Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Kariyer Planlamasında En Sık Yapılan 7 Hata

Kariyer Planlamasında En Sık Yapılan 7 Hata
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Her gün işine istemeye istemeye giden yani hayatının büyük bölümünü geçirdiği ya da geçireceği işten nefret ederek sürdüren ne kadar çok insan olduğunu biliyorsunuz, değil mi? Tatil günlerini tatilden ziyade işten uzaklaşmak olarak gördüğü için iple çeken, her gün yoğun strese maruz kalan, iş yaparken zorlanan; ama yine de geçinebilmek için çalışmak zorunda olan insanların sayısı ne kadar da fazla! Peki, bir insan neden kendini bile bile mutsuzluğa mahkum eder dersiniz? Neden hayatını hiç sevmediği, hatta belki de sevemeyeceği bir işi yaparak geçirir? Büyük ihtimalle, en başında yanlış karar aldığı için! Bu yanlışı düzeltmek yerine o hatayı her gün tekrar tekrar yapma hatasına düştüğü için! Tüm bunlarla varmak istediğim nokta şu ki etrafımıza baktığımızda işin en başında, yani kariyer planlamasında bir dizi farklı hata yapıldığını açıkça görebiliyoruz. Evet, işin özeti aslında tam olarak bu! Kariyer planlamasının nasıl yapılması gerektiği ne yazık ki bilinmiyor. Çoğu insan daha ne anlama geldiğini bile bilmediği işlerde çalışarak ister istemez mutsuz çalışanlar arasına katılıyor. İşte bu nedenle sizlere kariyer planlaması yaparken hangi önemli noktalara dikkat etmeniz gerektiğinden bahsedeceğim.

İlginizi çekebilir:
Kariyerinizde Keşke Dememek için Gençken Yapmanız Gerekenler

Oturup geleceğiniz ile ilgili bir kariyer planı yapmadan önce nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini bilmeniz kritik önem taşımaktadır. Çünkü ancak bu şekilde size uygun olan işi seçebilir ve hayatınızı keyif alarak yapacağınız bir işte çalışarak geçirebilirsiniz. Aksi takdirde yanlış seçimler yapar, kendinizi hiç tanımadan yola çıkar ve sahip olduğunuz niteliklere uygun olmayan işlere yönelirsiniz. Yani çok şanslı değilseniz, büyük ihtimalle bunlar gibi benzer olumsuz sonuçlarla karşılaşırsınız. Sonuçta ulaşmak istediğiniz bir hedefiniz varsa ve kariyerinizde gerçekten başarılı olmak istiyorsanız, her işte olduğu gibi bunda da doğru bir pusuladan yardım almalısınız. Nitekim sizi başarılı kariyere götürecek olan pusulanız, doğru noktalara dikkat ederek hazırlayacağınız kariyer planınız olacaktır.

İşte tüm bu nedenlerden dolayı, sizi hedefinize ulaştıracak planınızı hazırlarken dikkatli davranmalısınız. Zira bu planı hazırlarken aklınızdan geçen her bir düşünce, kaleminizden çıkan her bir kelime, geleceğinizin istediğiniz yönde ilerleyip ilerlemeyeceği üzerinde etkili olacaktır. İş hayatınız boyunca faydasını açıkça göreceğiniz kariyer planınız sayesinde, karşılaşacağınız durumlar karşısında ne yapacağınızı bilecek ve önceden hesaba kattığınız bu beklenmedik olaylarla çok daha rahat bir şekilde başa çıkabileceksiniz. Uzun lafın kısası, kariyerinizde başarılı olmak sizin için önemliyse ve attığı her adımın nedenini bilen bir birey olmak istiyorsanız, pusulanızın doğru yönü göstermesini sağlamalısınız. Bunun için de çoğu kişinin kariyer planlamasında ne gibi hatalara düştüğünü öğrenmeli, bilgilerinizden yararlanarak adımlarınızı bu çukurlardan farklı yönlere atmalısınız.

Geçici Çözümler Üretmek!

Geçici Çözümler Üretmek!Başarılı bir kariyer istiyorsanız, geçici çözümler üretmekten vazgeçmelisiniz. İçinde bulunduğunuz durumları düzeltmek için size çıkış yolu sunabilecek, ama uzun vadede sizi mutlu etmeyecek alanlara yönelme gibi bir hata yapmamalısınız. Kariyerinizle ilgili kararları verirken tek taraflı düşünmekten vazgeçmeli, resmin tamamını görmeyi öğrenmelisiniz. Kısa vadede size çok para kazandıracak; ama uzun vadede sizi mutsuz edecek işler yerine, önünüze hem geçici hem de kalıcı çözümler sunacak nitelikte tercihler yapmalısınız. Unutmayın ki başarılı bir kariyere ulaşmak için sabır göstermeli, zaman ayırmalı ve olaya; “anında sonuç almalıyım” gibi fikirlerle yaklaşmamalısınız.

Olasılıkları Hesaba Katmamak!

Olasılıkları Hesaba Katmamak!Hesaplarınıza göre sizi başarıya götürecek bir planlama yaptınız diyelim. Peki, bu planınızda bütün olasılıklara yer verdiğinizden emin misiniz? Yani yedekte bir A, bir B ya da bir C planınız var mı? İşler istediğiniz gibi gitmediği takdirde hangi yönden yolunuza devam edeceğinizi hakikaten biliyor musunuz? Çünkü tüm bu olasılıkları hesaba katmazsanız, kariyer planında hata yapanlardan biri olur ve hiç tahmin edemeyeceğiniz sonuçlarla karşılaşmak durumunda kalırsınız. Dolayısıyla sizi başarıya ulaştıracak seçimlerinizi yaparken karşılaşabileceğiniz engelleri plana dahil etmeli, böyle durumlar karşısında nasıl hareket edeceğinizi biliyor olmalısınız. Beklenmedik bir sonuçla karşılaştığınızda acemice davranıp ne yapacağını bilemez bir duruma düşmek istemiyorsanız, iş hayatında her zaman hazırlıklı olmak gerektiğini aklınızdan hiçbir zaman çıkarmamalısınız.

Güçlü ve Zayıf Yönleri Görememek!

Güçlü ve Zayıf Yönleri Görememek!Kendinizi tanıma aşamasında bunu zaten yapmış olmalısınız. Sonuçta yapacağınız işi seçerken ve geleceğiniz üzerine plan yaparken hangi konularda iyi, hangilerinde yetersiz kaldığınızın kararını vermiş olmanız gerekiyordu. Ancak ben yine de bu konudan bir kez daha bahsetmek istedim. Çünkü kariyer planında yaygın olarak yapılan hatalar arasında bu da var! Pek çok kişi geleceği üzerine karar verirken güçlü ve zayıf yönlerini görmezden geldiği için başarısız oluyor. Kendine karşı tarafsız yaklaşamadığı, genellikle de zayıf yönlerini örtbas etmeye çalıştığı için hiç beklemediği sonuçlarla karşılaşıyor. Oysaki yapılması gereken, kişinin kendisine karşı tarafsız yaklaşması ve geleceğinin gidişatını belirleyecek olan bu planda gerçekçi davranmasıdır.

Değişimden Korkmak!

Değişimden Korkmak!Kariyer planlamasında en sık yapılan hatalar arasında değişimden korkmak da yer alıyor. Yani yaptığınız ya da yapacağınız işi sevmediğinizi anladınız diyelim. Ancak şimdiye kadarki bütün planlarınızı bu işin üzerine kurduğunuz için değişiklik yapmaktan korkuyorsunuz. Oysaki bu sizi sandığınızı gibi başarıya değil, ancak başarısızlığa götürecektir. Bu nedenle planlarınızda değişiklik yapmaktan korkmamalı, gerekiyorsa sil baştan atacağınız bütün adımları değiştirmelisiniz. Unutmayın ki bile bile yanlışa gitmek, değişim için harcayacağınız zaman ve enerjiden çok daha fazlasını kaybetmenize neden olacaktır.

Başkalarına Göre Seçim Yapmak!

Başkalarına Göre Seçim Yapmak!İşini istemeye istemeye yapan ve başarılı kariyer hedefini bir türlü gerçekleştiremeyen insanların en çok yaptığı hatalardan biri de budur. Başkalarının isteklerine göre belirlenen tercihler, hiç istenmediği halde popüler olan işlere yönelmeler ve kişinin öncelik sırlamasında kendi isteklerini en arka sıralara atması kariyer planlarının suya düşmesine neden olmaktadır. Zira kişi başkalarının tavsiyelerine kulak asmış ve kendi sesini dinlememiştir. Oysaki bu karardan etkilenecek tek kişi, yine kendisi olacaktır. Uzun lafın kısası, kariyer planlamanızı yaparken gerçekten ne istediğinizi bilmeli ve hayatınızın en önemli kararlarından birini başkalarının almasına izin vermemelisiniz.

Maddiyat Odaklı Düşünmek!

Maddiyat Odaklı Düşünmek!Yapacağınız işe karar verirken maddiyat odaklı düşünmek de hayal ettiğiniz kariyere ulaşamamanıza neden olacaktır. Bu nedenle geleceğinizi belirlerken sadece paraya değil, o işin size katacağı değerlere de odaklanmalı ve uzun vadede başarı için paranın yeterli olmayacağını aklınızın bir köşesine yazmalısınız. Yani başarılı bir kariyer istiyorsanız, düşündüğünüz ilk şey o işten ne kadar para kazanacağınız olmamalı! Tabii size işin maddi boyutuyla hiç ilgilenmeyin demiyorum. Ama sırf kazancı yüksek diye de hayatınızı mutsuz olarak yapacağınız bir iş için heba etmemelisiniz. Uzun lafın kısası, yarınlarınız hakkında karar verirken sadece maddi bakımdan değil, manevi bakımdan da kazançlı çıkacağınız bir işi seçtiğinizden emin olmalısınız. Çünkü ancak bu şekilde başarılı bir kariyere sahip olabilir, geleceğinizi istediğiniz noktaya taşıyabilirsiniz.

Kendini Tanımamak!

Kendini Tanımamak!Kariyer planlamasında en sık yapılan hatalardan bir tanesi de kişilerin kendilerini tanımadan yola çıkmalarıdır. İşte bu hata da insanları hiç sevemeyecekleri işler yapmaya ve hayattan keyif alamamaya sürüklemektedir. Örneğin; insanlarla iletişim kurmaktan hoşlanmayan birinin pazarlama gibi departmanlarda çalışması onu hiçbir zaman doyurmayacak, aksine zamanla mutsuz edecektir. Aynı şekilde yalnızlıktan hoşlanmayan ve takım çalışmalarından daha verimli olan birinin bireysel yapılabilecek işleri tercih etmesi, onu mutsuz çalışan yapacaktır.

Kısacası, kariyer planınızı yapmadan önce kendinizi gerçekten tanıyıp tanımadığınız üzerine kafa yormalısınız. Seçeceğiniz işin hayatınız üzerinde yaratacağı etkilere karşı kendinizi hazırlamalı ve çocukça heveslerle seçiminizi yapmamalısınız. Ne istediğinizi bilmeli, sizi nasıl bir işin mutlu edebileceğine doğru olarak karar vermeli, bunun için de kendinize doğru bir keşif yolculuğuna çıkmalısınız.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın