Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

EFT, Havale ve Virman Saatleri Nelerdir?

EFT, havale ve virman saatleri hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir? İşte bu üç para transferi yönteminin işlem saatlerinin ne olduğu konusunda bilgiler:
EFT, Havale ve Virman Saatleri Nelerdir?
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Bankaların gün içinde en sık yaptığı işlemlerden olan EFT, havale ve virman, aynı amaca hizmet eden; ama farklı uygulamaları olan türlerdendir. Bunların ayrımı bankalar, hesaplar, işlem saatleri ve işlem ücretleri konusundadır. İnsanların bu uygulamaları kullanırken karıştırmaları ve saatler konusunda da sıkıntıya düşmeleri genelde yaşanan sorunlardandır. Bu yüzden EFT, havale ve virmanın ne olduğunu bilmek; işlem planlarını da ona göre yapmak önemlidir. O zaman gelin hep birlikte bu üç para transferi yönteminin işlem saatlerinin ne olduğu konusunda bilgi edinelim.

EFT Saati Uygulaması Nasıldır?

EFT Saati Uygulaması Nasıldır?EFT sistemi ülkemizde yeni uygulamalardan biri olarak sayılabilir. Eğer para transferinizi farklı bankalar aracılığıyla yapacaksanız, EFT işlemini kullanmak zorundasınız. Yani A bankasından B bankasına giden paralar için EFT sistemi kullanılır. “Elektoronik Fon Sistemi”nin kısaltması olarak kullanılan EFT, sadece para transferleri konusunda değil; daha farklı birçok uygulama için de önem arz eder. Bunlardan en önemlisi ise Merkez Bankası’nın diğer finansal kurumlardan anlık bilgi sağlama görevidir. BTOM (Bankalararası Takas Odası Merkezi), Borsa İstanbul, Takasbank ve BKM (Bankalararası Kart Merkezi) gibi kurumların bu sistemi kullanarak anlık bilgi akışı sağlanır.

Bankalarda kullanılanı ise para transferi görevidir. EFT işleminizi yapabilmeniz için birçok yöntem kullanabilirsiniz. İster şubeye giderek, isterseniz internet bankacılığını ya da ATM uygulamasını kullanarak işleminizi yapabilirsiniz. Önemli olan nerden yaptığınız değil, hangi saatleri kullandığınızdır. EFT transferinizi gerçekleştirebilmeniz için bankaların bu işlem için ayırdıkları saatleri kullanmanız gereklidir. Diğer durumlarda paralarınızın geçmesi için ilk mesai saati beklenir. Genelde bankaların EFT işlem saatleri 09:00 ile 17:00 arasındadır. Bankadan bankaya farklılık gösteren bu saatlere dikkat etmeniz önemlidir. Çünkü acil olan işlemlerinizde geç kalma ihtimaliniz olabilir.

Şubeden yapacağınız işlemler için bankanın EFT açılış ve kapanış saatlerini dikkate almanız gereklidir. Bunun dışında ATM ya da internet bankacılığından istediğiniz saatte işleminizi yapabilirsiniz. Fakat paranız eğer EFT saatleri dışındaysa, ilk mesai saatinde transferin yapıldığı tarafa geçer. Yani zamanlanmış para transferini gerçekleştirebilirsiniz. Ama EFT saatleri içerisindeyseniz de bu iki kanalı kullanarak da rahatlıkla işleminizin o gün içerisinde gerçekleştirilmesini sağlayabilirsiniz. Durum böyle olunca EFT işlemi için kullanacağınız bankaların uygulama saatlerini öğrenerek, işlemlerinizi bu yönde planlamalısınız.

EFT nedir, nasıl yapılır hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın!

Havale Saati Uygulaması Nasıldır?

Havale Saati Uygulaması Nasıldır?Havale işlemi ile EFT genelde karıştırılan iki kavramdır. EFT’nin iki farklı banka arasında olduğundan bahsettik. Havale ise aynı bankalarda bulunan farklı kişilerin hesapları arasında yapılan para transferine denilir. Havale işlemi yapılması bakımından daha kolay ve esnek saatlere sahiptir. Üstelik EFT’ye göre daha az masraflıdır. EFT işlemi yaparken ödeyebileceğiniz rakamlar 5 ile 60 TL arasında değişirken, havale işlemi 0 ile 5 TL arasında değişir. Tabi bu durumlar da bankadan bankaya değişiklik gösterir. Ama genelde yansıtılan ücretler bu civardadır.

Eğer imkanınız varsa EFT yerine havaleyi tercih etmenizi öneririm. Hem işlem masrafları hem de saatleri yüzünden havale daha avantajlıdır. Havale aynı banka içerisinde gerçekleşen bir transfer olduğu için herhangi bir işlem saati belirtilmemiştir. Yani 7/24 istediğiniz saatte gerçekleştirebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, işlemi yapacağınız yerdir. Çünkü saatler bu duruma göre değişir. Söylemek istediğim; eğer havalenizi bankanın şubesinden yapacaksanız, şube açılış ve kapanış saatlerini dikkate almanız gereklidir. Bunun dışında ATM ya da internet bankacılığını kullanacaksanız herhangi bir saat uygulamanız olmadan dilediğiniz vakitte para transferinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Havale nedir, nasıl yapılır hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın!

Virman Saati Uygulaması Nasıldır?

Virman Saati Uygulaması Nasıldır?Virman, EFT ve havaleye göre biraz daha farklıdır. Çünkü virman işlemi kişinin aynı bankada bulunan kendi hesapları arasında yaptığı para transferlerini gösterir. Bu transfer oldukça basittir. İşleminizi kendinizde kolaylıkla yapabileceğiniz gibi, şubeden de yaptırabilirsiniz. Üstelik havalede olduğu gibi virman için de herhangi bir saat uygulaması yoktur. Şubelerin açık olduğu saatlerde, ATM ve internetten de dilediğiniz saatte gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca virman işlemi için herhangi bir ücret ödemezsiniz. Virman işlemi de genelde havale ile karıştırılır, ama havale farklı kişilerin aynı banka üzerinde bulunan hesapları arasında yapılır. Virman ise kişinin aynı bankada bulunan hesapları arasında gerçekleşir. Bu yüzden karıştırmamak gereklidir.

Virman nedir, nasıl yapılır hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın!

Sonuç olarak; EFT, havale ve virman işlemi aynı amaca hizmet etseler de farklı uygulamaları mevcuttur. Para transferi işleminizin nasıl gerçekleşeceğini doğru kestirebilmek için bunların ayrımını bilmek önemlidir. Böylelikle sizin için en uygununu, saat ve işlem masrafı açısından değerlendirerek seçersiniz. Sonucunda da para transferinizi en doğru şekilde gerçekleştirmiş olursunuz.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.