Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Dünyanın En Büyük 10 Reklam Bütçesi

Markalar reklamlar için büyük bütçeler harcamaktan kaçınmazlar. Procter&Gamble bir reklamı için 5 milyar dolar harcayarak enler listesine girdi.
Dünyanın En Büyük 10 Reklam Bütçesi
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Güçlü bir bütçeyle hazırlanmış reklamlar, kolayca aklımızda yer eder. Bizim bir solukta izlediğimiz reklamlar şirketler için milyonlarca dolar anlamına geliyor. Günümüz teknolojisi ve bilimsel gelişmeler, reklamların eskiye nazaran daha yüksek kalitede yapılmasına imkan veriyor.

Reklamlar, şirketlerin hızlı büyümesinde birincil öneme sahiptir. Teknolojik özelliklerle çekilen bu kısa tanıtım filmleri şirketler için büyük maliyeti de peşinde getirmektedir. Bazı büyük şirketler, reklamlar için milyonlarca dolar harcamaktan kaçınmıyor. Listemizde, toplanan verilere dayanarak büyük bir marka olan şirketlerin reklamlara ne kadar para harcadığını göreceksiniz.

Dünyanın en büyük 10 reklam bütçesine birlikte göz atıyoruz:

10 Fiat-Chrysler

1.97 Milyar Dolar

Fiat-ChryslerFiat, yıllardır Chrysler ile birlikte çalışıyor. Bu ilişki İtalyan Otomotiv Holding Grubu Fiat ile Chrysler Otomobil Şirketinin 2014 yılında imzaladığı anlaşmayla resmileşti. 2013 yılında Fiat-Chrysler, reklamlara 1.97 milyar dolar harcadı. Fiat-Chrysler reklam bütçesinin çoğunu, TV reklamları için harcadı.

9 Toyota

2.09 Milyar Dolar

ToyotaToyota, 2013 yılında reklama 2.09 milyar dolar harcadı. Bu harcama, Toyata’nın 2012 yılına kıyasla reklam bütçesine % 4.1 oranında artış yaptığını gösterdi. Şirket, bir kez daha reklam bütçesinin büyük bir bölümünü yani; 959 milyon doları TV reklamları için harcandı.

8 American Express

2.19 Milyar Dolar

American ExpressAmEx kendi modası ve çekici reklam kampanyaları ile tanınır. Bu kampanyalar ise büyük para gerektirir. American Express’in 2013 yılı harcamaları, 2012 ile karşılaştırıldığında yüzde 5.7 artış kaydettiği gözlenir. Şirket, TV reklamlarına 2.19 milyar dolar, internet reklamlarına ise 1.29 milyon dolar harcamıştır.

7 L’Oreal

2.34 Milyar Dolar

L’OrealFransız merkezli kozmetik devi L’Oreal 2013 yılında, güzel modellerin olduğunu bize hatırlatan reklamlarına 2.34 milyar dolar harcadı. Reklamlarda ünlü yıldızlar L’Oreal’in ürünlerini kullanarak tanıtım yaptı. Şirket, 2013 yılında sadece dergi reklamlarına 872 milyon dolar harcamıştır.

6 Verizon

2.44 Milyar Dolar

VerizonŞimdilerde kablosuz hizmetlere büyük ölçüde odaklanan Amerikan iletişim şirketi Verizon, 2013 yılında reklamlara 2.44 milyar dolar harcadı. Verizon, listedeki diğer şirketler gibi en büyük bütçeyi TV reklamlarına ayırıyor. Şirket, bütçesinin yaklaşık 811 milyon dolarını adını daha geniş kitlelere duyurabilmek için bu tür reklamlara sarf etmektedir.

5 Ford

2.56 Milyar Dolar

Ford2013 yılında Ford, en son sürüm arabaların reklamları için 2.56 milyar dolar harcadı. TV reklamları ise 797 milyon doları geçti. Ford’un toplam harcaması 2013 yılında, 2012’ye kıyasla %12.4 oranında artış gösterdi.

4 Comcast

3.08 Milyar Dolar

ComcastKuzey Amerika’da bulunan yayın ve kablo şirketi Comcast, geçen yıl dünyada kendi sektörünün en büyük reklam bütçesi olan 3.08 milyar doları kendi reklamlarına ayırdı. Bu harcamanın büyük payı, 901 milyon dolar ile TV reklamlarına aitti.

3 General Motors

2.15 Milyar Dolar

General MotorsGeneral Motors 2013 yılında 185 milyon doları dergi reklamları için kullandı. Şirket reklamlarının hepsine yaklaşık 2.15 milyar dolar verdi. Şirket ayrıca internet reklamları için de 176 milyon dolar harcadı.

2 AT&T

2.91 Milyar Dolar

AT&TAT & T 2013 yılında, 2.91 milyar dolar toplam harcama ile 2012’ye göre reklam bütçesini 12.3 oranında arttırdı. Şirket, bu paranın 245 milyon dolarını internet reklamları için ayırdı.

1 Procter&Gamble

5 Milyar Dolar

Procter&GambleAmerika’da reklama en çok bütçe ayıran kurumsal şirket Procter&Gamble, 2013 yılında reklamları için toplam 5 milyar doları hiçe saydı. Şirket bu yüklü maliyetin 1.9 milyar dolarını TV reklamlarına ayırırken, 1.1 milyar dolarını ise dergi reklamları için harcadı.

Çoğu kişi “kalitesiz ürün pazarlayan şirketler reklama öncelik verir” diye yanlış bir görüşe inanıyor. Bu listede saydığımız şirketlerin hemen hemen hepsi bağlı oldukları sektörün bir numaraları konumundadır. Ya da bu olaya farklı bir pencereden de bakabiliriz. Geçmiş yıllarda severek tükettiğimiz yok satan ürünlerin o zamanki reklamlarını gayet iyi hatırlarız. Peki, bu ürünleri pazarlayan şirketler şimdi neredeler, hiç düşündünüz mü? İsimleri, ürünleriyle birlikte tozlu raflarda kaybolup gitmişlerdir. Yıllardır varlığını sürdüren ve kaliteden ödün vermeyen şirketler ise bulundukları konumu biraz da reklamlara borçludur. Bu konudaki fikrinizi merak ediyorum.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın