinde, düzenli ödeme yapacağınız alışverişlerinizde referans olur.

Findeks Bireysel Risk Raporu

Genel anlamda Findeks nedir, hizmetleri nelerdir sorularının yanıtlarını ele aldık. Ürünlerden en çok aranan Findeks Kredi Notu’nu detaylıca açıklasak da isterseniz buradan diğer ürünlere ilişkin bilgilere ulaşabilirsiniz.

Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?

Findeks Kredi Notu; kişilerin kredi, kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarındaki ödeme alışkanlıklarına, limit ve borç durumlarına, yeni kredili ürün açılışlarının yoğunluğu gibi detaylara göre hesaplanır.

Not 1 ile 1900 arasında değişir ve yükseldikçe risk seviyesi azalır. Nasıl hesaplandığına gelince ise başlıca dört bileşen olduğunu görürüz. İşte yüzdelerine göre kredi notu için dikkate alınan bileşenler:

Kredili Ürün Ödeme Alışkanlıkları

Findeks Kredi Notu nasıl hesaplanır veya nasıl yükseltilir merak ediyorsanız, borç ödeme alışkanlıklarınızı ön plana almalısınız. Çünkü kredili ürün alışkanlıkları, notun yüzde 45’i ile en büyük payını oluşturan kısmıdır.

Bu nedenle kredi, kredi kartı, taahhütlü alışverişler gibi tüm ürün ödemelerinizi zamanında yapmalısınız. Son ödeme tarihini geçirmeniz, kredi notunuzu olumsuz etkileyen nedenlerin başında gelmektedir.

Mevcut Hesap ve Borç Durumu

Kredili ürün ödeme alışkanlıklarından sonra not için en önemli bileşen mevcut hesap ve borç durumudur. Findeks Kredi Notu’nuzda mevcut hesap ve borç durumu yüzde 32’lik paya sahiptir. İyi ve kötü kapanmış krediler, teminatlı veya teminatsız mevcut borçlar ve limitler dikkate alınır.

Kredi Kullanım Yoğunluğu

Üçüncü en yüksek paya sahip bileşense notun yüzde 18’ini oluşturan kredi kullanım yoğunluğudur.

Kredi kullanan ve düzenli ödeme geçmişine sahip birinin Findeks Kredi Notu, hiç kredi kullanmayan ya da az kullanan birine göre daha yüksek olabilir.

Yeni Kredili Ürün Açılışları

Kredi notunun yüzde 5’ini oluşturan bileşense yeni kredili ürün açılışlarıdır. Henüz ödeme performansı belirli olmamakla birlikte yakın zamanda alınan krediler, kişinin risklilik oranını arttıran bir unsurdur. Söz konusu 4 bileşen kredi notunuzu oluştururken bunlara dikkat ederek puanınızı artırabilirsiniz.

Kredi Notunu Öğrenmenin Faydaları Nelerdir?

Kredi notunuzu öğrenmek, bankaların sizi nasıl gördüğünü anlamanın en basit ve rasyonel yoludur. Ayrıca kendi ödeme performansınızı görmek, finansal durumunuzu daha doğru yönetmenize yardım eder.

Kredi notunuzun neden düşük olduğunu bilirseniz, puanınızı çok daha kolay yükseltebilirsiniz. Aynı zamanda Findeks’in sunduğu danışmanlık hizmeti aracılığıyla uzmanlardan destek alabilirsiniz.

Sonuçta ister kredi notu ister doğru bütçe yönetimi için olsun, bankalarla yaptığınız her işlem, kayıt altında tutulacağından ödemelerinizi zamanında ve eksiksiz yapmalısınız.

Unutmayın, KKB tarafından kayıt altına alınan düşük kredi notunuzu yükseltmek zaman alır ve fona ihtiyaç duyduğunuzda karşınıza engel olarak çıkabilir.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.