Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Ev Satmadan Önce Nelere Dikkat Edilmeli?

Ev satarken dikkat edilmesi gereken konuların neler olduğunu biliyor musunuz? Bu makalemizde sizlere yardımcı olacak hususları paylaşıyoruz.
Ev Satmadan Önce Nelere Dikkat Edilmeli?
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Başka bir ev satın alacaksınız, yaşadığınız şehirden taşınacaksınız, maddi açıdan çok zor bir durumun içine düştünüz ya da paranızı farklı şekilde değerlendirmek istiyorsunuz! Kısacası; herhangi bir nedenden dolayı evinizi satışa çıkaracaksınız. Peki, ev satarken dikkat edilmesi gereken konuları biliyor musunuz? Yoksa ev satma işini, öyle birkaç fotoğraf çekip ilan sitelerine koyarak alıcılardan telefon beklemek olarak mı görüyorsunuz? Çünkü yaklaşımınız bu yöndeyse hem evinizi kısa süre içinde satamayacak hem de istediğiniz rakamlara alıcı bulamayacaksınız. Yani karşınıza çıkabilecek en iyi ihtimaller bunlar! İşte bu nedenle de size ev satmadan önce dikkat edilmesi gereken şeyler hakkında bilgi sahibi olmanızı öneriyorum. Sonuçta; ev satmak gibi ev almak da dikkatlice düşünülüp, aynı şekilde hareket edilmesi gereken bir süreç!

Belki de bütün birikiminizi yatırarak satın aldığınız evi, doğru kişiye satmak istiyorsanız bu konuda nasıl hareket edeceğinizi önceden belirlemelisiniz. Diğer bir deyişle; başarıyla sonuçlanmasını istediğiniz her işte yapmanız gereken planı, ev satarken de yapmalısınız. Evi nasıl satacağınızdan tutun da çalışacağınız kişilere, belirleyeceğiniz fiyattan evi ne kadar sürede satmak istediğinize varana kadar her bir detayı titizlikle düşünmelisiniz. Ve bu noktada aşağıdaki başlıklar epey işinize yarayacak, diyebilirim. Çünkü hemen şimdi “ev satmadan önce nelere dikkat edilmeli?” sorusunun cevapları üzerinde duracak, evinizi satışa çıkarmadan önce öğrenmeniz gerekenleri birlikte inceleyeceğiz.

İşte evinizi satmadan önce tekrar tekrar gözden geçirmeniz gereken konular:

Evinizi Ne için Satıyorsunuz?

Evinizi Ne için Satıyorsunuz?Yani şu anda oturduğunuz evi mi satıyorsunuz? İhtiyaç fazlası olduğu için mi, yatırım yapmak için mi, başka bir ev satın almak için mi, yoksa borçlarınızı ödemek için mi evinizi satışa çıkartıyorsunuz? Çünkü ne için ev sattığınız, izlemeniz gereken yol konusunda değişiklik yapmanızı gerektirebilir. Mesela, acilen ödenmesi gereken borçlarınız yüzünden evinizi satacaksanız rakamı normalin biraz daha altına çekebilirsiniz. Ya da tek başınıza evi satmaya çalışmak yerine bir gayrimenkul danışmanına başvurabilirsiniz. Ancak evinizin satılması konusunda aceleci davranmak zorunda değilseniz; diğer bir deyişle “keyfe keder” satış yapacaksanız o zaman aşağıda bahsedeceklerimi uygulamak için rahat rahat vakit bulabilirsiniz demektir. Sonuçta; ev satma nedeniniz, bu konuda nasıl kararlar almanız gerektiğini belirleyen en önemli faktör olacaktır.

Boş Evlerin Daha Kolay Satıldığını Hesaba Katın!

Boş Evlerin Daha Kolay Satıldığını Hesaba Katın!Evet, evinizi satışa çıkartacaksınız diyelim. Peki, oturduğunuz ya da dolu olan bir evi mi satacaksınız? Çünkü durum buysa; evinizi satmanız zorlaşacaktır. Çünkü çoğu kişi, içinde yaşayanı olan evleri satın almak istemez. Boş evler, alıcılar için çok daha cazip görünmektedir. Ayrıca halihazırda siz içinde otururken ya da bir başkası (kiracınız, aileniz, akrabanız) otururken, alıcıların ev bakmaya gelmesi ev sahibi için de pek hoş olmayacaktır. Yani her iki taraf için de evin boş olması, satışın kolay yapılması açısından daha mantıklıdır.

Tadilat ve Bakım Konusunda İhmalkar Davranmayın!

Tadilat ve Bakım Konusunda İhmalkar Davranmayın!Evinizi satmaya karar verdiniz. Bu noktada kazancınızı arttırmak için yapmanız gereken ilk şey evin bakım, tadilat işlerini halletmek olmalı. Çatısından, pencerelerine, ısınma sisteminden elektrik su tesisatına, duvarlarından banyosuna, zeminden tavana, aydınlatmadan bahçe düzenine varana kadar evinizin her bir detayına dikkat etmelisiniz. İhtiyacı olan yerlerde bakım yaptırmalı, yapacağınız masrafın size fazlasıyla ger döneceğini bilmelisiniz. Sonuçta; alıcılara evinizin hiçbir şekilde bakım ve tadilata ihtiyaç duymadığını gösterebilirseniz, öyle kıyasıya pazarlık yapma girişimleriyle karşılaşmaz, konutunuzun belirlediğiniz tutarı fazlasıyla hak ettiğini kanıtlayabilirsiniz. Ancak 3-5 liralık masraf yapmamak için evinizi eksikleriyle müşteri karşısına çıkartırsanız, hem daha çok kar etme fırsatını kaçırmış olur hem de “mülkünüzün bakıma ihtiyacı olduğu gerekçesiyle” yüksek indirim talepleriyle karşılaşırsınız.

Görünüşün Ne Kadar Önemli Olduğunun Farkına Varın!

Görünüşün Ne Kadar Önemli Olduğunun Farkına Varın!Tamam, bakım ve tadilat konusunda az önce bahsettik ama bir de görünüş mevzusu var. Yani evinizin bakım ve tadilatının yanı sıra görünüşüne ekstra dikkat etmelisiniz. Mesela; bahçeli bir eviniz varsa birkaç gününüzü bahçenizi düzenlemek için harcamalı, bahçe kapısından tutun da yerlerin temizliğine varana kadar pek çok farklı ayrıntıya özen göstermelisiniz. Ayrıca bu noktada yaratıcılığınızı kullanmak da size kalmış. Mesela; evinizin güneş almayan odalarını açık renklerde boyatarak konutunuza daha ferah bir görünüm kazandırabilirsiniz. Avizelerinizi ve aydınlatma sisteminizi değiştirerek de aynı şeyi yapabilir, küçük dokunuşlarla evinizin çok daha güzel görünmesini sağlayabilirsiniz.

Yasal İşlemlere Dikkat Edin!

Yasal İşlemlere Dikkat Edin!Belki de dikkat edilmesi gereken en önemli konu bu! Yani satış öncesinde, satış sırasında ve sonrasında yapılacak yasal işlemler! Sözleşmeydi, tapu devriydi, ödemeydi tüm bu konularda titizlikle hareket etmeli, kendinizi garantiye almalısınız. Mesela; ödemede çek-senet gibi araçlar alacaksanız, bunların güvenilirliğinden emin olmalı, işlemi yetkili ve uzman kişiler eşliğinde yapmalısınız. Sonuçta; etrafımız sayısız profesyonel dolandırıcıyla dolu ve eminim ki hiçbiriniz paranızı sahtekarlara kaptırmayı istemezsiniz.

Fiyat Konusunda Hata Yapmayın!

Fiyat Konusunda Hata Yapmayın!Evinizi satışa çıkarmadan önce dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da doğru rakamı belirlemiş olmanız! Yani evinize doğru değeri verdiğinizden emin olmalısınız. Mülkünüzü ne çok yüksek bir fiyatla piyasaya sunmalı, ne de ederinin altında bir rakam belirlemelisiniz. Çünkü her iki durumda da yanlış fiyatla satışa çıktığınız için istediğiniz fiyata evinizi satamayacak, ya zararına satış yapacak ya da “satılık” tabelasını yıllarca camınızdan kaldıramayacaksınız. Ayrıca evinizin uzun süre piyasada kalması, konutun değer kaybetmesine yol açacaktır.

Tek Başınıza mı Yoksa Emlakçıyla mı Çalışacağınıza Karar Verin!

Tek Başınıza mı Yoksa Emlakçıyla mı Çalışacağınıza Karar Verin!Evinizi satarken hangi yolu kullanacaksınız? Yani tek başınıza mı satış yapacaksınız yoksa işinin ehli bir gayrimenkul danışmanından yardım mı alacaksınız? Bu noktada; kendinize güvenmiyorsanız bir uzmanla çalışmayı düşünmelisiniz. Ama tabii her iki seçeneğin de artıları ve eksileri olduğunu hesaba katarak tercih yapmanız gerektiğini de hatırlatmak isterim. Mesela; güvenilir bir emlakçıyla çalıştığınızda, potansiyel müşteriler, gelen telefonlar ve evin gösterilmesi gereken müşterilerle uğraşmak zorunda kalmazsınız.

Piyasaya hakim olan ve satış konusunda doğal olarak tecrübeli olan emlakçı için satış yapmak çok daha kolaydır. Emlakçıların müşteri portföyü ve reklam olanakları sizinkinden çok daha geniştir. Diğer taraftan; tek başınıza ev satmanın da artıları vardır. Mesela; pek çok alıcı “sahibinden” başlıklı ilanları tercih etmektedir. Çünkü diğer türlü emlakçıya da para ödemek zorunda kalacak ayrıca işinin ehli olan emlakçılarla fazla pazarlık yapamayacaklardır. İşte bunun gibi nedenlerden dolayı; ev satışı işini tek başınıza halletmeniz de avantajlıdır. Yapmanız gereken şey; evin satışıyla ilgili her türlü ayrıntıyla uğraşıp uğraşamayacağınıza karar vermek ve bunu gayrimenkul danışmanıyla çalışmanın avantajlarıyla kıyaslamaktır.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.