Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Hisse Senedinin Yükseleceği Nasıl Anlaşılır?

Düşükten alıp yüksekte satmak, hisse senedi yatırımından kazanç elde etmenin ana temasıdır. Peki, hisse senedinin yükseleceği nereden anlaşılır? İşte detaylar:
Hisse Senedinin Yükseleceği Nasıl Anlaşılır?
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Hisse senetleri ile yakından ilgileniyorsanız ya da birikimlerinizi değerlendirmek için kıymetli evrakları seçmişseniz, belli başlı soruların yanıtlarını bilmelisiniz. Yatırımın mantığı düşük fiyattan alıp yüksek fiyattan satmak olduğuna göre de en önemliler arasında hisse yükselişleri vardır.

Çünkü fiyattaki dalgalanmalar, yatırımcı için kazanç ya da kayıp demektir. Bu yüzden kıymetli evrakların değerinde yaşanan her bir değişim, yatırımcı için oldukça önemlidir.

Bu hususta bilhassa hisselerin yükseleceği ve düşeceği nasıl anlaşılır gibi püf noktalar araştırılır. Sonuçta borsa denildiğinde akla ilk gelen yatırım aracı, hisse senetleridir. Borsada portföyün ana bileşenlerinden olan kıymetli evraklar, özellikle uzun vadede yatırımcının servet yaratmasına yardım eder.

Elbette öncelik yatırımcının hisse senedi nedir, türleri ve özellikleri nelerdir gibi temel soruların cevaplarını tüm detaylarıyla öğrenmesidir. Ardından yatırım yapılacak piyasa ve sektörler hakkında araştırma yapılmalıdır. Çünkü senetlerde trendler, aynı zamanda bu koşullara bağlı olarak şekillenir.

Şimdi, hisse senedinin yükseleceği nasıl anlaşılır, borsada yükselecek hisse nasıl bulunur benzeri soruların ayrıntılı yanıtlarına geçelim.

Hisse Senedi Fiyat Değişimlerini Anlamak için Ne Yapmalıyım?

Hisse Senedi Fiyat Değişimlerini Anlamak için Ne Yapmalıyım?

Halka açık her şirkete, hisseleri ihraç edildiğinde bir fiyat verilir ki bu, şirketin değerini yansıtan bir nevi tahsistir.

Hisse senetleri için fiyatlar, bütün olarak ekonomideki değişiklikler, sektör durumu, siyasi olaylar, savaş ve çevresel değişiklikler dahil bir dizi farklı faktöre bağlı olarak artacak veya azalacaktır.

Yani hisse senedi fiyat değişimlerini anlamak için bu faktörler hakkında bilgi edinmelisiniz.

Kıymetli evrakların fiyat değişimlerini anlamak için öncelikle arz ve talep dengesini etkileyen faktörleri öğrenmeniz gerekiyor. Çünkü dünya üzerindeki her şeyin fiyatlamasında olduğu gibi hisse senetlerinin değeri için de arz-talep kanunu kritiktir.

Elbette ki alım ve satım yapmaya neden olan alt unsurlar da etken faktörlerin arasında yer alır. Bu nedenle kapsamlı bir araştırma yapmalısınız. Mikro ve makro sebepleri öğrenmelisiniz. Bunları aracı kurumların eğitimleri, online kurslar, seminerler, sesli kitaplar gibi birçok alternatif kaynaktan öğrenebilirsiniz.

Arz ve talep faktörleri hakkında bilgiler edindikten sonra yapmanız gereken şirket ve sektör hakkında araştırmadır. Biliyorsunuz ki borsada farklı sektörde yer alan pek çok şirketin hissesi işlem görür.

Dolayısıyla hisse senedi neye göre yükselir diyorsanız, hem şirket hem de sektör analizi yapmalısınız. Kağıt analizlerinizi doğru bir şekilde yapabilmek için ekonomi ve finans alanındaki bilgileriniz tam olmalıdır.

Temel ve teknik analiz olmak üzere başlıca iki yöntemi doğru kullanarak, yükseliş beklenen hisseler için tahminlerde bulunabilirsiniz. Bu kapsamda yatırımın ana terimlerinden alfa ve beta katsayılarına özellikle dikkat etmelisiniz.

Getirileri karşılaştırmak ve öngörmek amacıyla kullanılan bu ölçütler, borsada para kazanmak isteyen her yatırımcının yararlanması gereken göstergelerdir.

Temel ve teknik analiz aşamalarının ardından hisseler hangi trende girecek, grafikler ve bileşenler ne için sinyal veriyor sorularını yanıtlamanız mümkün.

Öte yandan hisse senetlerinin değerinde yaşanacak değişimlerin yanısıra piyasaları da doğru yorumlayabilmelisiniz. Nitekim anlık bir gelişme trendin yönünü terse döndürebilir.

Diğer bir ifadeyle tüm analizler hisseniz için yükselişe işaret ederken yurt içinde ya da dışındaki bir gelişmeyle piyasada ters rüzgarlar esebilir.

Bu yüzden sıkı bir piyasa takipçisi olmalısınız. Borsa takibi nasıl yapılır, yüksek getirili bir portföy için nelere dikkat edilmelidir, eksiksiz bilmelisiniz.

Hisse Senedi Değerinin Yükseleceği Nasıl Anlaşılır?

Hisse senedi değeri yükselecek mi? Tavan yapacak hisse nasıl anlaşılır? Grafiklere bakarak yükselecek hisseyi bulmak mümkün mü?

Siz de pek çok yatırımcı gibi benzeri soruların yanıtlarını arıyor olmalısınız. Ancak cevap, birkaç kelimeyle açıklanamaz. Çünkü bazıları için net bir yanıt imkansızken bazıları için de pek çok faktörden bahsetmek gerekir.

Sonuçta bir yatırım aracının gelecekteki değeri hakkında kesin konuşmak mümkün değildir. Tüm sinyaller bir yükselişe işaret ediyor olsa bile anlık bir gelişmeyle trend tersine dönebilir ve tüm beklentiler değişebilir.

Sonuçta hisse senedi fiyatlarını etkileyen faktörler denildiğinde düşünülmesi gereken pek çok faktör vardır. Aynı zamanda yatırım ufku da hisse senedinin yükseleceği nasıl anlaşılır sorusunda cevabı değiştirir. Mesela borsada günlük yatırım yaparken temel analizden değil alım satımdan kâr edersiniz.

İşte bir hisse senedinin ne zaman yükseleceğini tahmin etmede size yardımcı olabilecek şeylerden bazıları:

Hacim

Bir hisse senedinin gelecekte nasıl performans göstereceğinin en büyük göstergelerinden biri işlem hacmidir. Bir hisse senedinin hacmi arttığında, bu en azından talebin arttığı anlamına gelir ve genellikle gelecekteki fiyatı olumlu yönde etkileyecek olaylarla ilişkilendirilebilir.

Ancak bir hisse senedinin fiyatının artıp artmayacağına dair en doğru tahminleri yapabilmek için hacmi anlamak ve bunu doğru şekilde kullanmak önemlidir.

Sonuçta tek başına hacmi dikkate almak, bir hisse senedinin ne olacağı konusunda karar vermek için yeterli olmayabilir. Ancak özellikle de hisse senedinin yükselişe hazır olduğunu gösteren başka sinyaller varsa, bu gelecekteki bir kırılmanın çok güçlü bir teyidi olabilir.

Ayrıca umut vaat eden birkaç hisse senedi arasında karar vermek için hacmi kullanabilirsiniz. Bir yükselişe işaret edebilecek bir hisse senedi fiyat hareketi görürseniz, o hisse senedine yönelik işlem hacmi size hisse senedine önemli bir ilginin olduğunu söyleyebilir.

Aynı zamanda, eğer yükselen fiyatlar sona ermek üzereyse, işlem hacmi iyi bir işaret olabilir. Hacim düşüyorsa, fiyat eğilimi yavaş yavaş sona eriyor olabilir ve hatta tersine dönebilir; bu, taahhütte bulunmadan önce dikkate almanız gereken bir şeydir.

Volatilite

Halka Açık Ticaret Hisse Yükselişi Özellikle günlük alım satımla kazanç elde ediyorsanız, volatiliteden fazlasıyla yararlanırsınız.

Buna karşılık eğer piyasalar yatay seyrediyorsa, para kazanamazsınız. Böyle durumlarda yalnızca yüksek frekanslı traderlar kazanır. Dolayısıyla nispeten öngörülebilir bir şekilde yukarıya doğru hızlı hamleler yapacak hisse senetleri bulmanız gerekir.

Tipik olarak hızlı hareket eden hisse senetleri, açık piyasada işlem gören hisselerden oluşur. Borsada serbestçe alınıp satılabilen toplam hisse sayısı ne kadar düşükse, volatilite de o kadar yüksek olur.

Bu hisseler, daha fazla halka açık hisseye sahip olanlara kıyasla daha yüksek spreadlere ve daha yüksek volatiliteye sahip olma eğilimindedir. Günlük alımlarda hisse senedi yükselişi için tahmin yürütürken borsada serbestçe alınıp satılabilen toplam hisse sayısına bakın.

Hareketli Ortalamalar

Hareketli OrtalamalarHareketli ortalamalar, bir hisse senedinin nasıl performans gösterdiğine dair daha net bir tablo görmek için mükemmel bir yoldur.

Bir hisse senedinin kısa vadeli oynaklığını ortadan kaldırmaya çalışırken ve fiyat geçmişinde daha uzun bir süre boyunca daha fazla bilgi sağlayacak altta yatan eğilimleri belirlemeye çalışırken özellikle yararlıdır.

10 gün, 30 gün, hatta 200 gün veya daha fazla zaman dilimlerini kapsayabilen hareketli ortalamalar, ortalama bir fiyat sağlamak için baz alınan sürenin hareketli ortalamasını kullanır.

Mesela son 200 güne ait verilere bakabilir ve kısa vadeli dalgalanmalar gibi dikkat dağıtıcı unsurlarla uğraşmak zorunda kalmadan 200 günlük ortalamanın nasıl göründüğünü anlayabilirsiniz.

Aynı zamanda, hareketli ortalamalar gerçek fiyat değişikliklerinden çok daha yumuşak ve daha az değişken olduğundan, fark ettiğiniz trendler daha baskındır.

Başka bir deyişle, hareketli ortalamalarda bir eğilim tespit ederseniz, bu size bir tür değişikliğin gerçekleştiğine inanma konusunda daha fazla güven verip en muhtemel hareket konusunda daha fazla netlik sağlayabilir.

Sonuçta hisse senedi fiyatlarının yükseleceğini anlamak için hareketleri izlemelisiniz.

Düşüş mü yükseliş mi meydana gelecek anlamak için farklı analiz araçlarından faydalanmalısınız. Fiyat tahminleri için geliştirilen özel göstergeler, teknikler sayesinde senetlerde trendin ne şekilde değişeceği hakkında sinyaller alabilirsiniz. Bunun için sinyal verici programlar da bulunmaktadır.

Benzer programları ücretli veya ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Fakat tüm göstergeler yükselişe işaret etse bile işlerin ters gidebileceği ihtimalini unutmamalı ve risk yönetimini doğru yapmalısınız.

Hisse Senedinin Düşeceği Nasıl Anlaşılır?

Hisse senetlerinde fiyatların düşeceğini satışların başlamasıyla anlayabilirsiniz. Yatırımcılar taleplerinden vazgeçerek, satış emri verdiklerinde hisse fiyatlarında gerileme olur.

Elbette satış ya da alım yönünde hareketleri tahmin etmek kolay değildir. Diğer yatırımcıların ne yönde işlem yapacağını, ancak piyasanın dilini çözdüğünüzde anlayabilirsiniz.

Dolayısıyla borsa neden dalgalanır, ayı ve boğa piyasası nedir gibi tüm konularda kendinizi geliştirmelisiniz.

Mesela ekonomiye güvenin azalmasıyla yatırımlar da azalacak buna paralel satışlar artacaktır. Bu da hisseler için aşağı yön demektir. Borsada işlem gören hisse senetlerinin değerlerinde dalgalanmalar için spekülasyon ve manipülasyon etkilidir.

Dolayısıyla ilgili risklerden kendinizi nasıl korumanız gerektiğini öğrenmelisiniz. Çünkü senedin değerinin yükseleceğinden veya düşeceğinden emin olsanız dahi aksi bir etkiyle karşılaşabilirsiniz.

Hisse senedinin düşeceği nasıl anlaşılır sorusuna bir diğer yanıt ise hacimdir. Hacim, yükselişte olduğu gibi düşüş hareketinde de yatırımcıya yol gösterebilir.

Yükselen fiyatlar sona ermek üzereyse, işlem hacmi iyi bir işaret olabilir. Hacim düşüyorsa, fiyat eğilimi yavaş yavaş sona eriyor olabilir.

Düşüş trendinde ise hacim yavaşladığında, çok fazla satıcı kalmamış demektir. Bu da hisse senedinin istikrara kavuşmaya başlamak üzere olduğunu ve potansiyel olarak yeniden yükselmeye başladığını gösterebilir.

Sonuçta, hisse senedi fiyatı için en önemli belirleyici piyasadaki arz ve taleptir.

Bununla birlikte kazançlar, yatırımcıların bir şirkete ilişkin değerlendirmesini etkileyen başlıca unsurlardandır. Ancak yatırımcıların hisse senedi fiyatını tahmin etmek için kullandıkları başka göstergeler de vardır.

Nihayetinde hisse senedi fiyatlarını etkileyen şey; yatırımcıların duyguları, tutumları ve beklentileridir.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.