Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Havale Nedir? Nasıl Yapılır?

Aynı bankalar arasında gerçekleşen para transferlerine havale denir. Peki, havale nasıl yapılır, EFT ile farkı nedir? İşte bu soruların ve daha fazlasının yanıtları:
Havale Nedir? Nasıl Yapılır?
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Gelişen teknoloji, diğerlerini olduğu gibi bankacılık sektörünü de yeniden şekillendirmiş ve çok daha kullanışlı hale getirmiştir. Günümüzde çoğu bankacılık işlemi, saniyeler içerisinde online kanallar aracılığıyla kolaylıkla yürütülebilmektedir.

En yaygın kullanılan bankacılık işlemlerinden bir tanesi de para transferleridir. Havale ya da EFT (Elektronik Fon Transferi) yoluyla yapılabilir. Sıklıkla birbiriyle karıştırılırken aradaki farklar gayet açıktır.

Havale aynı bankanın farklı hesapları arasında gerçekleştirilen para transferiyken EFT, farklı bankalardaki hesaplar arasında yapılan transfer işlemidir.

İki para gönderim yönteminin ücret politikalarında da farklılıklar görülebilir. Havale ya da EFT işlemi için ne kadar ücret talep edileceği veya ücret talep edilip edilmeyeceği bankadan bankaya değişir.

Şimdi havale nedir, nasıl yapılır, işlem ücretleri ve saatleri ne şekildedir inceleyelim:

Havale Nedir?

Havale Nedir?Havale işleminin mantığı oldukça basittir. Kısaca aynı bankalar arasında gerçekleşen para transferlerine havale denir. Transferin, aynı bankanın farklı şubeleri arasında ya da aynı şubedeki farklı hesaplar arasında yapılması gerekiyor.

Diyelim ki hem A kişisi hem B kişisinin, X bankasında hesabı var. A’dan B’ye ya da B’den A’ya para transferi, havale yöntemiyle gerçekleştirilir. İki kişinin hesaplarının aynı bankanın aynı ya da farklı şubelerinde açılmış olması, transfer yöntemini değiştirmez.

Yani temel kural, para gönderiminin aynı banka üzerinden yapılmasıdır.

Fakat havale, aynı banka noktasında virman ile karıştırılmamalıdır. Çünkü virman nedir sorusu, “bir kişinin aynı banka şubesindeki hesapları arasında para transferi” olarak yanıtlanır.

Örneğin X bankasındaki yatırım hesabınızdan vadesiz mevduat hesabınıza yaptığınız transfer işlemi, virmandır.

Havaleden farklı olarak iki hesabın da aynı kişiye ait olması gerekir.

EFT ile havalenin farkı ise EFT’nin farklı bankalar arasında yapılan para transferi olmasıdır. Bu işlemin aynı ya da farklı kişinin hesapları arasında yapılmış olması bağlayıcı değildir.

Mesela hem X hem Y bankasında hesabı bulunan bir kişinin, bu hesaplar arasında para aktarımı yapmasına EFT denir.

Hazır para transferi işlemlerinde kullanılan farklı yöntemlere değinmişken FAST hakkında da kısaca konuşalım.

Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST), para transferlerinin IBAN’a gerek duyulmadan 7/24 yapılabilmesini sağlayan sistemdir.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından sunulan bankalar arası ödeme sistemi, farklı bankalardaki alıcılara belirlenen işlem limitleri dahilinde saniyeler içinde aktarım yapma imkanı tanır.

FAST ile IBAN yerine cep telefonu, e-posta adresi, kimlik ya da pasaport numarası, vergi no bilgileriyle aktarım yapılabilir. Havale, çifte yetkilendirmeyi içeren tek taraflı ve varması gereken hukuki bir işlemdir.

7 gün 24 saat boyunca yapılabilen havale işleminin gerçekleşebilmesi için gönderici konumunda bulunan hesap sahibinin izni olması gereklidir.

Banka şubeleri, ATM ya da online kanallar üzerinden yürütülebilen havaleler, göndericinin isteğine bağlı olarak düzenli talimat şeklinde kaydedilebilir. Mesela her ayın 20’sinde ev sahibinizin hesabına kira ödemesi için düzenli havale talimatı verebilirsiniz.

Sonuçta havale, hem düşük maliyetli ya da çoğu zaman maliyetsiz hem de daha hızlı olduğu için avantajlıdır.

Ticari müşteriler, yatırımcılar ya da kurumlar olsun, EFT yerine havale yöntemini tercih etmek mantıklıdır. Bu nedenle birden çok bankayla çalışmakta fayda vardır.

Havale Nasıl Yapılır?

Para göndermek istediğiniz kişinin hesabı sizinki ile aynı bankada ise işlemlerinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Havale işlemi yapabilmek için ilk ve en gerekli adım, karşı tarafın yani alıcının hesap bilgilerine sahip olmaktır.

Alıcının adı – soyadı, hesap numarası ve göndereceğiniz tutar bilgisi, para transferinizin gerçekleşmesi için yeterlidir. Hesap numarası yerine IBAN numarası ile de havale yapabilirsiniz.

Önemli olan paranın hangi hesaba gideceğini belirten bilgidir. Bu bilgiler elinizde olduğu sürece işleminizi rahatlıkla yapabilirsiniz.

Bu bilgiler eşliğinde mobil bankacılık, telefon, ATM veya şube üzerinden transfer işleminizi tamamlayabilirsiniz. Alıcının isim soyisim bilgilerinin doğruluğuyla açıklama kısmına özellikle dikkat etmelisiniz. Çünkü yanlış ya da eksik bilgiler, transfer işleminizin tamamlanamaması gibi aksiliklerle sonuçlanabilir.

Şube kanalında işlemlerinizi gerçekleştirmek istiyorsanız, hesabınızın bulunduğu bankaya giderek alıcı bilgilerini verir ve gişeden para gönderim işleminizi yapabilirsiniz.

Günümüzde bu yöntem bazıları tarafından hala tercih edilse de çağın sunduğu kolaylıklardan olan internet bankacılığından işlem yapmak çok daha basittir.

İnternet bankacılığı ile bankanın sistemine müşteri numaranız (kimlik numarası) ve şifrenizle giriş yaparak para göndereceğiniz hesabınıza ulaşabilirsiniz. Daha sonra havale seçeneği ile alıcının bilgilerini ve göndereceğiniz paranın tutarını girerek birkaç saniye içerisinde transferinizi gerçekleştirebilirsiniz.

ATM’ler üzerinden de havale yapabilirsiniz. Kartsız işlem seçeneği de bulunan bu kanallarda da benzer bilgilerle ilerlersiniz. Öncelikle kartsız işlem olduğu için sizden T.C. kimlik ve cep telefonu numaranız istenir. Ardından alıcının hesap bilgilerini ve yollanacak tutarı belirterek transfer işlemini tamamlarsınız.

Yazılı talimat yöntemi daha çok şirketlerin tercihleri arasındadır. Çünkü işlemlerin faks yoluyla ve talimat ile gerçekleştirilmesi için sözleşmeler imzalanır. Şirketlerin kendi içerisinde bulunan güvenlik prosedürlerinden dolayı internet bankacılığının kullanımı sınırlıdır.

Şirketlerde yapılacak havale işlemi için talimat hazırlanır ve banka sözleşmesinde belirtilen yetkili kişiler tarafından imzalanarak, bankaya fakslanır. Banka da talimat doğrultusunda gerekli işlemleri başlatır ve para transferini gerçekleştirir.

Havale Ücretleri ve İşlem Saatleri Nelerdir?

Bankaların işlem ücretleri birbirleri arasında değişiklik gösterir. Ancak havale ile para transferi; kurumun kendi içinde gerçekleştiğinden banka bu işlemi genellikle ücretlendirmez.

Bazı bankalar da müşterilerini cüzi miktarlarda ücret ve komisyonlara tabi tutar. Masrafının bu denli düşük olması ya da hiç olmaması, para transferleri için havale yönteminin daha çok tercih edilmesini sağlamaktadır.

İşlem saatlerine bakıldığında ise havale için herhangi bir sınır yoktur. EFT ile öne çıkan farklılıklarından biri de budur. Nitekim EFT, mesai saatleri içinde yapılabilir.

Fakat şubeden ya da talimat yoluyla yapacağınız havale işlemlerinde, hafta içi bankaların mesai saatlerini kullanmanız gerekmektedir. Bu kanalları yalnızca mesai saatleri içinde kullanabilirsiniz.

Öte yandan internet bankacılığı ya da ATM’ler için herhangi bir saat kısıtlaması mevcut değildir. Dilediğiniz zamanda havale işleminizi yapabilir ve karşı tarafa para gönderebilirsiniz.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.