Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

İpotekli İhtiyaç Kredisi Nedir?

İpotekli ihtiyaç kredisi nedir biliyor musunuz? İşte pek çok kişinin kullandığı kredi için gerekenler, avantajlar ve dezavantajlar:
İpotekli İhtiyaç Kredisi Nedir?
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Kredi kullanmadan mal sahibi olabilme imkanı neredeyse yok denecek kadar az. Ancak kredi ya da kart borçlarınızı zamanında ödemediyseniz, halihazırda bir kredi borcunuz varsa ve hala ödüyorsanız bankaların size kredi vermesi düşük bir ihtimaldir. Bu gibi durumlarda, banka kredilerinden yararlanmak isteyen; ancak kredi notu düşüklüğünden ya da borcundan dolayı kredi alamayan kişiler için alternatif bir yöntem mevcut: “İpotekli ihtiyaç kredisi.”

Bankalar ekonomik durumunu ve gelirini göz önünde bulundurarak, belirli limit dahilinde birçok kişiye kredi kullanma şansı verir. Ancak ihtiyaç kredisinin limiti, maaşınızın yüzde 50’si kadar olmakta ve 36 aya kadar vade seçenekleri sunulmaktadır. İhtiyaç kredisi hakkında detaylı bilgi için burayı tıklayın. 48 ay vadeli ihtiyaç kredisi sunan bankalar da mevcut; ancak gelir belgeniz ve sigortanız olması şartıyla bu imkandan yararlanabilirsiniz. Fakat düzenli bir geliriniz ya da bankaya gösterecek bir teminatınız yoksa ipotekli ihtiyaç kredisine başvurabilirsiniz. Bu kredilerde adınıza kayıtlı olan taşınmaz malı bankanıza ipotek ettirmeniz gerekmektedir. İpotek kelimesi birçok insan için korkutucu gelse de doğru kullanıldığında birçok avantaj sağlamaktadır. Bankalar; daha uzun vadede ödeme ve daha fazla tutarla kredi kullanma şansı sağlayan bu yöntemi kullanarak, farklı ihtiyaçlara sahip müşterileri de kendi portföyüne katmayı hedeflemiştir.

Gelin, hep birlikte ipotekli ihtiyaç kredisinin tanımına ve nerelerde kullanılabileceğine göz atalım:

İpotek Karşılığı Kredi Nedir?

İpotek Karşılığı Kredi Nedir?İpotekli ihtiyaç kredisi, genellikle ihtiyaç kredisine başvuran; ancak olumlu sonuç alamayan kişiler tarafından tercih edilen bir üründür. Normal şartlarda maaş belgesiyle yapılan başvurulara ihtiyaç kredisi verilirken, ipotekli ihtiyaç kredisiyle daha yüksek tutarlı kredi alabilmeniz mümkün. Kredi notunuz düşükse, siciliniz kötüyse ve diğer bankalara borcunuz bulunuyorsa ipotekli ihtiyaç kredisi tam size göre. Ancak ev, arsa ya da tarla gibi taşınmaz mallarınızdan birini bankanıza ipotek ettirmeniz gerekmektedir. Bu nedenle ipotekli ihtiyaç kredisine başvuru yaparken, size ait olan malın tapusuyla bankanıza gitmelisiniz.

Tapusu sizin üzerinize olan evi ipotek ettirerek kredi başvurusunda bulunduğunuzda, banka tarafından taşınmazın değerini ölçmek için eksper gönderilir. Eksperin belirlediği değerin yüzde 75’ine kadar kredi kullanabilme şansınız var. Bazı bankalar, krediye kefil olan kişinin üzerine kayıtlı taşınmazı ipotek olarak göstermeyi kabul edip size kredi verebilir; fakat bu imkan her bankada geçerli değildir.

İpotekli İhtiyaç Kredisi Nerelerde Kullanılır?

