Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Korkulardan Kurtulmak için Ne Yapmalı?

İstisnasız hepimiz bir şeylerden korkuyoruz! Yükseklikten, başarısızlıktan, yaşlanmaktan, fakirlikten... Peki, bu korkulardan kurtulmak için ne yapmalı?
Korkulardan Kurtulmak için Ne Yapmalı?
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Siz de korkularınızdan kurtulmak istiyor olabilirsiniz. Hayranlıkla baktığınız o cesur insanlar gibi olmak istemekte gayet haklısınız. Ancak korkularınızın üstesinden gelebilmek için öncelikle onların ne olduğuna kararlaştırmalısınız. Diğer bir ifadeyle; “neden korkuyorum, korkularım nelerdir” gibi sorulara açık ve net olarak cevap vermelisiniz. İşte bu nedenle; sizinle korkular hakkında öğrenmeniz gereken gerçekler üzerine konuşmak istiyorum.

Hiçbir şeyden korkmamak diye bir şey olmadığını da anlamalısınız. Sonuçta; herhangi bir tehdit algısıyla karşılaştığımızda ister istemez korkuyoruz. Beyin böyle durumlara korkarak tepki veriyor. Çünkü herkes için en öncelikli şey kendini korumak! Bunun için de korku güdüsünü yenmek gerekiyor. Tıpkı bir yılanla ya da yırtıcı bir hayvanla karşılaştığımızda korkmamız gibi! Çünkü onların bize zarar verebileceğini biliyoruz. Edinmiş olduğumuz bilgilerden ötürü korkuyoruz.

Buraya kadar hemfikirsek asıl konuya giriş yapalım:

Burada konuşacağımız korkular yenebileceğimiz türdedir. Hani şu kendi kendimize yaratığımız korkular diyorum. Tek başımıza kalma, arkamızı dönüp gidememe, topluluk önünde konuşma, iflas etme ve benzer korkumuzu! Bunları tamamen biz yaratıyoruz. Ve bu korkular yaşamımızı iyi yönde etkilemiyor.

Bilinçaltımız tarafından üretilen o korkular bizi hep bir adım geride tutmaya, sınırlarımızı aşamamamıza ve hayatı dilediğimizce yaşayamamamıza yol açıyor. Anlamsız korkularımız yüzünden genellikle kaybediyoruz. Kendimizi aşamıyoruz ve gereksiz yere baskı altına giriyoruz. Sonra da “korktuğum başıma geldi” diyerek, üzerine bir de korkmakta ne kadar haklı olduğumuzu kanıtlamaya çalışırmış gibi konuşuyoruz.

Endişelendiğimiz şeyi o kadar çok düşünüyoruz, aklımıza o kadar çok getiriyoruz ki, sonunda beklediğimiz şey oluyor. Yani farkında değiliz belki ama “korktuğum başıma geldi” dediğimizde genellikle bunun nedeni biz oluyoruz. İşte tüm bunların farkında olarak, bizi korumaya yarayan korkuların dışında kalanlardan kurtulmayı öğrenmeliyiz. Nitekim aşağıdaki başlıklar da bu noktada epey işinize yarayacaktır.

Şimdi korkulardan kurtulmak için ne yapmalı sorusunu başlıklar altında ele alalım:

Korku Kalıcı Olmak Zorunda Değil!

Korku Kalıcı Olmak Zorunda Değil!Hepimiz bu hatayı yapmıyor muyuz? “Ben şundan şundan korkuyorum” diyerek, onları hayatımız boyunca sırtımızda taşımaya kalkışmıyor muyuz? Diğer bir deyişle; “yapamam, çünkü korkuyorum” diyerek olayı bir anda kestirip atmıyor muyuz? Evet, ne yazık ki pek çoğumuz korkularımız hususunda bu büyük hatayı yapıyoruz.

Yani onları kalıcı hale getiriyoruz. “Nasıl olsa o benim korkum” diyerek yaşamımız boyunca aynı endişeyi yaşıyoruz. Mesela; topluluk önünde konuşma korkumuz var. Bunu yenmek yerine, topluluk önünde konuşmaktan köşe bucak kaçarak yaşıyoruz. Ömrümüzün sonuna kadar o korkuyla yaşamak zorunda olduğumuza inanıyoruz. Oysaki o korkular hayatımızda kalıcı olmak zorunda değiller! İşte önce bu gerçeğin farkına varmalısınız ve onları yerleşik hale getirmemeniz gerektiğini bilmelisiniz.

Korkuyu Bir Hastalık gibi Görmeyi Öğrenin!

Korkuyu Bir Hastalık gibi Görmeyi Öğrenin!Evet evet, korkuyu bir hastalık gibi düşünmeyi öğrenmeniz gerekiyor diyorum. Daha açık söylemem gerekirse; korkularınızın tıpkı bir hastalık gibi tedavi edilmek zorunda olduğunu anlamalısınız. Hani çoğumuz son noktaya gelene kadar doktora gitmez, vücudumuzun verdiği rahatsızlık sinyallerini görmeyiz ya, işte tam da o durumdan bahsediyorum.

Korkularımızı da hastalıklarımız gibi görmezden geliyor, son raddeye (elden ayaktan düşene kadar) gelene dek durumumuzu umursamıyoruz. İşte burada kendimize yapabileceğimiz en büyük kötülüklerden birini yapıyoruz. En başında durumun farkına varıp, korkularımızın üzerine gitmeyi öğrensek, onların hayatımızı mahvetmesine göz yummak zorunda kalmayacağız. Kısacası; korkularımıza karşı ne kadar çabuk önlem alırsak, sorunumuzu da o kadar kolay çözebiliriz.

Onu Sevmediğiniz ya da Yapmaktan Hoşlanmadığınız Şeyler ile Aynı Kefeye Koymayın!

Onu Sevmediğiniz ya da Yapmaktan Hoşlanmadığınız Şeyler ile Aynı Kefeye Koymayın!Korkulardan kurtulmak için farkına varmamız bir diğer gerçek de bu! Çünkü pek çoğumuz aslında korktuğumuz şeyleri, sevmediğimiz şeyler olarak görmeyi tercih ediyoruz. Daha doğrusu; korkularımızı kendimize itiraf edemiyor, “korkuyorum” demek yerine “sevmiyorum, hoşuma gitmiyor” gibi ifadeler kullanıyoruz. Bu daha kolay geldiği ya da bize kendimizi daha güçlü hissettirdiği için es geçtiğimiz bir durum. İşte bu nedenle; yapmaktan hoşlanmadığımız şeyler ile korkularımız arasında ayrım yapmayı öğrenmelisiniz. Özellikle sevmediğiniz insanlarla başa çıkmanın etkili yolları hakkında bilgiler edinmelisiniz.

Korkularınızdan Kurtulmak için Geçmişi Unutun ve Olumlama Yapmayı Öğrenin!

Korkularınızdan Kurtulmak için Geçmişi Unutun ve Olumlama Yapmayı Öğrenin!Şimdi nelerden korktuğunuzu söyle bir düşünmenizi istiyorum. Aldatılmaktan? Trafiğe çıkmaktan? Başarısızlıktan? Alay edilmekten? Evet, bir sürü farklı korkunuz olabilir. Tabii ki korkularınızın bir sürü farklı nedeni de olması mümkün. Ama çoğunun geçmiş tecrübelerinizden kaynaklandığını bilmelisiniz. Örneğin; yaşamış olduğunuz kötü bir ilişki ya da yediğiniz bir dost kazığı, insanlara güvenme konusundaki korkunuzun zeminini oluşturmuştur. Veya topluluk önünde konuşma yaparken gördüğünüz tepkiler yüzünden kalabalığın karşısına çıkamıyorsunuzdur.

Eğer siz de geçmiş tecrübeleriniz yüzünden bir şeylerden korkuyorsanız, bilinçaltınızı temizlemeyi öğrenmelisiniz. Bunun için de olumlama yöntemine başvurmalısınız derim. Yani korktuğunuz şeyin tam tersi yönde olumlu cümleler kullanmalısınız. Kendinizi söylediklerinize ikna etmeye çalışmalısınız. Diyelim ki; kendinize güvenmiyor ve başarısızlıktan korkuyorsunuz. “Kendime güveniyorum, yapabileceğimi biliyorum, yeterliyim ve çok daha iyi olacağım…” gibi olumlamalarla korkularınızla çok daha başarılı bir şekilde mücadele edebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Daha Özgüvenli Görünmeyi Sağlayacak Beden Dili Tüyoları

Korkularınızın Konfor Alanınızın Sınırlarıyla Aynı Anlama Geldiğini Bilin!

Korkularınızın Konfor Alanınızın Sınırlarıyla Aynı Anlama Geldiğini Bilin!Korktuğunuz şeyleri düşündüğünüzde, ne kadar haklı olduğumu çok iyi anlayacaksınız. Sonuçta; korkularımız eşittir bir türlü çıkamadığımız konfor alanlarımız! Ve konfor alanının içinde kalmanın bizi hep aynı yerde durmaya zorlamaktan başka bir işe yaramadığını hepimiz biliyoruz. Diğer bir deyişle; korkularımızın esiri olarak kendimizi görünmez sınırların içine hapsediyor, hayatımızı bile isteye bir tutsak gibi sürdürmeyi kabulleniyoruz. Ve haliyle başarısızlıkla mutsuzluk kelimelerini yaşantımızın en orta yerine yerleştiriyoruz.

İşte bu nedenle yapmamız gereken şey; korkularımızın farkına vararak, onların bize daha fazla engel olmasına izin vermemek! Çünkü inanın bana; başarının önündeki en büyük engel kendi kendimize yarattığımız korkularımız! “Yapamayacağım, asla başaramam, ondan ayrıldığımda ya yapayalnız kalırsam, herkes benimle alay edecek, işi yüzüme gözüme bulaştırdığımda nasıl açıklama yaparım, yeterli değilim, istifa ettiğimde ya iş bulamazsam…” gibi endişelerimiz yüzünden kendimizi “sözde” garantiye alıyor ama aslında korkularımıza yenik düşerek konfor alanlarımıza tıkılıp kalıyoruz.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.