Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Sektörlerinde Lider Olup Dünyayı Değiştiren Şirketlerin Ortak Özellikleri

Kendi alanınızda en iyi olarak rakiplerinizi geride bırakmak istiyorsanız, bu yazımız tam size göre. Başarılı şirketlerin ortak özellikleri şöyle:
Sektörlerinde Lider Olup Dünyayı Değiştiren Şirketlerin Ortak Özellikleri
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Dünyanın hakimiyetini ellerinde bulunduran şirketlerin hayranlık uyandıran kazançları, özellikle de genç girişimcilerin hayallerini süslemeye devam ediyor. Bu şirketlerden bazıları, köklü bir tarihe sahip olup zaman içerisinde devleşseler de 2016 yılının en güçlü markaları arasında, Facebook ve Google gibi genç isimler de kendilerine yer buluyor. Hatta bu çiçeği burnunda şirketlerin bazıları, kazançları ve marka değerleriyle birçok köklü şirketi arkalarında bırakmayı başarıyorlar.

Sadece kazançlarıyla değil, aynı zamanda insan yaşamına yapmış oldukları sihirli dokunuşlarla da dünyanın en zengin şirketleri olmayı başaran bu dünya devleri, hem sahiplerini hem de müşterilerini memnun ediyorlar. Gayretli girişimciler, sahip oldukları bu başarıyı daha da arttırmak ve geliştirdikleri teknolojilerle müşterilerinin dışında, kendilerine bağlı kalacak insanlar yaratmak istiyorlar. Böyle bir hayali gerçeğe dönüştürmek neredeyse imkansız. Sadece etkileyici fikirlere sahip olan istekli bir girişimci olmak, tabii ki de yeterli değil. Peki, dünyaya hükmedebilecek bir şirket yaratabilmenin temelini hangi öğeler oluşturuyor? Bu sorunun cevapları, sizlerle paylaşmış olduğumuz yazımızda gizli.

İşte huzurlarınızda dünyayı değiştiren şirketlerin ortak özellikleri:

6 Kararlılık

KararlılıkGerçek anlamda büyümek isteyen ve devrim niteliğinde ürünler meydana getirmeyi planlayan her kuruluş, hakkında yapılan eleştirilere tamamıyla kulak vermeli. Bazı şirketler, bu eleştirileri dikkate alıyor olsalar da bazıları halen daha kendi bildiklerini okumakta kararlılar. Bu nedenle de eleştirileri göz ardı eden şirketlerin birçoğu, günbegün, ilerlemelerini sekteye uğratacak zorluklarla karşılaşmaya mahkum olurlar. Şirket içi anlaşmazlıklar, çalışanların hasta veya işten çıkmak zorunda olmaları, finansal açıdan tükenmeleri ve teknoloji alanında yapılan hatalar, bu şirketlerin karşılaşabilecekleri zorluklardan sadece birkaçıdır. Ancak şirketiniz engel tanımadan, kalıcı bir şekilde problemleri çözebilen, azimli ve kararlı bir ekipten oluşuyorsa hiçbir eleştiri, başarıya ulaşacağınız yolda sizleri durduramaz.

5 Etkileyicilik

EtkileyicilikEtkileyicilik; sonradan öğrenilebilen ya da zaman içerisinde kazanılabilen bir özellik değildir. Ya “karizma” olarak da adlandırılan bu özelliğe sahipsinizdir ya da değilsinizdir. Büyük şirketlerin kurucuları ya da CEO’ları bu özellik sayesinde, dağları bile yerinden oynatabilirler. Ayrıca, dünyayı değiştiren teknolojilerin arkasında da akıl almaz bir karizmaya sahip bireyler vardır. Bilhassa, bilimin ve yeniliklerin sınırlarını zorladığınızda, bu özellik otomatikman devreye girecektir. Twitter’in Evan Williams’ı ve Jack Dorsey’i kendilerince oldukça karizmatiklerdir ve kendi kişisel çıkarlarından çok daha büyük bir şey tarafından yönetilmektedirler. Her insan, doğal olarak başkalarına ilham kaynağı olmak ister ve bu amaç doğrultusunda inanılmaz işler gerçekleştirmeye eğilim gösterir.

TÜRKİYE’DE FARKLI SEKTÖRLERE GÖRE EN İYİ ŞİRKETLER İÇİN TIKLAYIN.

4 Meritokrasi Sistemi ile Yönetmek

Meritokrasi Sistemi ile YönetmekBu madde oldukça basit; işini en iyi yapanın ödüllendirilmesi ve fark edilmesi gerek. Elbette ki bu durum, sadece bir kişinin yükselebilmesi anlamına gelmez. Bireyler, çevrelerindeki ve ekibindeki yetenekli kişiler sayesinde başarıya ulaşırlar. Bu başarı için ekip çalışması gereklidir. Bir liyakat oluşturulsa da bu durum, biraz zorlayıcı olabilir. Çünkü insanlar yanıltıcıdır. Her kuruluşun kendisine özgü bir politikası ve karakteri vardır. Fakat doğal olarak insanlar da bağlılıklara ve kendi gerçeklik algılarına sahiplerdir. Yani, demek istediğim; eğer siz şirketin ikinci ismiyseniz ve doğru kişiliğe ve uygun niteliklere sahip birini işe aldıysanız, işbirliğine dayanan işleyişin benimsendiği bir çevre yaratmış olursunuz.

3 Yenilikçilik

YenilikçilikTeknoloji satrancında, fikri mülkiyet “kraldır”. Bu nedenle başlangıç hamlesini yaparken kralı kullanmamalı, zaman içerisinde durmak bilmeden yenilikler üretmeye devam etmelisiniz. Kullanmış olduğumuz telefonların ve arabaların çabucak değişme uğrayıp, demode olmalarının sebebi de yenilikçi düşüncelerin bizlere getirisidir. IBM, HP, Boeing, Abbott ve Google gibi firmalar bu konuda öncülerdir. Teknolojiniz, Uber gibi patent oyunlarının içerisinde olmasa bile, piyasayı analiz etmeye, esnek ve yenilikçi olmaya devam etmelisiniz.

2 İşe Alım Sürecinde Titiz Davranmak

İşe Alım Sürecinde Titiz Davranmakİnsan Kaynakları’nın bir parçası olabilmek, düşündüğünüzden çok daha önemlidir. Akıntı yönünde sonuçlar alabilmenizi, akıntı yönünü belirleyici işe alım süreci ile sağlar. Google gibi bazı şirketler, işe alım sürecinde yapmış oldukları çoklu görüşmeler ve “Eğer Başkan Obama olsaydınız, bütçe kriziyle nasıl baş ederdiniz?” gibi farklı sorularla dünyaya nam salmışlardır. Kısacası, işlerinde gerçekten iyi olan insanlar, başarılı insanları işe alırlar. Ayrıca, eğer sizler de büyük çemberin etrafında dönen, devleşmiş şirketlerden biri olmak istiyorsanız, işe döngünün başından başlamalısınız. Başarılı bir startup şirketi için gereken kişilik tipleri ile ilgili paylaşmış olduğumuz yazımız, bu konuda sizlere yardımcı olabilir.

1 Şanslı Olmak

Şanslı OlmakNe kadar çabalasak da elimizde olmayan bazı etkenler, sahip olduğumuz şirketimizin başarısına etki edebiliyorlar. Teolojik bir anlamda olmasa da inanılmaz bir işi başarabilmek için bazı zamanlarda, tesadüfen doğru insanlar bir araya gelebiliyorlar. Bill Gates ve Paul Allen, bu durum için mükemmel bir örnek oluşturuyorlar. Seattle’de bir araya gelen bilgisayar meraklısı bu iki arkadaştan biri olan Gates, Allen’i Cambridge şehrine taşınmaya ikna etti. Daha sonra ise bu ikili Allen’in doğum gününde bir araya geldiler ve 1974 yılında çağımızın en önemli yazılım platformlarından birini kodlamaya karar verdiler. BASIC adını verdikleri bu platform, onların kişisel bilgisayar piyasasına adım atmalarına yardımcı oldu ve şimdi bu ikili kurmuş oldukları Microsoft şirketiyle, dünya devleri arasında yer alıyorlar.

Özellikle de genç girişimcilerin birçoğu, yüklü sermayeler, zorluklar ve fedakarlıklar ile kurdukları ve büyük emekler sarf ederek büyütmeye çalıştıkları şirketlerinin, dünya çapında tanınmış hale geldiğini görmek ister. Bu istek, aslında büyük küçük her girişimcinin en büyük hayallerinden bir tanesidir. Adeta çocukları gibi gördükleri şirketleri büyütüp, geliştirmek elbette ki oldukça zordur. Ancak dünyaya nam salmış ünlü şirketlerin ortak olarak izlemiş olduğu bir yol var ve bu yol haritası, çetrefilli süreçlerde size de yardımcı olabilir. Peki, dünyayı değiştirmeyi başaran en güçlü şirketlerin sahip oldukları bu ortak özellikler konusunda sizlerin düşünceleri nelerdir?

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.