İpotekli İhtiyaç Kredisi Nerelerde Kullanılır?Eğer düzenli bir geliriniz yoksa ipotekli ihtiyaç kredisi alabilir, büyük borçlanmalarda ve uzun vadelerde ödeyebilirsiniz. İhtiyaç kredisi kullanarak araba almayı düşünüyorsanız; fakat kısa vadeli olması ve her ay ödeyeceğiniz taksitin yüksek tutarlı olması sizi korkutuyorsa ipotekli ihtiyaç kredisine başvurabilirsiniz. Ek olarak, acil ve yüklü miktarda nakit ihtiyacınızı karşılamanız için ilk olarak aklınıza gelen şey; elinizde bulunan taşınmazı satmak olabilir. Fakat böyle durumlarda daha sakin kalıp akıllı bir tercih yapmak gerekmektedir. Birçok banka, evinizi ipotek ettirdiğinizde, değerinin yüzde 50’si kadar kredi kullanma imkanı sağlamaktadır. Kredi kullanarak ev sahibi olmak istiyorsanız, bankalar uzman incelemesi değerinin yüzde 75’i için kredi imkanı verir. Eğer sizin geri kalan yüzde 25’ini ödeyecek durumunuz yoksa ipotekli ihtiyaç kredisine başvurabilirsiniz.

Kredi başvurusunda bulunmadan önce, kredi türünden bağımsız olarak ihtiyacınız olan nakit para tutarını ve gelir düzeyinize bağlı ödeme tutarınızı değerlendirmeniz gerekmektedir. Yeterli ödeme gücünüz yoksa kredi borcunuzu 3 ay yatırmamanız durumunda, taşınmazınızın elinizden alınacağını unutmayın. Ancak ödeme gücünüz varsa, 36 ayda geri ödeyebileceğiniz bir kredi çekmek istiyorsanız, ihtiyaç kredisi kullanmanız birçok masraftan kurtulmanız anlamına gelir. Ekspertiz ücreti ya da konut masrafı gibi birçok ödeme yapmak yerine, sadece kredi borcunuza odaklanabilirsiniz. Fakat her ay ödeyebileceğiniz tutar düşükse, kredi borcunuzu uzun vadede ödeyebilecekseniz, ipotekli ihtiyaç kredisi doğru bir tercih olacaktır.

İpotekli İhtiyaç Kredisi Ödenmezse Ne Olur?

İpotekli İhtiyaç Kredisi Ödenmezse Ne Olur?İpotekli ihtiyaç kredisi kullanırken en önemli husus, ödemelerinizi zamanında yapmak olmalıdır. Yasal düzenlemelerle birlikte, ipotek karşılığında alınan tüm kredilerin iki tanesinin üst üste ödenmemesi durumunda, bankalar ipotekli taşınmazı satarak borcu tahsil edebilirler. Yani iki ay borç ödememeniz durumunda eviniz satılığa çıkarılabilir. Ancak bankalara iyi bir görüntü çizmişseniz, bu süre uzatılabilir. Ek olarak, birçok banka taksit atlatma veya erteleme gibi ekstra hizmetler sunarak uzun vadeli müşteri memnuniyeti arttırmak isteyecektir. Aynı işlemi kredi kartı borcunuz için de gerçekleştirebilirsiniz. Kredi kartı borcunda taksit erteleme hakkında detaylı bilgi için burayı tıklayın. Bu tür ek imkanları bulunan bir krediyi tercih etmeniz, uzun vadeli ipotekli ihtiyaç kredisinin oluşturacağı riskleri azaltacaktır.

Kredi alabilmek için sunulan bir diğer fırsat olan ipotekli ihtiyaç kredisiyle birçok ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, taşınmaza ait tapu belgesiyle banka şubesine gitmek. Ancak, sonrasını da düşünmeli, ödemelerinizi çok iyi ayarlamalısınız. Ödeme yapabileceğiniz miktarı gelirinizle ucu ucuna yetecek şekilde hesaplamak yerine, beklenmeyen durumlarda meydana gelebilecek harcamalar varmış gibi hareket etmelisiniz.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın