Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Altın ile Petrol Fiyatları Arasındaki İlişki Nedir? Nasıl Yorumlanır?

En yüksek işlem hacimli emtialar olan altın ve petrol arasındaki ilişkiye dair detayları, bu yazıda sizlerle paylaştık.
Altın ile Petrol Fiyatları Arasındaki İlişki Nedir? Nasıl Yorumlanır?
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Altın, geçmişten bugüne kıymet verilen enstrümanların başında gelir. Petrol için de aynı şeyleri söylemek mümkündür. Bunun nedeni, petrolün alternatifinin olmamasıdır ve çoğu alanda kullanılmasıdır.

Yatırımcılar arasında petrol; siyah altın olarak da anılmaktadır. Her iki enstrüman da emtia grubunda yer almaktadır. Birbirlerinin alternatifi olarak görülürler. Bunun sebebi, fiyat hareketleri arasında ilişki kurulabilmesidir.

Canlı Altın Fiyatları Takibi için Tıklayın.

Bazen fiyat seviyeleri, farklı yönlerde hareket ederken bazen birlikte yükselip düştükleri görülmektedir. Örneğin; 1987 ve 2012 yılları arasında genellikle eğilimin yönü, doğru orantılıdır. Ancak 2015 yılından 2020 yılının başlarına kadar altın ile petrol arasındaki ilişkinin ters yönlü olduğu görülmeye başlandı.

Şimdi, altın ve petrol ilişkisi konusunda detaylara göz atalım:

Altın ve Petrol Fiyatları Arasındaki İlişki Nedir?

Altın ve Petrol Fiyatları Arasındaki İlişki Nedir?Altın ile petrol arasındaki ilk ilişki, Orta Doğu’daki üreticilerin petrolü altın karşılığında satmasıdır. 1933 yılında Suudi Arabistan petrolü, sadece altın karşılığında satacağını açıklamıştır. Bugün ise altın ve petrol, Amerikan doları üzerinden işlem görmektedir.

Finansal piyasalarda hem altın hem de petrol önemli enstrümanlardır. Aynı zamanda küresel ekonomiyi şekillendirecek kadar güçlüdürler. Bu nedenle haberlerde birlikte anıldıklarını görebilirsiniz.

Canlı Petrol Fiyatları Takibi için Tıklayın.

Size yakın tarihli bir örnek vermek istiyoruz. Koronavirüs nedeniyle petrol, talep yetersizliği ve stoklardaki rekor artışa bağlı olarak bir günde yüzde 40 düşüş kaydetti. Bu tarihli bir düşüş demektir. Grafikte ham petrol fiyatının 2020’nin başından beri gösterdiği düşüşü görüyorsunuz:

Koronavirüs Nedeniyle Düşen Petrol Fiyatları
Görsel Kaynak: Piyasa.Paratic.com

Altın ile ilişkisine gelelim. Altın fiyatı, petroldeki rekor düşüş ve küresel ekonomideki büyüme endişeleri ile yükselişe geçti. Petroldeki büyük düşüşten bir gün önce ise altın eksi yönde hareket ediyordu.

Koronavirüs Nedeniyle Yükselen Altın Fiyatları
Görsel Kaynak: Piyasa.Paratic.com

Grafikte altın fiyatlarının 2020’nin başından beri gösterdiği dalgalı yükseliş eğilimini görüyorsunuz. Dalgalı bir seyir yaşanması kısaca; kâr satışları ve ülkelerden gelen iyimser haberlerin etkisidir.

Petrolde görülen sert düşüşün yarattığı endişeler, altın fiyatlarını desteklemiştir. Petroldeki düşüşle oluşan riskli durum, güvenli liman özelliğinin ön plana çıkmasıyla altın fiyatını yükseltmiştir.

Özellikle Orta Doğu’da artan jeopolitik risklerle birlikte petrolün değer kaybettiği dönemler söz konusudur. Bu dönemlerde yatırımcılar güvenilir varlıklara kayabilir. Böylece altın fiyatlarında yükseliş gözlenirken, petrol düşüş yaşayabilir.

Altın ve Petrol Fiyatları Korelasyonunun Nedenleri

Altın ve petrol arasındaki korelasyonun bazı nedenleri vardır. Altın, piyasaların en çok işlem gören değerli madenidir. Petrol ise en çok işlem gören hammaddedir. İkisinin de küresel ekonomi üzerindeki etkileri yadsımaz bir gerçektir.

Peki, iki emtia arasında ilişkinin sırrı nedir?

Altın ve Petrol Fiyatları Korelasyonu 1. NedenAltın-petrol korelasyonunun ilk nedeni, ikisinin de dolar üzerinden işlem görmesidir. Altın ile dolar arasındaki fiyat ilişkisi zıt yönlüdür. Aynı şekilde petrol ile dolar arasındaki fiyat ilişkisi de terstir. Bu nedenle doların değerinin yükselmesi, petrol ve altının aşağı yönlü trend eğilimine geçmesine neden olabilir.

Aksi halde doların güç kaybetmesi diğer enstrümanların değerinin artması anlamına gelir. İstisnai durumların görülmesi de mümkündür. Bu yüzden sadece birinin değerine bakarak, diğerininkine karar vermek yanlış olacaktır.

Altın ve Petrol Fiyatları Korelasyonu 2. NedenBu korelasyon ikinci nedeni, ham petrol fiyatının enflasyon üzerindeki etkisidir. Petrol fiyatlarındaki artış, akaryakıt fiyatlarına direkt yansır. Bunun sonucunda da enflasyonda etkileri gözlenir.

Enflasyon arttığında ise altın fiyatlarında da artış gözlenir. Çünkü yatırımcılar, paralarının değerini enflasyondan korumak için değerli madene yönelirler.

Sonuç olarak; petrol fiyatındaki yükselmenin neden olduğu enflasyon artışı, altın fiyatlarını da yükseltmektedir. Ancak bu etkinin hemen görülmesini beklememelisiniz. Etkinin altına yayılması gecikmeli olarak gerçekleşecektir.

Altın ve Petrol Fiyatları Korelasyonu 3. NedenAltın ve petrol korelasyonundaki üçüncü neden, ekonomik büyüme ile alakalıdır. Petrol fiyatlarının yüksek seyretmesi, ekonomileri olumsuz etkiler. Özellikle büyüme tarafından negatif etkiler yaratır. Bunun sonucunda da hisse fiyatlarında düşüş görülür.

Yatırımcılar pay piyasasından çıkarak, alternatif varlıklara yönelir. Riskler de söz konusu olduğu için altın gibi güvenli enstrümanları seçmek daha mantıklıdır. Dolayısıyla altına olan talebin artmasıyla fiyatlarında da yükseliş yaşanır.

Dolaylı bir etki de olsa sonuç olarak, petrol fiyatlarındaki yükseliş altın fiyatlarını yükseltmiştir.

Altın ve Petrol Fiyatları Korelasyonu 4. NedenDördüncü neden ise altın madenciliği şirketleri ile açıklanabilir. Petrol fiyatlarının yükselişi, altın madencilik şirketlerinin maliyetlerini artırır.

Bunun nedeni, altın madenlerinin masraflarının büyük bir bölümünün enerji ve petrol fiyatlarına bağlı olmasıdır. Şirketlerin maliyetlerinin artması sonucunda, altın fiyatları yükselir.

Sonuç olarak, yükselen petrol fiyatları uzun vadede altın fiyatlarına yükseliş olarak yansımaktadır.

Şimdi 20 yıllık fiyat eğilimlerini inceleyerek, altın ve petrol arasındaki ilişkiye farklı bir açıdan bakalım.

Aşağıda ons altının 20 yıllık fiyat performansını görebilirsiniz:

20 Yıllık Ons Altın Fiyat PerformansıBu grafik ise ham petrolün 20 yıllık fiyat performansını göstermektedir:

20 Yıllık Petrol Fiyat Performansıİki grafik arasında bir karşılaştırma yapmak gerekirse; 2008 küresel krizine kadar (koyu renkli alan) ikisinin de düzenli bir yükseliş kaydettiği görülüyor. Kriz öncesinde petrol fiyatları, 165 doları aşarak tarihi rekor kırmıştır. Ancak bu zirvenin ardından hızlı bir geri çekilme yaşayarak 50 dolara kadar inmiştir.

Altın fiyatının 2008 krizi boyunca normal seyrini koruduğu görülüyor. Ancak devam eden etkileri, ons altını 2011 yılının ortasında 2000 dolar civarına taşımıştır. Petrol de olduğu gibi hızlı bir geri çekilme görülmemiştir.

Altın her daim yatırımcısına güven veren bir enstrümandır. Ancak petrol için aynı durumun söz konusu olduğu söylenemez. 20 yıllık grafikler de bu durum için iyi bir göstergedir.

Altın ve Petrol Fiyatları Arasındaki İlişkisi Nasıl Yorumlanır?

Altın ve Petrol Fiyatları Arasındaki İlişkisi Nasıl Yorumlanır?Altın ve petrol arasındaki fiyat ilişkisi, çoğu zaman doğru orantılıdır. Altın fiyatlarının yükselmesi, petrolün de değerinin artmasını sağlar. Aynı şekilde düşmesi de fiyat hareketlerinin negatif eğilimde olacağı konusunda habercidir. Ancak yukarıda anlattığımız gibi istisnai durumlar söz konusudur.

Yatırımcıların çoğu bu nedenle portföyün çeşitlenmesi için altın yatırımı yaparken bir yandan da petrol yatırımı da yapmaktadırlar. Böylelikle hem portföy canlı tutulmaktadır hem de aralarındaki fiyat ilişkilerinden faydalanılmaktadır.

Kıymetli maden ve petrol arasındaki fiyat ilişkisini yorumlayabilmek adına bilmeniz gerekenler vardır. Bunların başında altın fiyatları nelerden etkilenir, kıymetli madenin değeri neden yükselir ve düşer sorularının cevabı gelir.

Çünkü fiyatlarda yaşanan değişmeleri yorumlayabilmek için bu unsurları bilmeniz önemlidir. Petrol için de aynı husus geçerlidir. Bunları öğrendikten sonra piyasalara giriş yapmalısınız. Aracı kurumların eğitimleri sayesinde altın ve petrol dışında daha pek çok yatırım aracı hakkında püf noktaları öğrenebilirsiniz.

Enstrümanlar arasındaki fiyat ilişkisinin doğru veya ters orantıda oluşmasına sebep olan unsur, enflasyon oranlarıdır. Yukarıda söylediğimiz gibi altın ve petrol dolar üzerinden işlem görür. Bu yüzden döviz fiyatlarını etkileyen faktörler, bu iki enstrümanın fiyatlarında değişime neden olacaktır.

Fiyatlar arasındaki bağlantıyı kurabilmek için ekonomiyi etkileyen her türlü haberi dikkate almalısınız. Özellikle FED’in açıklamalarını önemle takip etmelisiniz. Bunun dışında Amerika’nın açıklamış olduğu verilerin sonuçlarına da bakmalısınız. Çünkü verilerin beklentinin altında kalması veya üzerine çıkması gibi durumlarda, fiyatlar farklı yönlerde hareket edebilmektedir.

Altın mı? Petrol mü? Hangisine Yatırım Yapmalı?

Altın mı? Petrol mü? Hangisine Yatırım Yapmalı?Finans piyasalarında işlem gören emtialar incelendiği zaman, altın ve petrolün yüksek işlem hacmine sahip olduğu görülür. Altının güvenilir liman özelliği olması ve birikimlerin enflasyon etkisinden korunması gibi avantajları vardır.

Petrol ise spekülatif bir enstrümandır. Bu nedenle kısa vadeli kazançlar için uygun görülmektedir. Yine de petrolün bu özelliğinden yararlanabilmek için deneyimli bir yatırımcı olunması gerekmektedir. Spekülatif hareketleri kazanca çevirebilmek için piyasalara hakim olmalıdır. Ayrıca risk almayı da öğrenmek gerekir.

Genel olarak emtia yatırımlarından bahsedecek olursak, birkaç farklı piyasada işlem gördükleri söylenebilir. Örneğin; altın ile fiziki yatırımlar yapabileceğiniz gibi VİOP gibi vadeli piyasada kaldıraç oranları gibi özelliklerden yararlanarak yatırım yapabilirsiniz.

Petrol işlemleri ise ülkemizde en kolay forex piyasasında yapılabilmektedir. Buna karşın VİOP’ta petrol kontratlarının yakın zamanda işleme gireceği söylenmektedir. Ayrıca yurt dışı borsalarda işlem yaptırma yetkisine sahip olan aracı kurumlarla anlaşarak NYMEX ve ICE gibi piyasalardan petrol kontratı alıp satabilirsiniz.

Altına mı, yoksa petrole mi yatırım yapmak gerektiği konusunda karar veremiyor olabilirsiniz. Ancak burada size altın alın veya petrol satın gibi bir tavsiye vermemiz yanlış olur. Zaten böyle tavsiyelere göre işlem yapmak size bir kazanç sağlamayacaktır. Siz nasıl bir yatırımcı olmak istediğinize karar verdikten sonra bu yönde bir plan yapmalısınız.

İlgilendiğiniz piyasanın resmi bir yatırımcısı olmalı, altın ve petrol işlemlerinin nasıl yapıldığını öğrenmelisiniz. Bu bilgileri edindikten sonra petrol veya altın fiyat hareketlerini inceleyerek, en uygun pozisyonu oluşturabilirsiniz.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın